Termékek külföldről, vám, adó, ilyesmi


Rexor # 2015.06.22. 19:10

Akár igen, ha a vállalkozás érdekében használod a dolgot.

Pali79 # 2015.06.22. 18:28

Üdv mindenkinek!
Olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék ebay-ről, kínából vásárolni egy terméket ami az ára miatt vastagon ÁFA köteles. Az lenne a kérdés, hogy Kft-ként a fizetendő ÁFA-t vissza tudom igényelni? Az eladó valószínűleg magánszemély.

Elde # 2015.06.03. 14:44

Kedves fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni! Az EU-n kívülről szeretnék ékszereket behozni (bizsu). De ahonnan hoznám,ott nem kapok számlát,viszont tovább értékesiteni szeretném. Milyen megoldás létezik? Egyéni vállalkozó vagyok,a behozni kívánt ékszereket kiskereskedelmi egységeknek vmint magánszemélyeknek szeretném értékesíteni. A vám ilyen esetben hogy működik? A választ előre is köszönöm!

Bettybali # 2015.05.20. 02:57

Kedves Mindenki!

Baliról írok, Indonèziából.
Egy budapesti bolttal szeretnék együttműködni. Innen küldenék ruhát és különböző ajándéktárgyakat.
Annyit már sikerült megtudnom, hogy min.45kg-ot tudok küldeni repülőn, ez kb 520 Usa dollárba kerül.
A kérdésem az lenne, hogy otthon Budapesten mennyi vámot és áfát fizetne a partnerem a 45kg áru után?
Bármilyen infót előre is köszönök!
Szép napot!

luck-666 # 2015.02.11. 10:45

itt is le van írva minden pontosan:
http://www.nav.gov.hu/…tes_vasarlas

dóraleticia # 2015.02.11. 08:13

Rexor... luck666... köszönöm a válaszotokat..Így jártam, ez volt a tanulópénz, Drágább lett a leves mint a hús, ..de levontam a tanulságot.

luck-666 # 2015.02.10. 10:52

Ha az áru értéke és a szállítási költség együtt meghaladja a 22eurot,akkor a teljes összegre 27% Áfát kell fizetni+ a szállító cég felszámolja a vámügynöki díjat,mivel Ők intézik a vámkezelést,a Postánál ez 2000ft, a Fedex-nél 3600ft,a többi fuvarozó cégnél is ekörüli az összeg!

Rexor # 2015.02.10. 10:00

Igen valószinűleg a fuvarozó társaság megfizette helyetted a vámot és a többi közterhet (áfa, környezetvédelmi termékdíj), és ezt kell kifizetned.

dóraleticia # 2015.02.10. 09:27

Tisztelt fórumozók. Azok segítségét , válaszát várom kérdésemre akik járatosak vám. és illeték fizetésekben Problémám a következő,, Először és utoljára rendeltem az EU, kívülröl árut, Segítséget kértem egy ismerőstől aki ebbe már gyakorlott, Megrendeltük az árut kártyáról utaltuk a vebáruház által közölt fuvardíjat és az áru árát. 2 nap múlva jön egy SMS az ismerősöm telefonjára (az Ő nevében lett a rendelés leadva) hogy a csomag átvételekor a futárszolgálatnak még kell fizetnem Összeg nem volt írva, 3.-nap jön egy email, amibe gyakorlatilag ugyan ez van írva ,, és még az, hogy ha nem veszem át a csomagot napi 4200Ft a büntetés.Az ismerősömnek még így soha nem történt a vásárlásainál,Ő sem értette mi ez, A meglepetés akkor ért amikor megjött a csomag (értéke áru 8500Ft + száll, 4200Ft) és a futár még kért 3090Ft halasztott vámfizetést +4309Ft közteher fizetést Utóbbit nem tudom mi??? Kérdésem az, hogy jogosan kértek tőlem ezeket az összegeket??? Drágább a leves, mint a hús?? Köszönöm ha válaszol aki jártas e dolgokban

Kobun # 2014.02.28. 09:33

Tisztelt fórumozók,

Olyan ügyben szeretnék segítséget kérni, hogy eladtam egy eszközt az USA-ba (a vevő PayPal-lal fizetett), melyet a DHL Express szolgáltatással küldtem ki. A csomagra 400.000 Ft. értéket jelöltem meg, és ilyen összegbe értékbiztosítottam. A DHL-től felhívtak, hogy eseti meghatalmazást kell kitöltenem a vámeljárás miatt.
Itt meg kell jelölni, hogy eladtam, vagy ajándékba küldtem-e ki.
Amennyiben eladtam, akkor az összeg után adót kell fizetnem? Ezt mi alapján határozzák meg?
Amennyiben az ajándékot választom, akkor mi a teendő?

Előre is köszönök minden segítséget!!

Doky1988 # 2013.11.17. 18:26

Vegita-San:

Mi nem rég rendeltünk a mixeshoptól, nekünk nem vámolták hálistennek, de van ismerősöm aki rendelget elég sokszor eddig 25 telefonból 1 akadt meg a vámon ez +15ezer ft plussz költséget jelentett.
A telefon ára 199 USD volt.

