adózás 6 hónap vagy 1 év után


klari58 # 2004.02.18. 18:28

Kedves Bubó!
Köszönöm szépen a gyors és kielégítő választ. Üdvözlettel: Klári

Bubó # 2004.02.17. 22:09

Javaslom, hogy részletesen olvasd el az Apeh által januárban kiküldött szja-bevallási csomagban lévő Útmutatóban a vagyonátruházással kapcsolatos tájékoztatót. (Ha nem kaptál, az APEH ügyfélszolgálaton díjmentesen adnak!)
Egyébként:

  • ha 2003-ban adtad el az ingatlant, még kb. 1 hónapod van a jövedelem lakáscélú felhasználására, az adóbefizetés elkerülésére.
  • ha az idén adtad el, akkor 2005. március 20-ig szükséges lakáscélra fordítanod a jövedelmet, hogy elkerült az adó-befizetést.

Az adó akkor sem vész el, ha most - lakásvétel hiányában - be kell fizetned, 5 év van rá, hogy visszaigényeld, ha mégis veszel lakást.

A garázs és a telek is ingatlan. Ha arra gondolsz, hogy az ingatlanértékesítés jövedelméből az adófizetés elkerülésére ezeket az ingatlanokat veszed meg, akkor nem jól gondolod.

A jelzett Útmutatóban ugyancsak részletes magyarázatot találsz (44. oldal) a lakásszerzési kedvezmény igénybevételének a feltételeiről.

Üdv.

klari58 # 2004.02.17. 17:28

Érdeklődi szeretnék az eladott ingatlan után fizetendő forrásadóról, ill. arról hogy az ingatlan vételárát mennyi idő után vagyok köteles ingatlanba fektetni, hogy ne kelljen adót fizetnem. Valamint arról, hogy a telek vagy a garázs ingatlannak számít-e? Köszönöm válaszát!