Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Termékek külföldről, vám, adó, ilyesmi

wers #   2019.09.28. 19:23

Szerintem kiviteli vámelőjezésbe kell kiküldened. Meg kell adnod az áru értékét, és mikor visszakapod a különbözeti érték után kell csak vámot fizetned, ha van érték növekmény

Gyafi # e-mail 2019.09.27. 11:43

Hello,
USA-ba kellene visszaküldenem garanciális terméket, ami előzőleg vám+áfával jött be - teljesen szabályosan. Ilyenkor mit kell tegyek, hogy amit majd cserébe kapok, azt már ne vám+áfázzák meg?
köszi!

wers #   2018.11.30. 09:36
wers #   2018.11.30. 09:26

azonban kaptam mellé (most jutott tudomásomra) ajándék termékeket is, amikért nyilván 0 USD-t fizettem,

Tök mindegy mennyit fizettél értük, magánforgalomban ez nem számít.
Épp aktuális, most kezdenek érkezni amerikai nagybácsik csomagjai, ajándékok, értékhatástól függően áfa, vám kötelesek, vagy mentesek. Ha a csomagból, a feladó nyilatkozatából nem derül ki, mennyi az értéke, majd a vámhivatal a szabályok betartásával megállapítja azt.

wers #   2018.11.30. 09:22

De ebben az országban MINDENT meg lehet csinálni!

Meg asszem most 165 országban ilyen az élet. Szörnyű.

Egyébként megsúgom, akár milyen kereskedelem, belföldi, nemzetközi, minden termék ára tartalmazza a fuvarozás költségét is, és mindent. Miért, azt gondolod, az ingyen van?

A többire nem reagálok. Ugyanmár!

wers #   2018.11.30. 08:53

Nekem még a futárposta költségét is hozzáadták az áru értékéhez
:)) ne vedd magadra, mindenkire vonatkozik a jogszabály. És ez pl. pont az a szabály, ami már évezredes. És nem csak a szállítási költség, hanem a felmerülő minden költség - tárolás, csomagolási, anyagmozgatási stb.

Azért ezeknek a költségeknek java részét beépítik az árba, többnyire már csak az utolsó fuvarrészt adják hozzá extra az árhoz. Megjegyzem, azt sem 100%-ban, az országhatárig eső részét. (más kérdés, és örök vita, hogy a légi fuvarnál hol az országhatár? Ferihegy?)

Szomorú örökös #   2018.11.29. 18:16

F.Laca

Én megrendeltem a neten és megvettem Kínából egy Soundbar hangrendszert a TV-mhez.....Hozzá hasonlókat (illetve valamivel gyengébbeket) drágábbért - már láttam itt is, pl. a MédiaMarkt-ban

Én a Media Markt-ban vettem saját márkás PEAQ soundbar-t és semmi bajom nincs vele, csak ki- és bekapcsolom. No és nem véletlen vettem, kikértem az üzletben a volt katonatársam - osztályvezető ott - véleményét, úgy vettem meg. Nem biztos, hogy amit itthon veszel, az csakis szar lehet. Az meg a másik kérdés, hogy az enyémre volt garancia, a tiédre viszont kb. Kínában érvényesíthetsz garanciát, itthon le fogják magasról tojni. ;-)

Szomorú örökös #   2018.11.29. 18:12

alexandra_nagy

Én anno egy kismotorhoz rendeltem automata szívatót Amerikából ebay-en. Nekem még a futárposta költségét is hozzáadták az áru értékéhez és úgy vámkezelték le - nélküle sem áfa, sem VÁM-kötelezettség nem lett volna - viszont így már rohadtul drága lett, amit megrendeltem. De a végén megérkezett és már nagyon nem érdekelt. Sajnos a törvény alapján megtehetik, hiába háborgunk, mivel nem kötelesek elfogadni azt az értéket, amit te megadsz, ha akarják, akkor az általuk megállapított piaci érték alapján simán felülbírálhatják.

alexandra_nagy # e-mail 2018.11.29. 16:46

Tisztelt Fórumozók! Segítséggel fordulnék hozzátok.

Koreai rendelésem vámolás alá került, 32,13 USD értékben rendeltem. Levélben hivatkoztam a 2017 évi CLII. törvény, az uniós vámjog végrehajtásáról szóló törvény 162.§. (5) bekezdésére, (mely szerint 10 euró vagy annál kevesebb vám/áfatehernél nem kell megfizetni a költségeket), viszont hiába. Két terméket rendeltem, azonban kaptam mellé (most jutott tudomásomra) ajándék termékeket is, amikért nyilván 0 USD-t fizettem, és ezt igazoltam is. Viszont így azt a választ kaptam, hogy 22.375 forint értékű a rendelésem (nyilván “ráguglizott” a hölgyemény az ajándék termékek értékére majd hozzáillesztette). Csatoltan küldtem nekik ismét a számlát illetve a rendelés visszaigazolását, (ahol látszik hogy ténylegesen mennyit fizettem és így a 10 EUR áfa/vám törvény nevében nem kellene fizetnem

Mit tehetnék? Segítségetek előre is köszönöm!

bitangue # e-mail 2018.03.11. 12:57

Tisztelt Fórumozók,
Segítséget szeretnék kéni új bútor Bosznia Hercegovinából Magyarországra szállítása kérdésében. A családi házunk berendezését jó minőségű, boltban vásárolt számlával igazolt bútorokkal szeretnénk megoldani. Kérdésem, hogy mi a menete az ügynek és Mo.on milyen adókra, vámokra számíthatok? Illetve igényelhetek-e esetleg vissza áfát a bútorokra BiH-ból?
Köszönettel
Bitang

galore33 # e-mail 2018.03.06. 07:52

nonolet és Rexor, köszönöm szépen a választ!

galore33 # e-mail 2018.03.06. 07:50

A rabosítás részt nem nagyon értem...
lásd Czeglédy-ügy...

nonolet # e-mail 2018.03.05. 15:35

galore33

Az ÁFA bevallásba bele kell venni.

