örökösödési illeték változás


monalisa1 # 2010.07.17. 14:58

kiss.edina

Mindig lehet mérséklést kérni a kiszabott/meghatározott összegre, és ha az előadott indok kellően megalapozott valamint jövedelemigazolással és havi költségkiadással alátámasztott, valószínű hogy megadják azt. (Is-is alapon mindjárt kérjétek a részletfizetés lehetőségét is.)

HuMoncsy

Családtagok közt az öröklési illeték 2010.01.01-től 20M Ft/fő összegig illetékmentes, vagyis az anyukátok hagyatéka után még kell illetéket fizetni, az apukátok öröksége után már nem. A pénzzel amúgy azt csínáltok amit akartok, nincs kétszeres adóztatás.

marysue917

Mivel a négy gyermek anyukája (= a nagymamád) ebben az évben halt meg, hagyatéka után a gyermekeinek nem kell örökségi illetéket fizetnie -lásd a fenti összeghatárt, és személyenként értendően!

Az hogy a három testvér a tulajdonrészét apukádnak ajándékozta külön ügylet, és annak napi dátuma a mérvadó.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.07.17. 14:58
marysue917 # 2010.07.17. 19:34

Nagyon köszönöm a segítséget!

Hupikék # 2010.07.17. 20:57

http://www.alon.hu/…zasi-illetek

Akkor a hatályos Itv-ben miért nicns benne, vagy csak én vagyok iylen balfácán, hogy nem találom?

...

Hupikék # 2010.07.17. 21:21
S.Péter # 2010.08.05. 04:33

Szép napot.

Olyan problémával kapcsolatba kerestem fel ezt az oldal,hogy 2008-ban édesapám elhunyt és kemény összeget fizettem (egyedül,mert édesanyám sem él)az örökösödési illetékért.Kérdésem pedig az lenne,hogy olyat hallottam hogy az illeték valamilyen formában vissza igényelhető, annak akinek 5 éven belül történt a hozzátartózó halála.Persze mindezt 2010 jan-tól számolva.Kérném ha valaki tudna pontos infót ezzel a dologgal kapcsolatba kérem válaszoljon

Üdvözlettel:Péter

nandy # 2010.08.05. 07:12

Nincs ilyen jogszabály.

Barabell # 2010.08.06. 10:16

Sziasztok!

Most nincs időm végigolvasni az előző hozzászólásokat, ezért ne haragudjatok, ha olyan kérdést teszek fel, amire már volt válasz.
Valaki tudna segíteni nekem abban, egy linket küldeni vagy ilyesmi, hogy mi most, a mai napon hatályban lévő illetéktörvény?
Egyenes ági rokonok között illetékmentesség áll már fennt, vagy ez még csak terv, vagy az illeték az illeték tárgyától is függ? Hogy kell-e fizetni vagy sem?
Egy általános illetéktörvényt kértek tőlem, amiben a jelenlegi változtatások (ha van ilyen) is benne vannak.
Itt a törvénytárban megtaláltam a 1990. évi XCIII. illetéktörvényt, amiben van egy táblázat az illetékek mértékéről.Az a jelenleg hatályos?

Köszönöm!

unokahúg # 2010.09.17. 14:38

Kedves Fórum!
Nagynénénk egyedül élt, lakására 1991-ben öröklési szerződést kötöttünk. 2010 februárjában nagynénénk elhunyt, így lakását hárman örököltük. A hagyaték átadása 2010.május 31-én megtörtént a közjegyzőnél. Kérdésem, hogy jelenleg kell-e illetéket vagy adót fizetnünk erre vonatkozóan? Mennyi ennek mértéke? Azóta semmilyen fizetésre vonatkozó értesítést sem kaptunk.Kell-e nekünk tenni lépéseket ebben az ügyben?
Segítségüket nagyon köszönöm.

dorka11 # 2010.09.21. 17:39

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő:

Meghalt a férjem, utód egyik részről sincsen. Kelle-e örökösödési adót/illetéket fizetnem közös, 1/2-1/2 arányu családi házas ingatlanunk után?
Ha igen, akkor mennyit? Ha lehet, kérem a törvény/rendelet számának beirását.

A válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.21. 17:49

Kell. Nem kormányrendelet, illetéktörvény. Itt oldalt a "törvénytár" abban jobbra fent "legfontosabbak" legördülő menü , válaszd ki az Itv-t.

mzolweb # 2011.07.05. 06:02

Üdvözlök mindenkit.

