Ha osztályos egyezséget kötnek, akkor itt nem kell illetéket fizetni, mert az örökhagyó egyenes ági rokon.
örökösödési illeték változás
Kedves fórumozó Ügyvéd Urak!
A következő kérdésben szeretném a segítségüket kérni.
Édesapám nagynénje szeretné, hogy a jelenlegi folyószámláján lévő körülbelül 5 millió forint értékű összeg átkerüljön az én bankszámlámra. (Az indoka, a saját bankszámlájának megszüntetése, illetve, hogy a jog szerinti örököse is én vagyok a közjegyző által hitelesített végrendelete szerint)
A fenti átutalási műveletet ugyanazon bankon keresztül, szintén megtakarítási számla formájában képzeljük el.
Ebben az esetben van-e illeték-fizetési, illetve az adóhatóság irányában bejelentési kötelezettségem?
Ha az ügyben számít, 35 év alatti vagyok.
Illetve érdekelne még, a fentiekkel kapcsolatban, hogy várható-e változás az illetékfizetéssel kapcsolatban 2013-ra, mert előfordulhat, hogy az összeg két részletben (decemberben, illetve januárban) kerülne átutalásra?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelt Szakértők!
A segítségüket szeretném kérni a következő ügyben.
Édesanyám a közel múltban elhalálozott.
Egy kis családi ház, és kb 1 ha szántó maradt utána, amit a testvéremmel öröklünk.
Én a tesvérem javára lekívánok mondani az örökségemről, mert ő lakott édesanyámmal, és azt szeretném, hogy továbbra is ott élhessen...
A kérdésem arra vonatkozik, hogy ezt ilyen formában megtehetem-e, illetve lesz-e nekem valamilyen fizetési kötelezettségem?
Továbbá, a testvéremnek milyen kiadások várhatók az örökséggel kapcsolatban, mert sajnos neki semmi jövedelme nincs. Eddig ápolási díjat kapott édesanyánk után.
Köszönöm válaszukat!
Nem tudsz lemondani - visszautasíthatod az örökséget. De ha van leszármazód, akkor így ő lép a helyedbe. Célszerű lenne osztályos egyezséget kötni, de akkor legalább valami jelképes értékűt csak örökölnöd kellene. (Pl. az amúgy leltárba nem vett ingókat.)
Ha a hagyatéki eljárás költségét te kifizeted, akkor az öcsédnek már nem lesz mit fizetnie.
Köszönöm a választ KBS!
De még lenne kérdésem....
Ezt az osztályos egyeszséget a közjegyzőnél kell megtenni amikor a hagyatéki tárgyalás történik?
Bocsánat, de teljesen járatlan vagyok ez ügyben.
Minden képpen azt szeretném, hogy ház maradjon a testvéremé, mert ezt megígértem édesanyámnak a halálos ágyánál....
Igen. Vagy előzetesen írásban is be lehet neki jelenteni.
Kérem, amennyiben lehetséges az én kérdéseimre is szeretnék kérni valamilyen reakciót, hiszen nem vagyok nagyon jártas jogi témákban és nemsokára aktuálisak lesznek a levélben leírtak. Előre is köszönöm.
Tisztelt Szakértők!
Idei év nyarán nagyapám halála miatt (édesanyám révén, aki pár éve szintén elhunyt) nővéremmel és édesanyám testvérével közösen megörököltük nagyapám vidéki házát. A közjegyző előtt nem mondtunk le egymás javára az örökségről, de 2 hónappal a tárgyalás és a végzés megérkezése után keresztanyám felajánlotta a ház megvételét nekem és nővéremnek. Nővéremmel elfogadtuk és fejenként 700ezer Ft-ot kaptunk adásvételi szerződést kötöttünk és idén augusztusban a Földhivatal be is jegyezte őt tulajdonosnak. A házat a közjegyző 6 Millió Ft-ra értékelte és nagyapám, amire még vissza tudok emlékezni (30 év távlatáról van szó) mindig ott lakott. Az SZJA törvényt próbáltam értelmezni és nem tudom, hogy most kell-e majd az ingatlan eladás szabályai szerint SZJA-t fizetnem a 700ezer Ft után, mivel a ház örökség útján került a nevünkre és rövid időn belül adtuk el.
Ha kell adót fizetni, akkor a pontos %-ról is tudnának informálni? Előre is köszönöm válaszukat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02