Sziasztok!
2003-ban vettem egy házas ingatlant. Az ingatlan 2006-ban megosztattam egy házas ingatlanra és egy építési telekre.
A házas ingatlant (a vásárlás évéhez képest) 5 éven túl értékesítettem.
A telket most szeretném értékesíteni.
Kérdésem, hogy milyen szabály alapján kell adóznom utána?
A megszerzés évének az ingatlan vásárlása, vagy a megosztás éve számít?
Kérdésem, hogy milyen szabály alapján kell adóznom utána és mennyit? A teljes összeg után a 25 %-ot, vagy figyelembe lehet-e venni azt, hogy 6 éven túl történt a szerzés? Tulajdonosváltás nem történt, csupán új helyrajzi számot kapott az ingatlan telek része.
Olvastam az SZJA Törvényben, hogy abban az esetben, ha nem lehet megállapítani a szerzéskodi értéket, az eladási ár 75 %-át nem kell figyelembe venni.
(62. § (2) ha jól emlékszem). Ebben az esetben vajon ezt lehet-e érvényesíteni?
Köszönettel,
K.É.
Adózás telek eladása után
A szerzés éve a vétel éve. (Nagyon méltánytalan lenne a megosztás évét tekinteni annak.)
A hivatkozott szakasz szerintem nem alkalmazható, hiszen arányosítással megállapítható a szerzéskori érték.
Kedves Sándor!
Köszönöm a választ!
Kitől és mikor lehet kérni ezt az arányosítást?
Köszönettel,
K.Éva
Ez önbevallásos alapon megy. Ha az APEH nem fogadja el, akkor majd más értéket állapít meg, lehet vitatkozni.
Kedves Sándor!
Értem.
Még egy butának tűnő kérdés.
Most, hogy konkréten az eladás lehetősége felmerül, és nézegetem a jövedelem bevallására vonatkozó szabályokat, nem egészen értek valamit:
Azt olvasom, hogy milyen módon csökken a jövedelem az évek múlásával teleknél (6. évtől 10 %, stb.).
Azonban azt is olvasom, hogy a jövedelem a szerzésre fordított összeg, és a bevétel különbsége (már ha jól olvasom).
Tehát ha kiszámolom, hogy nekem (arányosítva) feltehetőleg mennyibe került anno a telek, akkor az eladási árból levonhatom a szerzés értékét, és csak az után kell adóznom?
Én mindig azt gondoltam, hogy a teljes eladási ár (illetve jövedelem) adóköteles, függetlenül a szerzés értékétől. (Akár ház, lakás, vagy telek a szóban forgó vagyontárgy.)
Köszönettel,
K.Éva
Itt egy kalkulátor, lehet számolgatni:
„akkor az eladási árból levonhatom a szerzés értékét, és csak az után kell adóznom?”
Igen. Sőt, ezt az alapot is csökkenteni kell a szerzés óta eltelt időnek megfelelően.
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget. Így más sokkal szebben fest minden.
Üdv.,
K. Éva
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02