Olyan kérdésem lenne, hogy a párom papája meghalt és 2 fia van, akik a törvény szerinti örökösök, úgy tudom.
Ők ketten lemondanak a párom javára, mindenről (ingó-ingatlan), mert a temetést is mi fizettük és mi gondoskodtunk a papáról, Ők pedig nem tartanak igényt semmire. Egy olyan papírunk van, hogy "Hagyatéki hitelezői igény bejelentése"

Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor van-e hagyatéki illeték fizetés majd és ha igen, akkor milyen százalékban.

Esetleg egy link, ahol ezt megtudhatjuk konkrétan.

Köszönjük szépen a segítséget.

Bérmedve # 2012.02.10. 21:27

Tisztelt Fórumozók!
Azt szeretném megtudni,hogy örökölt gépkocsi után mennyi visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetnem a jelenleg hatályos jogszabályok szerint.
Hallottam már a rendes adás-vétel felét is, de a kétszeresét is.

gyongyver8 # 2012.06.12. 19:34

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Örököltem egy ismerőstől egy 50 m2-es panellakást Budapest X. kerületében, jövő hónapban lesz a hagyatéki tárgyalás. Eléggé le van pukkanva a lakás és a rezsije is nagyon magas, ezért minél előbb szeretnénk megszabadulni tőle. Valószínűleg csak áron alul fogjuk tudni eladni, ezt az ingatlan értékének a felbecslésénél is figyelembe fogják venni vagy jellemzően milyen értékre becsülik fel a lakást?

Ugye az örökölt lakás után egyszer kell öröködési illetéket fizetni, ami a jelen esetben 8 % (III. csoport, azaz minden más örökös terhére, 0-18 m Ft közötti lakásra), majd pedig az eladás után 16 % adót a jövedelemre (lakás szerzési értéke és eladási értéke közötti pozitív különbözet) vagy van egyéb fizetendő tétel?

Lenne még ezzel kapcsolatban kérdésem: ha kifestetem, felújíttatom a lakást, amit el akarok adni, akkor azt a jövedelemalapból le tudom vonni?

Az igaz, hogy ha a pénzen lakást veszek, akkor a vásárolt (első) lakásnak csak a többlete után kell illetéket fizetni? Ilyenkor (első lakás vétele) el szokták engedni az öröködési illetéket és/vagy adót, valamit a vásárlás lakásnál a vagyonszerzési illetéket vagy legalább egy részét? Azt is figyelembe veszik, hogy első lakásom lenne, illetve édesanyámmal egy háztartásban élek, aki hátrányos helyzetű (50 év feletti) és nincsen munkája?

Mennyi idő telhet el minimum/maximum az eladás és a vétel között? Csak 1 év múlva fog lejárni a fudamentám, amit szintén jó lenne felhasználni a vételkor.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget: H.Gy.

zenokutya # 2012.07.29. 02:55

Tisztelt szakertok!
Erdeklodni szeretnek roviden, nehany kerdesben:
1 - Ha szuleim szeretnenek nekem ajandekozni 6 millio forintot, mely jelenleg Kincstari Takarekjegyben van, akkor az utan en illeteket nem fizetek, csak bejelentem, DE kell-e utanna nekem adot fizetnem vagy sem (illetve be kell-e vallani a bevallasban)?
2 - A szuloket, akik mar regota nyugdijasok, eloveheti meg a NAV az ajandekozott penzuk eredetet faggatva?

Koszonom megtisztelo figyelmuket es valaszukat erdeklodessel varom!

zenokutya # 2012.07.29. 02:58

Bocsanat, rossz helyre irtam a kerdesemet!

Dr.Attika # 2012.07.29. 06:36

Tisztelt zenokutya!
Vagy illeték vagy adó. A kettő együtt nem követelhető. Az illetékmentesség, egyben adómentesség is. Tehát jelen esetben adót sem kell fizetni.
Elvileg vizsgálhatja a NAV, hogy adózott, adómentes jövedelemből származott a 6 millió, de szerintem ettől nem kell tartani. A "vagyonosodási" vizsgálatokat az ellenőrzési szempontok idei közlése szerint a "nagykutyákra" vonatkozóan folytatják le.

zenokutya # 2012.07.31. 00:21

Tisztelt Attila! Koszonom a valaszat!
En is igy remelem, hiszen evek soran ossze gyujtott penzrol van szo, nem pl oroklesrol vagy mas hirtelen szerzett osszegrol (marmint a szulok vagyona).

