nonolet és Rexor, köszönöm szépen a választ!
Termékek külföldről, vám, adó, ilyesmi
Tisztelt Fórumozók,
Segítséget szeretnék kéni új bútor Bosznia Hercegovinából Magyarországra szállítása kérdésében. A családi házunk berendezését jó minőségű, boltban vásárolt számlával igazolt bútorokkal szeretnénk megoldani. Kérdésem, hogy mi a menete az ügynek és Mo.on milyen adókra, vámokra számíthatok? Illetve igényelhetek-e esetleg vissza áfát a bútorokra BiH-ból?
Köszönettel
Bitang
Tisztelt Fórumozók! Segítséggel fordulnék hozzátok.
Koreai rendelésem vámolás alá került, 32,13 USD értékben rendeltem. Levélben hivatkoztam a 2017 évi CLII. törvény, az uniós vámjog végrehajtásáról szóló törvény 162.§. (5) bekezdésére, (mely szerint 10 euró vagy annál kevesebb vám/áfatehernél nem kell megfizetni a költségeket), viszont hiába. Két terméket rendeltem, azonban kaptam mellé (most jutott tudomásomra) ajándék termékeket is, amikért nyilván 0 USD-t fizettem, és ezt igazoltam is. Viszont így azt a választ kaptam, hogy 22.375 forint értékű a rendelésem (nyilván “ráguglizott” a hölgyemény az ajándék termékek értékére majd hozzáillesztette). Csatoltan küldtem nekik ismét a számlát illetve a rendelés visszaigazolását, (ahol látszik hogy ténylegesen mennyit fizettem és így a 10 EUR áfa/vám törvény nevében nem kellene fizetnem
Mit tehetnék? Segítségetek előre is köszönöm!
alexandra_nagy
Én anno egy kismotorhoz rendeltem automata szívatót Amerikából ebay-en. Nekem még a futárposta költségét is hozzáadták az áru értékéhez és úgy vámkezelték le - nélküle sem áfa, sem VÁM-kötelezettség nem lett volna - viszont így már rohadtul drága lett, amit megrendeltem. De a végén megérkezett és már nagyon nem érdekelt. Sajnos a törvény alapján megtehetik, hiába háborgunk, mivel nem kötelesek elfogadni azt az értéket, amit te megadsz, ha akarják, akkor az általuk megállapított piaci érték alapján simán felülbírálhatják.
F.Laca
„Én megrendeltem a neten és megvettem Kínából egy Soundbar hangrendszert a TV-mhez.....Hozzá hasonlókat (illetve valamivel gyengébbeket) drágábbért - már láttam itt is, pl. a MédiaMarkt-ban”
Én a Media Markt-ban vettem saját márkás PEAQ soundbar-t és semmi bajom nincs vele, csak ki- és bekapcsolom. No és nem véletlen vettem, kikértem az üzletben a volt katonatársam - osztályvezető ott - véleményét, úgy vettem meg. Nem biztos, hogy amit itthon veszel, az csakis szar lehet. Az meg a másik kérdés, hogy az enyémre volt garancia, a tiédre viszont kb. Kínában érvényesíthetsz garanciát, itthon le fogják magasról tojni. ;-)
„Nekem még a futárposta költségét is hozzáadták az áru értékéhez”
:)) ne vedd magadra, mindenkire vonatkozik a jogszabály. És ez pl. pont az a szabály, ami már évezredes. És nem csak a szállítási költség, hanem a felmerülő minden költség - tárolás, csomagolási, anyagmozgatási stb.
Azért ezeknek a költségeknek java részét beépítik az árba, többnyire már csak az utolsó fuvarrészt adják hozzá extra az árhoz. Megjegyzem, azt sem 100%-ban, az országhatárig eső részét. (más kérdés, és örök vita, hogy a légi fuvarnál hol az országhatár? Ferihegy?)
„De ebben az országban MINDENT meg lehet csinálni!”
Meg asszem most 165 országban ilyen az élet. Szörnyű.
Egyébként megsúgom, akár milyen kereskedelem, belföldi, nemzetközi, minden termék ára tartalmazza a fuvarozás költségét is, és mindent. Miért, azt gondolod, az ingyen van?
