Szeretnék tanácsot kérni a következőkben.
Van egy 17 éves, 11. osztályos( gimnázium ) SNI a minősitésü fiam.
Általános iskola 1. osztályos kora óta más nevelési igényü. Az általános iskola 4. osztályában az angol nyelv tanár "kérésére" irásban kértük felmentését az értékelés alól.
Ekkor még a tanulási képességet vizsgáló rehab. intézet véleményében a sulyos figyelemzavar szerepelt.
2006. juliusában már megjelent a diszgráfia és diszlexia.
A köztes időszakokban csak az iskola véleményezte a gyereket, külön szakértői vélemény nem készült.
2007. ben a törvényváltozás során, a diszlexia megállapitás kikerült.
2007. ben megkezdte tanulmányait egy alternativ iskolában.
Még itt is "élt" az idegen nyelv alóli értékelés alóli felmentés. 2008 őszén ( 10. osztály ) kerestünk neki helyben egy másik iskolát. Itt kérték, hogy a szakértői vélemény legyen értelmezhetőbb. Térjen ki az érettségi feltételeire és az idegen nyelv alőli értékelés módjára.
2009. februárjában uj szakértői véleményt kértünk.
Itt leirték, hogy az érettségi irásbeli része helyett két szóbeli tételt huzhat, és a felkészülési időröl is rendelkeztek. Ez rendben is van.
De az idegen nyelv értékelése alól nem kap felmentést.
Soha nem is volt engedélyezve. Azt mondták, hogy az iskolák által elkövetett törvénytelenséget Ők nem legalizálhatják. Az az alternativ középiskola ahol akkor a tanulmányati folytatta, ezek alapján leosztályozta a fiamat. ( megjegyzem nem tudom mi alapján, hiszen a tudása nulla )
Ugyan a tanórákon részt vett, időnként erről az óráról vitték fejleszteni, a többi időben pedig nem vonták be az órába, csak ült ott.
Az uj iskolában 2009. szeptemberében megkezdte a tanulmányait. A nyelv nulla. Uj szakértői véleményt kértünk a jegyző segitségével, független szakértőkkel ( nem teljesen voltak függetlenek, mert már Ők vizsgálták a gyereket ) Az eredmény ugyanaz mint februárban. Ugyan gyengébben teljesitett, de azt mondták, nem birálhatják felül az előzó szakvéleményt.
Jelen pillanatban be van adva a felülvizsgálati kérelem az országos szakértói bizottsághoz. ( ahol valószinüleg ugyanez az eredmény születik )
Kérdésem,
- van-e valamilyen jogorvoslati lehetőségem még ( az oktatási ombudsmanon kivül )
- Ha 11. osztályban megbukik az idegen nyelvekből, lehet e halasztani javitóvizsgát ugy hogy elkezdi a következő évet. Ha igen mennyi időre. Ráadásul, még ha lehetősége is lenne a 12. osztályban is megbukna.
Képtelen lenne rá, hogy a szokásos tananyagon kivül megtanulja ugy a két nyelvet, hogy behozza a lemaradását. Ha osztályt ismételne, akkor sem tudja megtanulni. Csak ugy lenne esélye, ha 1 éven keresztül csak ezt a két tárgyat tanulná.
Viszont ha kihagy 1 évet, akkor a többi tárgy marad el.
A többi tantárgyból közepes, simán le tudna érettségizni.
A másik dolog, hogy anyagilag a különórákat nem birjuk kifizetni.
Azt tudom, hogy érettségi tantárgyat halaszthat
Én ugy érzem, hogy valaki/valakik hibájából nem lehet elvenni egy gyerektől az érettségi esélyét.
Természetesen én is hibás vagyok, de folyamatosan hangsulyozom minden alkalommal, hogy a gyereket nem értékelték. A szakértő vélemények Előzmények részében erre folyamatosan kitérnek.
Megjegyzés: A fiam örökbefogadott (3 évesen fogadtuk örökbe, még nem beszélt,) Óvodás kora óta harcolunk érte folyamatosan.
Jól sportol, kempózik. Minden versenyen és minden számban amiben elindul (1-1 kivétel) érmet nyer.
Köszönöm hogy elolvassák, és ha tudnak, akkor tanácsot adnak.
Köszönettel. Horváthné
Köszönettel.