EVAs BT beltag- KFT betársulás

oldhawk # 2003.12.10. 14:36

Tisztelt fórumosok!

A következő problémám van: EVA-s Bt. ben vagyok beltag 80%-kal (ügyv.ig.).
Szeretnék magánszemélyként, tehát nam mint Bt. betársulni egy Kft.-be kb 25%-kal.

A kérdés: megtehetem-e? Nem veszélyezteti ez a tulajdonszerzés a Bt-m EVA alanyiságát? Milyen jogi, egyéb buktatói vannak?

Sajnos nem sikerült érdemi állásfoglalst kapnom eddig sehonnan. Várom a szives észrevételeket, ötleket, linkeket, mindent.

Köszönöm: Oldhawk
oldhawk@freemail.hu

old-guy # 2003.12.10. 20:18

A Kft.-ben 50 % alatti (közeli hozzátartozókkal együtt számolt ) részesedés esetén nincs kapcsolt vállalkozás, ami borítaná az ügyet

gazsesz # 2005.02.25. 13:49

Sziasztok!
A kérdésem a következő:
Én egy Kft-ben alkalmazott vagyok minimálbéren.
A páromnak van egy EVA-s bétéje, de ő GYED-en van.
Törvényes-e az, ha kötök a párom Bt-jével megbízási szerződést, majd a Bt ad számlát a kft-nek az én munkám után?
(Természetesen, a megbízási díj után minden adót, járulékot rendesen befizetek.)

Rexor # 2005.02.25. 16:34

Szerződést lehet kötni, de ha a tevékenységed amit a Kft-ben ellátsz alapvetően munkaviszony jellegű jogviszonynak tekintehtő (pl. rendelkezésre állás, munkaadó utasitási joga, munkaidő, stb.) akkor az adóhatóság átminősitheti a szerződést munkaviszonnyá, és az ezutáni plusz adó és járulékterhet is meg kell fizetni (29 % TB. 3% munkaadói járulék, 1,5%szakképzési hozzájárulás).

gazsesz # 2005.02.28. 07:52

Igen, ez az egyik veszélye. Régebben - talán most is - szokás az, hogy a cégek felveszik a dolgozót minimálbéren, majd a fizu többi részét a dolgozó saját bt-jén keresztül utalják. Majdnem ilyen a mi esetünk is, mert én a kft-ben mint alkalmazott is vagyok.