A többire nem reagálok. Ugyanmár!
„azonban kaptam mellé (most jutott tudomásomra) ajándék termékeket is, amikért nyilván 0 USD-t fizettem,”
Tök mindegy mennyit fizettél értük, magánforgalomban ez nem számít.
Épp aktuális, most kezdenek érkezni amerikai nagybácsik csomagjai, ajándékok, értékhatástól függően áfa, vám kötelesek, vagy mentesek. Ha a csomagból, a feladó nyilatkozatából nem derül ki, mennyi az értéke, majd a vámhivatal a szabályok betartásával megállapítja azt.
talán hasznos lehet
Hello,
USA-ba kellene visszaküldenem garanciális terméket, ami előzőleg vám+áfával jött be - teljesen szabályosan. Ilyenkor mit kell tegyek, hogy amit majd cserébe kapok, azt már ne vám+áfázzák meg?
köszi!
Szerintem kiviteli vámelőjezésbe kell kiküldened. Meg kell adnod az áru értékét, és mikor visszakapod a különbözeti érték után kell csak vámot fizetned, ha van érték növekmény
Üdvözletem!
UPS csomagküldővel március 13-án megpróbáltam magam után küldetni egy csomagot (kb 300e Ft értékben) Malajziába. a kézbesítés dátumát március 17-ét jelölték meg (otthon felejtettem az egyik fontos táskám...). Ez az időpont jó volt nekem mert 20-ig ugyanott tartózkodtam. A csomag azonban nem érkezett meg ezideig, nekünk pedig haza kellett jönnünk közben. Többször emailben és telefonon is kértük a UPS-t, hogy ne kézbesítsék a csomagot, mert már nem vagyok ott, és ki tudja ki fogja azt átvenni, vagy mi lesz a sorsa. A csomag ezalatt Kuala Lumpur mellett dekkolt, nem tudni, hogy miért. Ment a huzavona, hogy felveszik a maláj kollégákkal a kapcsolatot stb. Nem történt semmi, mígnem április 16-án (1 hónapos késéssel) kézbesítették a csomagot a szállásunk recepciósának, 300 km-re a címtől, ahová a csomagot eredetileg küldtük. Ezután maguktól visszavették a csomagot és haza hozták 2 hét leforgása alatt. Május 4-e óta a UPS vámraktárában áll, és most vámot és ÁFA-t akarnak velem fizettetni. Kérdés, kellett volna-e vámot fizetnem akkor is, ha kérésemnek megfelelően nem kézbesítik, hanem visszafordítják a csomagot? Mit tehetek?
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
A UPS-nél meg kell lennie a kiviteli vámokmányoknak. Az alapján vissza tudják érkeztetni.
Igen valószínűleg mind vámot, mind áfát kell fizetned.
Elnézést, de nem tudok róla, hogy a vámkódexből törölték volna a tértiáru vámmentességét.
„2017. évi CLII. törvény
XXV. FEJEZET
BEHOZATALIVÁM-MENTESSÉG
66. A Vámkódex 203. cikkéhez
183. § [A tértiárura vonatkozó behozatalivám-mentesség]
A tértiárura vonatkozó behozatalivám-mentesség alátámasztására szolgáló VA 253. cikk (2) bekezdés d) pontja szerinti okmány papíralapon is benyújtható, valamint kiadható.”
„2. FEJEZET
Behozatalivám-mentesség
1 . s z a k a s z
T é r t i á r u k
203. cikk
Alkalmazási kör és hatály
(1) Azon nem uniós árunak, amelyet – miután eredetileg az
Unió vámterületéről uniós áruként vittek ki – három éven belül erre a vámterületre visszahoznak és szabad forgalomba bocsátásra bejelentenek, az érintett személy kérelmére behozatali vámmentességet kell biztosítani.
Az első albekezdés még akkor is alkalmazandó, ha a tértiáruk
csak egy részét képezik az Unió vámterületéről előzőleg kivitt
áruknak.
”
Kedves Fórumozók!
Webshop indítását tervezem, ahol főképp Ausztriában vásárolt termékeket szeretnék eladni (pár száz forintos terméktől a néhány ezer forintosig).
