önellenőrzés

Devus85 # 2012.05.29. 12:45

Üdvözlök mindenkit!

Januárban, amikor le kellett jelenteni, hogy ki kéri a munkáltatói bevallást , néhány személy rosszul nyilatkozott, illetve azóta variált.
Ezt önellenőrzéssel, vagy helyesbítéssel hogy tudom javítani? köszööm a segítséget előre is.
Devus

Dczikora # 2012.05.24. 12:32

Üdvözlök mindenkit!

A kérdésem a következő lenne:

Hányszor lehet és milyen időközönként lehet önellenőrzést végezni egy KFT-nél?

Van egy kft-m, ami sajnos a könyvelő miatt elég nagy bajba került.

Szükségünk lett volna egy Apeh nullás igazolásra, de mivel a könyvelőnk ügyes, okos volt nem sikerült megkapnunk az igazolást csak úgy, hogy mindent az ég világon revízióztunk 0-val.

Megkaptuk a nullás igazolást, most azonban szeretnénk vissza javítani az összegeket, mert a törvény előírja, hogy az ügyvezető után kell vmit fizetni... továbbá terhes vagyok és ezeket az összegeket a gyed miatt minél előbb vissza be kellene vallani.

Az apehban azt az információt adták, hogy 5 éven belül annyi önrevíziót készíthetünk amennyit akarunk.

próbáltam beadni a 1108-asat, de folyton hibákat küld, mint pl:

e005 és f009 hibakód!!!

Egyébként nem kaptunk részletfizetést, sem halasztást az adó tartozásokra, pedig csekély összegekről volt szó. Azonban a nullás papír kellett ahhoz, hogy szerződést köthessen a cég egy biztosítóval. Hiába írtuk oda, hogy a szerződés megkötését követően garantáltan lesz annyi bevétele a cégnek(amit ők úgyis látni fognak), hogy az adó tartozás ki legyen egyenlítve...nem hatotta meg őket :)

Válaszokat nagyon szépen köszönöm előre is!

Kellemes napot mindenkinek!

isolife # 2012.05.14. 11:49

Köszi a válaszokat, odáig már eljutottam, hogy a főlapon beírtam az önellenőrzéshez a 1153e-t, így megnyílt az önellenőrzési melléklet, ahol, ha jól értelmezem, az 1-es személyi jövedelemadó pontba kell beírnom azt, amennyi a javított bevallásban az adóbevallással egyidejűleg még fizetendő adó sorban látható (tehát az a különbözet, amit eredetileg elrontottam, mivel akkor úgy jött ki, hogy 2 ft-ot kellett volna befizetnem).
Kérdésem, hogy az önellenőrző lapon a kötelezettség különbözete és a kötelezettség változása oszlopba is ugyanazt kell-e megadni, és a lenti aláíráson kívül kell-e még valamit kitölteni (más rontásom nem volt a bevallásban), valamint, hogy az eredeti (hibásan kitöltött), vagy a javított bevallást (1153 a,b,c.. lapok) kell-e mellékelni az önellenőrzéshez?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.08. 17:21

Vagyis az adó helyesbítése az adózó részéről önellenőrzés.
Itt volt a logikai hiba. Ez a konklúzió a premisszákból helyes logikai művelettel nem áll elő.

Rexor # 2012.05.08. 08:39

Kedves Andris,

Akár igazad is lehetne, de pontosan az a lényeg, hogy önellenőrizni csak a bevalás esedékességét követően lehet. Gyakorlatban ha az esedékességen belül több bevallást nyújt be valaki, akkor az utoljára érkezett bevallást fogja feldolgozni az adóhatóság.

andris11 # 2012.05.07. 19:57

Kedves 79tlml, de főleg Rexor!

Adózás rendjéről szóló törvény 133. § (1)
Fizetési halasztás és részletfizetés az adózó és az adó megfizetésére kötelezett személy kérelmére az adóhatóságnál nyilvántartott adóra engedélyezhető.

Az önellenőrzés a bevallás feldolgozásra, a kérelem a fizetési kedvezmények osztályra kerül.
Meg kellene gondolni, hogy ha egyszerre nyújtod be a kettőt, akkor látni fog-e egyáltalán tartozást a fizetési kedvezményt elbíráló, hiszen lehet, hogy az önellenőrzésed még fel sem lesz dolgozva.

Mivel a kérelem fő szabály szerint 3000 forint, ezt elveszted, ha a kérelem elbírálója még nem fogja látni a folyószámládon a tartozást. Utána nyújthatod be újra és nem hivatkozhatsz a már befizetett 3000 ft-ra.

andris11 # 2012.05.07. 19:40

Kedves Isollfe, de főleg Rexor!

Az adózás rendjéről szóló törvény 49. § (1)
Az önadózás útján megállapított vagy megállapítani elmulasztott adót, adóalapot – az illeték kivételével – és a költségvetési támogatást az adózó helyesbítheti.

Vagyis az adó helyesbítése az adózó részéről önellenőrzés.

51. § (3) Az adózó bevallását önellenőrzéssel csak az adóbevallás benyújtására előírt határidőt követően helyesbítheti.

A személyi jövedelemadó bevallás határideje fő szabály szerint 2012-ben május 21.

Rexor # 2012.05.07. 10:50

A NAV nem tudhatja, hogy az összeg, amit beírsz helyes e. Nem kell megvárnod a 20-át, már most benyújthatsz egy javító bevallást ( a bevallás első lapján kell jelezned, hogy adózói javítást kérsz).

C a s a b l a n c a # 2012.05.07. 06:44

A NAV-nak már értesítenie kellett volna, hogy hibás a bevallásod és kéri a korrigálást.

Esetleg még egyet kitöltöl és azt nyújtod be, május 20-ig van időd. Had válogasson az adóhatóság...

isolife # 2012.05.03. 14:41

Helló!

Segítséget kérnék önellenőrzéshez!
Áprilisban adtam fel a 1153-as magánszemély adóbevallásomat levélben, ám most nézte át egy hozzáértőbb illető, és kiderült, hogy rosszul írtam be a jövedelem összegét, kb 5000 ft-al kevesebbet, így helyesbítve 1040 ft adót kell befizetnem. Az apeh azt mondta, hogy korrigálni tudjam, meg kell várnom máj. 20-át, és utána önellenőrzést beadni.
Az lenne a kérdésem, milyen nyomtatványt kell kitölteni az önellenőrzéshez, és hogyan lehet a legegyszerűbben megoldani, esetleg levélben is be lehet nyújtani, valamint úgy hallottam a korrekciónak is van valamilyen költsége.

Rexor # 2011.12.06. 10:13

Igen, be lehet adni. Hogy megadják e az egy másik kérdés.

79timi # 2011.12.06. 09:49

Üdv Mindenkinek!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy önellenőrzéssel egyidejűleg be lehet e adni részletfizetési kérelmet?

Vissza lett igényelve az áfája egy cégnek aki nem is számlázhatott volna áfásan mert felszámolás alatt állt,és most cégünknek adóhiánya keletkezett.