Adózás telek eladása után

K. Éva # 2010.06.28. 10:18

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget. Így más sokkal szebben fest minden.
Üdv.,
K. Éva

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.28. 09:18

akkor az eladási árból levonhatom a szerzés értékét, és csak az után kell adóznom?
Igen. Sőt, ezt az alapot is csökkenteni kell a szerzés óta eltelt időnek megfelelően.

nandy # 2010.06.28. 08:46

Itt egy kalkulátor, lehet számolgatni:

K. Éva # 2010.06.28. 07:20

Kedves Sándor!

Értem.
Még egy butának tűnő kérdés.
Most, hogy konkréten az eladás lehetősége felmerül, és nézegetem a jövedelem bevallására vonatkozó szabályokat, nem egészen értek valamit:
Azt olvasom, hogy milyen módon csökken a jövedelem az évek múlásával teleknél (6. évtől 10 %, stb.).
Azonban azt is olvasom, hogy a jövedelem a szerzésre fordított összeg, és a bevétel különbsége (már ha jól olvasom).
Tehát ha kiszámolom, hogy nekem (arányosítva) feltehetőleg mennyibe került anno a telek, akkor az eladási árból levonhatom a szerzés értékét, és csak az után kell adóznom?
Én mindig azt gondoltam, hogy a teljes eladási ár (illetve jövedelem) adóköteles, függetlenül a szerzés értékétől. (Akár ház, lakás, vagy telek a szóban forgó vagyontárgy.)

Köszönettel,
K.Éva

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.28. 06:51

Ez önbevallásos alapon megy. Ha az APEH nem fogadja el, akkor majd más értéket állapít meg, lehet vitatkozni.

K. Éva # 2010.06.28. 06:50

Kedves Sándor!
Köszönöm a választ!
Kitől és mikor lehet kérni ezt az arányosítást?
Köszönettel,
K.Éva

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.28. 06:41

A szerzés éve a vétel éve. (Nagyon méltánytalan lenne a megosztás évét tekinteni annak.)
A hivatkozott szakasz szerintem nem alkalmazható, hiszen arányosítással megállapítható a szerzéskori érték.

K. Éva # 2010.06.28. 06:30

Sziasztok!
2003-ban vettem egy házas ingatlant. Az ingatlan 2006-ban megosztattam egy házas ingatlanra és egy építési telekre.
A házas ingatlant (a vásárlás évéhez képest) 5 éven túl értékesítettem.
A telket most szeretném értékesíteni.
Kérdésem, hogy milyen szabály alapján kell adóznom utána?
A megszerzés évének az ingatlan vásárlása, vagy a megosztás éve számít?
Kérdésem, hogy milyen szabály alapján kell adóznom utána és mennyit? A teljes összeg után a 25 %-ot, vagy figyelembe lehet-e venni azt, hogy 6 éven túl történt a szerzés? Tulajdonosváltás nem történt, csupán új helyrajzi számot kapott az ingatlan telek része.
Olvastam az SZJA Törvényben, hogy abban az esetben, ha nem lehet megállapítani a szerzéskodi értéket, az eladási ár 75 %-át nem kell figyelembe venni.
(62. § (2) ha jól emlékszem). Ebben az esetben vajon ezt lehet-e érvényesíteni?
Köszönettel,
K.É.