De hogy "on" is legyek - ha NEADJISTEN elhalalozna, mig az ajandekozasra sor kerulne (mert kicsit beteges es en jelenleg kulfoldon tartozkodom), akkor az oroklesre is ervenyes lenne ez az illetekmentesseg?

sunshine01 # 2012.08.10. 10:14

Tisztelt Dr. Attika!

A segítségét szeretném kérni. Ez év tavaszán mindkét szülőm szinte egyszerre elhalálozott. Testvéremmel együtt örököltünk. A hagyatéki tárgyaláson részletesen elmondta a közjegyző, hogy a törvény szerint nem kell fizetnünk illetéket a hagyaték után. Most szeretnénk eladni a házat, és elkezdtem komolyabban foglalkozni vele, hogy hogy is van ez. A helyzet az, hogy csak most tudtam meg a szomszédoktól, hogy a hagyatéki eljárás előtti héten voltak kinn az önkormányzattól és a házat az utcai front felől "nézve" (ami nem sokat mutat ugye a belsejéről) értékelték fel 5 millió Forintra. Ez nonszensz összeg egy nagyváros belvárosi részén fekvő 100 négyzetméteres, kertes, garázsos családi házért. A tényleges értéke valahol 15 millió Ft körül lehet.A közjegyzői papíron az áll, hogy a NAV értékeli fel az ingatlant. A kérdésem az lenne, hogy a NAV még ezután értékeli fel, vagy az ök értékelése már az általuk elfogadott? Ha ez utóbbi, akkor hová kell fordulnunk, hogy ez teljesen elfogadhatatlan értékbecslés volt mind összegszerűségben, mind kivitelezésben. A tudtunk nélkül történt és a ház belsejét így meg sem nézték, holott tavaly lett felújítva a ház belülről.Ha eladnánk 15 millióért, akkor 10 millió után kellene illetéket fizetnünk, ahogy olvastam.
Előre is köszönöm a segítő válaszát.

ObudaFan # 2012.08.11. 11:32

Ha a NAV-tól kijön a nullás fizetési meghagyás, azzal szemben lehet jogorvoslattal élni a megállapított érték tekintetében.

sunshine01 # 2012.08.13. 17:42

ObudaFan,
köszönöm. Mint törvényes örökösök (gyerekei) eleve nem kell hogy illetéket fizessünk. Ebben az esetben is küldeni fog a NAV 0-ás papírt róla? Ezek szerint várnunk kell? Már 2 hónap eltelt a hagyatéki óta, de még semmi papírt nem kaptunk. A közjegyzői határozat jogerős volt a kihirdetés napján.
Ha most szereztünk tudomást az önkormányzat hasraütés szerű értékbecslésének mikéntjéről, akkor azt hagyjuk a francba?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.13. 17:45

Ahogy ObudaFan írta.

agiii_ca # 2012.09.22. 22:45

Tisztelt Fórumozók!

Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz!

Párom édesanyja tavaly télen meghalt, párom a közösen használt lakásnál az édesanyja mellett adóstárs volt (banki hitel van a lakáson). Páromnak van egy húga, aki 20 éves, s már munkavállaló.A lakást így ketten örökölték. Párom adóstárs is, a húga csak örökös. Kérdésem az lenne, hogy ha a húga lemond az örökségéről, akkor kell-e valamilyen illeték fizetnie ezután a páromnak?!

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.23. 09:39

Lemondani nem tud. Visszautasíthatja az örökséget. De akkor sem a "párod" örököl helyette, hanem az ő leszármazói. Ha vannak. Ha nincsenek, akkor az édesapjuk. Ha az édesapa sem él, na akkor örököl a testvér a visszautasítás folytán.
S ha mindez tisztázódott, akkor jön az illeték. Méghozzá elég magas: ajándékozási.

Inkább osztályos egyezséget kellene kötni.

agiii_ca # 2012.09.23. 10:47

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Nagyon szépen köszönöm válaszát. A szülők évekkel ezelőtt elváltak, így gondolom az édesapa nem kap szerepet ebben az ügyben?! Az osztályos egyezség is illeték köteles?

Válaszát köszönöm!