Akkor is, ha alanyi ÁFA mentes vagy.
Mert akkor e miatt KELL csinálnod ÁFA bevallást.

- -

Igen, összepárosítják a külföldi és hazai ÁFA bevallásokat automatikusan.

Pont a sunnyogók ellen...

Rexor # e-mail 2018.03.05. 15:30

Ha jól értem alanyi mentes vállalkozásról van szó. Tehát a helyes eljárás: megfizeti a magyar áfát a termék után (de nem vonhatja le). A rabosítás részt nem nagyon értem...

galore33 # e-mail 2018.03.05. 14:48

Üdv!
eu-s adószámmal vásárolt szlovák termék után ha az adószámos vállalkozó nem áfás, a terméket nem számolja el, nem jelenti be, a nav fogja-e 8,5 hónapra rabosítani?

bocs, egy fontos tétel kimaradt: ugye mivel szlovák cégtől veszi netto aron eu-s adószámra, ezért nem fizeti meg a szlovák áfát, ahogy mivel itthon sem viszi be a cégbe, itthon sem. Ilyenkor mi a retorzió?

galore33 # e-mail 2018.03.05. 14:28

Üdv!
eu-s adószámmal vásárolt szlovák termék után ha az adószámos vállalkozó nem áfás, a terméket nem számolja el, nem jelenti be, a nav fogja-e 8,5 hónapra rabosítani?

wers #   2018.02.03. 07:38

Azt is egyztesd le, hogy a garanciát itthon érvénysíteni tudjátok-e.
Egyetértek az előtted szólókkal, többe fog ez neked kekülni, minha itthon vennél egyet.
A gyártó itthon is ugyanúgy akciózik, mint bármely országban.

markata # e-mail 2018.02.02. 16:50

Köszi monolet a válaszod. :) Már legalább 1 hete egyeztettem a Husival, nem gyártanak 2 féle gépeket, a mértek megegyeznek, a gépek teljesen egyformák. Csak az ár itt olyan 60-70 %-a az otthoninak ( géptől függően ), szóval csak ezért különcködnék. :) Jelenleg épp a NAV-val e-mailezgetek. :)

nonolet # e-mail 2018.02.02. 13:22

olyat viszek, amelyik márka otthon is népszerű, világmárka.

Ettől még az USA-ban tipikusan collos méretű minden!
Itthon meg metrikus.
Csavarok, tengelyek, lánckerék minden...

A husihoz vélhetően rendelhető jó pénzért itthon is collos méretű alkatrész, kellék.

Csak alighanem lassan és drágán.
Ha egyáltalán foglalkoznak vele egy különc magánimportja miatt.

Rexor # e-mail 2018.02.02. 08:19

Igen, általában a vám és az áfa úgy működik, hogy nem nagyon éri meg 3. országból behozni árut, mert több az adminisztráció mint a haszon ezzel. És igen, van olyan is hogy saját cuccot is kiszednek, ezért ha pl. viszel saját laptopot magaddal vidd magaddal a számláját is.

markata # e-mail 2018.02.02. 03:01

Rexor, köszönöm a választ. Andika, amin most pötyögök, az otthoni gép, átalakítóval működik, de az elektromos dolgok innen haza nem annyira megbízhatóak, legalábbis nekünk minden hamar tönkre ment, ezért nem víszünk soha. Benzines a láncfűrész, teljesen új, be sincs üzemelve. Monolet.....gondolhatod, hogy olyat viszek, amelyik márka otthon is népszerű, világmárka. Amúgy svéd gyártmány. :) Na, még átgondolom, mert ÁFA, vám, így már nem sokkal kevesebb, mintha otthon venném meg. :( És persze a garanciáról nem is beszélve. Amúgy tök jó, épp most beszéltem egy utaztató ügynökkel, aki azt mondta, látszólag ok nélkül is kiszednek itt az USA-ban dolgokat a bőröndből. Mindenféle indoklás nélkül, csak mert úgy gondolják. Rettentő megnyugtató.

Rexor # e-mail 2018.01.30. 10:19

Amikor mész hazafelé beállsz a piros sorba és jelented hogy van vámolnivalód. Átadsz minden számlát a vámosoknak és ők megmondják mennyi vámot/áfát kell fizetned.

nonolet # e-mail 2018.01.29. 23:19

USA-ból ide?!

Aztán alkatrészt ki ad majd hozzá?
Az usa beli collos méretekkel...

markata # e-mail 2018.01.29. 23:16

Üdvözletem mindenkinek.
USA-ból hazafelé menet szeretnék vinni magammal a páromnak egy új lánvfűrészt. Az ára 300 $ alatt lesz. Be kell-e ezt jelentenem amikor feladom a csomagomat? Egy bőröndben viszem majd haza a többi cuccommal együtt. Mi a vámérték határa? Vagy csak egyszerűen bedobom és ennyi? Ha meg be kell jelentenem, annak mi a módja? Kérem, ha tud valaki segíteni nekem, ne habozzon.
Köszönöm előre is.

wers #   2018.01.03. 09:38

hogy lefolytatják, hogy eldöntsék,” =
hogy lefolytatják-e ill., hogy eldöntsék,

(előbb-utőbb talán fog ez menni)