Termékek külföldről, vám, adó, ilyesmi


blink # 2012.08.24. 13:44

Sziasztok!

Kínából rendeltem ruhaneműt, kb 100 db-ot, majdnem 100ezer forint értékben, amiről kiderült hogy hamisítvány. Közvetlen vámkezelés alá helyezték, és bekérték a számlát, illetve a banki utalásról bizonylatot, amit én el is küldtem. Ezután jött egy levél, hogy megsemmisítik. Most pedig egy idézés szabálysértési eljárás miatt.

Én magánszemélyként vettem a holmit, de ezt hogy tudom bizonyítani? Mivel nagy mennyiségről van szó.
Milyen büntetésre számíthatok?

Miből áll egy ilyen eljárás a számomra?
Köszönöm a válaszokat.
blink

best_01 # 2011.09.02. 09:42

hello,

Kínából rendeltem szilkion karkötőket 195USD-ért, 200db-ot egy csomagban, DHL futárszolgálattal.
Még hongkongban járt a csomag, mikor kaptam mailt, hogy vámkezelés céljából küldjem el. Ezután kaptam egy mailt, amiben benne volt a számla másolata ami a csomagon van, illetve egy meghatalmazás, amivel meghatalmazom a dhl-t hogy eljárjon, illetve ki kellett tölteni, hogy mi van a csomagban, érték/hány darab, stb. A számlára az eladó nem valós adatokat írt. darabszám 60120 volt a 200 helyett, érték pedig 49usd a 195 helyett, ezt jeleztem is,személyes levélben le is írtam, csatoltam a paypalos fizetési bizonylatot, a paypal.com-oldalról, illetve szóltam az eladónak, aki elismerte a hibát és adott egy kijavított számlát, amit szintén elküldtem a dhl.nek.
A csomag átkerült vámkezelésre, maj jött egy határozat, hogy a csomagban márkás karkötők vannak és felmerül a gyanuja, hogy hamisitványok. én eredetinek vettem őket.
a csomag közvetlen vámfelügyelet alatt áll.
Beszéltem a vámosokkal és azt mondták szakértő fogja megvizsgálni a csomagot, de ne aggódjak, el fog indulni egy büncselekmény miatt eljárás ismeretlen tettes ellen, engem meghallgatnak, higy kitől, mikor hogyan vettem, de mivel én nem tudtam, hogy hamisitványok (már ha azok, bár a vámos azt mondta, szinte biztos) ezért számomra semmi hátránnyal nem jár az ügy, kivéve, hogy elvesztettem a pénzt, amit kifizettem a csomagért.
Nagyon megijesztett a bűncselekmény szó, soha nem volt bajom semmivel, vámolni is először vámoltam, mindent bevallottam, fizetni akartam a vámért és most itt tartok.
Ugye nem terhelhetnek rám semmiféle költséget, esetleg büntetést ezek után?
Miből áll egy ilyen eljárás a számomra?
Köszönöm a válaszokat.

Üdv, best

Dr.Attika # 2011.07.13. 05:52

EMS ügyintézője által csempészet bűncselekménye vagy szabálysértése ( értékhatártól , szándékosság-gondatlanság függően). Önök részéről jogellenes forgalomba hozatal, ami vámigazgatási szankcióval sújtható. Ráadásul le sem lehet könyvelni az ellenértéket, ÁFA-t, szállítási költséget.

sziszkooo # 2011.07.12. 09:46

Sziasztok!

Kínából rendeltünk árut a cégünk részére az EMS gyorspostával, ami gond nélkül meg is érkezett. Régebben is előfordult ilyen rendelés, de minden esetben (DHL, EMS) a csomag MO-ra érkeztekor a szállítócég felvette velünk a kapcsolatot, és elkezdődött a vámügyintézés a szokásos papírokkal, illetve a készhez vételkor kellett fizetnünk a vámot és az ÁFÁ-t készpénzben.
Viszont jelen esetben csak kihozták, és elköszöntek.
A csomagban nem volt számla, de az újraragasztás alapján észrevehető, hogy belenéztek.
Ilyenkor mi a teendő?
Lehet hogy kivették a számlát, és majd egyszercsak bejelentkeznek ezzel kapcsolatban? Vagy ha nálunk van a termék ez már nem fordul elő, örüljek a szerencsémnek?!
Válaszukat előre is köszönöm!

mestermate # 2011.04.01. 16:21

Sziasztok! Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy most szeretnénk egy ruhaboltot nyitni, amihez külföldről, főleg a Németországból, Ausztriából hoznánk az árukat. A kérdésem az lenne, hogy milyen szabályok vannak erre, mennyi vámot kell fizetni, van e valamilyen szabály arra, hogy mennyit lehet behozni, vagy bármilyen korlátozás van e? Milyen költségekkel jár, hogy Magyarországon árusítani tudjuk. Válaszotokat előre is köszönöm.

luck-666 # 2011.02.15. 09:18
Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.14. 19:33

Az Unión belülről érkezőre egész biztosan nem kell vámot fizetni.

moszizoli # 2011.02.14. 19:14

Azt kérdezném, hogy külföldről, pl webshopban saját részre vásárolt áruk után milyen módon kell vámot illetve áfát fizetni? Milyen értékhatárok vannak esetleg? Az áru általában postai, vagy csomagküldő szolgálaton keresztül (UPC, FEDEX stb.) érkezik. Érdekelne az USA-ból jövő termék és az EU-ból jövő is.
Válaszokat előre is köszönöm.

Halszálka # 2010.08.10. 20:33

Sziasztok,

Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy külföldről vásárolnánk különböző kisebb értékű termékek (többnyire 1-2000Ft) rendszeresen (postai úton jut el hozzánk), majd szeretnénk értékesíteni Magyarországon. Viszont ezek a termékek posta levélként érkeznek, tehát látszólag vám kezelésen nem mennek át, mert vámot és semmit nem kell fizetni, amikor az országba kerül.

A kérdésem tehát az lenne, hogy

  1. valóban nem mennek át a vámon és közvetlenül szállítja a posta? Ez esetben nem kell utólag vámot fizetni?
  2. ha mégis vámkezelik (csak erről nem tudunk), akkor van valami érték határ, vagy termék típus, aminél nincs vám meg semmi?

Válaszotokat előre is köszönöm.