A kérdésem az lenne, hogy mi ennek a menete? A kint boltban számlával megvásárolt terméket miképp tudom hivatalos módon magánvállalkozóként továbbértékesíteni?
Válaszokat és a tanácsokat előre is nagyon köszönöm!
Kedves fórumozók,
kérdésem lenne, hogy ha egy USA beli cég küld a részemre munkaeszközt, akkor hogyan kell vámoltatni a terméket. Nem lesz az én tulajdonom, emiatt nem egyértelmű nekem, hogy kell-e áfa vagy nem.
A válaszokat előre is köszönöm.
Szép jó estét kívánok!
Szeretném tudni, hogy mi a különbség ha egy terméket magánszemélyként vagy cégesként vámoltatok?
Köszönöm a segítséget.
Igen nagy. Nullától csillagoség.
Cég mindenképpen a vámtarifa alapján fizet.
Wers: mert a magánszemély mi alapján fizeti? :) Egyébként célszerű megbízni ezzel vámjogi képviselőt, a különbség alapvetően annyi, hogy egy cég (ha adóalany) elvileg visszaigényelheti az áfát.
Magánszemélytől magánszemélynek érkező küldemény
0-45 euró között vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
45,1 -150 euró között vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt
150,1-700 euró között 2,5% vám + 27% ÁFA kerül felszámításra
700,1-999 euró között kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt
1000 euró és ezen érték
felett
kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt
Magánszemély által megrendelt áru (cég-magánszemély reláció)
0-22 euró között vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
22,1 -150 euró között vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt
150,1-1000 euró között kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt
1000 euró és ezen érték
felett
kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt
Tisztelt szakértők, fórumozók!
Egy kérdésem lenne, hogy valaki tudja-e, miért lehet, hogy 22 - 150 EUR közötti európán kivülről érkező, magánszemélyként vásárolt csomagjaimat néha miért vámkezelik (27% ÁFA), néha nem? (Néha megúszom simán, ÁFA nélkül.)
Megnéztem, és biztos, hogy nem a szállítási költség miatt billent át a dolog. Mindig stabilan 100-115 EUR között voltak a csomagok.
Ilyenkor a vámbiztos eldöntheti, hogy bevonja-e a vámkezelés alá vagy sem? Szerencse kérdése is?
Az összeget a csomagon (ugyanarról a helyről szoktam rendelni), mindig fel szoktát tüntetni rendesen.
A válaszokat előre is köszönöm!
akosjf
Eddig se vámot, hanem csakis áfát fizettél rájuk.
Júliustól viszont ez nem lesz gond, mert nem a vámos fogja eldönteni.
Köszönöm a választ!
Elnézést, ha pontatlanul fogalmaztam. ÁFA-ról beszéltem végig.
Ha jól értem, a válaszból implicit módon: akkor végülis megerősítetted, hogy eddig a vámos döntötte el, hogy az ÁFA-t rárakja-e vagy sem. (Ugymond a vámos ilyenkor a nagyobb csomagokat is "22 EUR alattinak" kategorziálhatta, úgymond?)
És akkor megválaszoltad a fel nem tett kérdésemet is, hogy mi lesz Júliustól, a 22 EUR határ eltörlésével: ezután már egy csomag sem fogja megúszni a jövőben. Mert nem csusszanhat át semmi sem akkortól. Ha jól értem.
akosjf
„Ha jól értem, a válaszból implicit módon: akkor végülis megerősítetted, hogy eddig a vámos döntötte el, hogy az ÁFA-t rárakja-e vagy sem.”
Anno én egy Honda robogóhoz rendeltem Amerikából egy alkatrészt, mert csak ott találtam hozzá, annyira retro volt a jármű. Tizenezer volt kb. az ára, a másik tizenezer volt a futár, hogy elhozza, majd az enyémre is ÁFÁ-t raktak, amit ráadásul úgy számoltak ki, hogy rátették az értékre a szállítási költséget is. Megjegyzem anélkül még áfa-köteles se lett volna. Így lett a tizenezerből a végére olyan 32 ezer. :-O
Úgyhogy gondolom megérted, én is csókoltatom a magyar vámosokat! :-D
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02