Vegita-San # 2013.11.12. 19:38

Helló! Lenne egy kérdésem; rendeltem egy telefont 189$-ért egy kínai webshopról (antelife)és olvasgattam fórumokat, de sehol nem találtam konkrét választ. elvileg több költségem nincs..de? "ha elkapják a vámon"..stb az mit jelent? mi az értékhatár, ami alatt nem nyúlnak bele? mennyi vámot/áfát, egyéb adót kell fizetnem? vagy mennyi esély van rá, hogy semennyit?
Köszi a választ!

bigbagi # 2013.11.04. 08:46

Hello!
Segítséget szeretnék kérni.Ebay-ről Kínából rendeltem egy motorkerékpár alkatrészt,konkrétan egy motor első lámpát.
A termék szállítással együtt 28 000 ft ba került.A mostani vám tarifa alapján kell e nekem még fizetnem még valamit ? vámot ,áfát? Ez egy egyszerű műanyag lámpa,tehát nem elektronikai cikk.S ha kell fizetnem hogyan? Megkapom az árut? vagy csak vámkezelés után ?
Előre is köszönöm a választ ! üdv.

Boylerr # 2013.10.23. 19:21

Kedves Fórumozó Kollégák!

Egy kis vámügyintézési segítséget szeretnék kérni.
Adott 2db ugyanolyan számítástechnikai eszköz (ez később még fontos lesz) amit rendeltem külföldről (USA).
A termék ára kb. 10e ft volt, mert egy régi (de még nem muzeális) technológiáról van szó.
A vámhatóság kibontotta a csomagot és annak ellenére hogy igazoltam a vásárlási bizonylattal a termék által fizetett összeget, a hatóság piackutatásai alapján vélelmezi, hogy 2x150e ft után fizessek ÁFA-t (0% a vám IT eszközökre).
Írtam már egy választ, hogy a legyenek olyan kedvesek és 2013-ban ne 2008-as bevezető árakat vegyék figyelembe a terméknél mert ez egy lejárt technológia.
A nevemben eljáró vámügynök most azt kérdi, hogy mehet-e a vámoltatás a vámhatóság által vélelmezett összegen. Természetesen ezt nem szeretném, és annak ellenére, hogy benyújtottam a "nem hivatalos számlát" (vásárlási bizonylat) most hivatalos számlát kérnek a valódi összegről.
Egyrészt az USA-ban olyan nincs hogy hivatalos számla, a vásárlási bizonylat (order summary) tekinthető annak, amit már megkapott a NAV, másrészt én igazoltam a fizetett összeget, amelyet szabály szerint a NAV vitathat, de azt kicsit felháborítónak tartom hogy rágugliztak a termékre és találtak 1-2 helyet ahol 2008-as árakon már egyébként sem kapható a termék (discounted). Egyébként egy eléggé ritka dologról van szó.
Nem annak van bizonyítási kényszere aki vádol? Ez esetben a NAV-nak kellene bizonyítani, hogy nem ennyit fizettem a termékért és nem úgy, hogy random weblapokról összeszed idejét múlt információt...

Válaszaitokat köszönöm.

p.-né # 2013.09.25. 16:15

Köszönöm a segítséget!

Kedves monalisa1!

Az a betegemelő Magyarországon nincs se a meosznál, sem a vöröskeresztnél.

Semmilyen gyógyászati segédeszközt nem lehet kipróbálni. A kerekesszéket is katalógusból tudod megrendelni a szaküzletben. Ott kell megmondani, hogy hány centi hosszú, széles és vastag párna kell, osztott lábtartós vagy sem...stb.

luck-666 # 2013.09.25. 11:42

Olyan,mintha a vaterán vásárolnál,nem kell semmit sem fizetni,sem intézni.

Akkor van fizetési kötelezettség,ha Unión kívülről jön az árú,akkor meg a szállító intézi (posta,futárcég),te meg kifizeted

http://www.posta.hu/…ig_vammentes

monalisa1 # 2013.09.25. 10:28

Az eszközt a megérkezése után a lakhely szerint illetékes vámhatóságnak be kell mutatni, a 25 font érték után kiszabnak majd egy minimális összegű áfát. (Ha repülőn jön a cucc lehet hogy már Ferihegyen megtörténik a vámkezelés.)

Külön: külföldről venni ilyesmi emelőt elég rizikós mert nincs mód az előzetes kipróbálásra, továbbá későbbiekben a javítás, pótalkatrész gondot okozhat.

A MEOSZ honlapján a "bazár" rovatban gyakorta hírdetnek betegemelőt., szóval a vásárláskor ne az olcsóság legyen az elsődleges szempont.

A Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat raktárában esetleg van betegemelő amit átadnának jelképes összegért - előzetes kipróbálási lehetőséggel.

p.-né # 2013.09.25. 08:57

A vásárlás helyszínén történő áfa fizetés eljárása hogyan működik? (Interneten venné meg a betegemelőt)

luck-666 # 2013.09.25. 08:52

ha az Európai Unió huszonhét tagországának valamelyikéből hozunk be terméket,akkor semmilyen vámot nem kell fizetni, az adót pedig a vásárlás helyszínének országában megfizetjük, hazai áfa így már nem terheli a vételárat.

p.-né # 2013.09.25. 08:36

Sziasztok!

Egyik ismerősöm szeretne egy betegemelő szerkezetet külföldről megvenni (ebay), saját célra. Az ára 25 font.

Kell utána fizetni vámot, áfát? Ha igen, akkor kb mennyit és hol lehet elintézni?

Köszönöm a válaszokat előre is!

kelemengabi # 2013.09.22. 10:53

Tisztelt Fórum!

Termékeket szeretnénk rendelni egy kínai webáruházból. Kis értékű tételek, konkrétan divatékszerek, 0,5-3 USD/db áron. Minden terméknél van azonban egy minimális rendelhető darabszám, 6-12 db között. Emiatt baráti társaságból többen összefogtunk, és így rendelnénk meg a termékeket, 10-12 félét, mindegyikből a minimális 6-12 db-ot. Mindenki saját részre vásárolna, és a darabszám így oszlana szét köztünk, meg a postázási költség is.
Viszont felvetődött, hogy ezt nem fogja-e a hatóság úgy felfogni, mintha az, akinek a nevére érkezik a csomag, értékesítési célra vásárolná...merthogy egy személy nevére szól a számla a webshopból, a postai csomag az ő címére érkezik. Viszont joggal kérdezheti meg a hatóság, minek egy embernek pl. egy féle fülbevalóból 12 db...
Nem szeretnénk kellemetlen helyzetbe kerülni, ezért szeretnénk utána járni, hogyan lehetséges ilyen esetben magáncélra vásárolni? Mi ennek a módja? Kell valahonnan engedélyt beszerezni? És az sem világos, hogy hogyan működik ilyen esetben a vámeljárás, Összességében kb. 100-150$ értékű lenne a termékcsomag. Kérem, ha tudják a megoldást, segítsenek! Köszönöm!

Randompolgar # 2013.09.03. 13:25

Tisztelt Fórum,

Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy mi a teendő abban az esetben, ha valaki a saját használati ruháit postázza haza és ezek után el akarják vámoltatni vele a saját ruháit, amit idehaza vett?
Nem tudom mennyire fontos részlet, de anyukám ruháiról van szó, amiket x éve használ már és nem tartom valószínűnek, hogy számottevő piaci értékük lenne. Csak annyit tudok róluk, hogy 8 kg tömegű, így teljesen váratlanul ért az a kérdés, hogy állapítsam meg a csomag árát. Saccra azt mondtam, hogy 8000 ft, ha kilónként 1 ezrest meg is fizetne érte valaki.
Nem a kifizetendő 2000 ft az, amiért botrányosan kiakadtam, hanem maga az eljárás, hogy a saját ruhák után adót akarnak fizettetni. Mivel anyukám nem tud emelni, ezért így volt kénytelen feladni a csomagját.
Mit tudok tenni ebben az esetben? Hogyan tudom bizonyítani?

Egyébként tényleg ennyire szánalmas lenne ez az ország?

Válaszukat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2013.08.22. 19:44

Félő többe fog kerülni a leves mint a hús. Valamint annak az amerikás sz.gépnek van-e itthon márkaszervíze az esetleges garanciális és azon túli javításokra, illetve a csere alkatrészek kérdése. (Lehet mindenkor Bécsbe/Münchenbe kell majd szaladgálni, az is idő és pénz kérdése.)

Szóval csak annyít, hogy itthon is lehet komoly sz.gépet venni, netán összeállíttatni.)

Dr.Attika # 2013.08.22. 14:18

Ha adó alatt az általános forgalmi adót érti, akkor az nem 25, hanem 27%. Sajnos a vámteher fizetés nem "szeretem-nem szeretem" kérdés, hanem kötelező. Jelen esetben nem látok vámmentességi feltételt.

EXrider # 2013.08.22. 12:27

Sziasztok,

Egy Amerikai cégben vagyok társtulajdonos. Ez a cég vásárolt számomra egy laptopot munkaeszköznek. Jelenleg Magyarországon tartózkodok és szeretném postai úton megkapni a számítógépet. De -mivel az USAban már ki lett fizetve, leadózva ... stb- itthon már nem szeretnék fizetni utána sem vámot, sem 25% adót. Mivel egy nagyobb értékű gépről van szó, ez közel 100ezret jelentene.

Ezt milyen formában tudom megtenni? Hogy adattassam fel a csomagot kint?

A vásárlást a cég bonyolította, ezt is és társtulajdonosi formámat is tudom természetesen papírokkal bizonyítani.

Köszönöm válaszaitok előre is!