Továbbszámlázás

Kazmerbacsi # 2004.09.10. 11:41

T. Fórum!

Veszek egy tárgyi eszközt pl.100eFt + 25%áfa áron. Ezt a terméket tovább értékesítem szintén ugyanennyiért. Áfát elvileg az igényelheti vissza aki tőlem megvette a terméket. Ezt alapulvéve mi a helyzet akkor, ha szellemi tevékenységet végzek, mint egyéni vállalkozó(nem evá-s) amiért cserébe 100e Ft+áfa összegről adok számlát. Ha ugyanennyi összegért számomra is végez szintén egy 3.személy sz. tevékenységet(Õ ad nekem számlát), akkor a 25e Ft áfa-t mindkettőnknek meg kell fizetni, vagy csak akinek \"továbbszámláztam\" (ha ez esetben lehet ilyet mondani)?

Előre is köszönöm a segítséget!
Kazi

Rexor # 2004.09.10. 12:20

Ha olyan szellemi tevékenységet végzel, ami 25%-os Áfa alá tartozik, akkor egyrészt kiszámlázod a saját szolgáltatásodat Áfá-val növelten a megrendelődnek. Ha a tevékenyésgedhez kapcsolódóan igénybe vettél mástól szolgáltatást, és semmi nem zárja ki az Áfa levonását, akkor levonhatod az erre a szolgáltatásra jutó Áfa összeget és továbbszámlázhatod ezt Áfá-val növelten.

Kazmerbacsi # 2004.09.10. 14:33

És mivel kell -ha kell- igazolnom azt, hogy ehhez a tevékenységhez más
szolgáltatását használtam? Van valami megkötés erre vonatkozóan? Vagy elég
hogyha a 3 személy ugyanazzal a tevélenységi körrel rendelkezik és azt
szerepelteti az Õ álltal adott számlán?

Rexor # 2004.09.10. 15:17

Természetesen alá kell támasztani ezt megfelelő dokumentációval (pl. szerződés, vagy teljesítési igazolás arról, hogy a szolgáltatás ténylegesen el lett végezve), valamint ha szolgáltatás közvetítéséről van szó, akkor erre is utalni kell a számlán. Külön megkötés nincs, de az APEH általában vizsgálja azt, hogy a szolgáltatás ténylegesen megtörtént e.