Amerikai rokonok utáni örökség illetéke


amerikaiugyved # 2023.05.08. 08:58

Kedves Simon,

Itt tud tajekozodni errol az eljarasrol, es bovebb informaciot kerni:

https://amerikaiugyved.hu/…eki-eljaras/

Szep napot kivanok!

sTemplar # 2008.11.25. 15:30

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek és Urak!

Kérdésem azzal kapcsolatban lenne, hogy az Egyesült Államokban élő (amerikai állampolgárságú) 2 távoli rokon elhalálozott.
A hagyatéki eljárás után az örökségből ránk jutó részt, egy német bankba utalták át, és mi csekket kaptunk róluk.

Van egy ilyen szabály az illetékre
Mentes az öröklési illeték alól:

a takarékbetét, a gazdasági társaság tagját megillető vagyoni betét (üzletrész, szövetkezeti részjegy, átalakított befektetői részjegy) öröklése;
(az Itv. alkalmazásában takarékbetétnek minősül a Ptk. 533. §-a alapján kötött szerződés szerint a magánszemély által a hitelintézetnél elhelyezett pénzösszeg és kamata, ideértve a magánszemély bankszámla, illetőleg folyószámla szerződés keretében elhelyezett pénzeszközeit és azok kamatát, kivéve az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) alapján az állami adóhatósághoz kötelezően bejelentendő üzleti célú pénzforgalmi bankszámlán, elszámolási számlán elhelyezett pénzeszközt és kamatát)

Ez most vonatkozik ránk, és mentes emiatt minden illeték alól? A számlán dollárban van az összeg.

Illetve a megkapott papírok alapján, az egyik elhunyt utáni örökség összegét csökkentő tételek között szerepel egy Taxes Paid (adó rész) tétel.
Az evvel csökkentett összeget osztják már szét az örökösök (8 személy) között.
Ez az adó kiváltja az itteni illetéket. Hazánk és az USA közti kettős adózást kizáró egyezményt megtaláltam a neten, de nem tudom, hogy vonatkozik e erre az esetre.
A másik örökség esetében a fenti Taxes Paid nulla. Lényegesen kisebb volt ez az örökség, gondolom emiatt 0%-os sávba eshetett.

Most így van illeték fizetési kötelezettségünk, vagy nincs? Vagy mit kell fizetnünk?

Köszönöm

N. L. Simon