- Nagyon sok pénzrol van szó!
Ajándék áfamilliárdok?
Így papírok nélkül kicsit nehézkes is véleményt mondani, hogy az importőrök közül ki mikor és mit fizetett, illetve a tulajdonjog mikor kire és hogyan szállt át. Nem is beszélve a hitelszerződésekről.
Ebből adódóan nem kis volumenü témáról van szó.
Én feltétlenül két részre osztanám a témát: uniós csatlakozás előtt és után, valamint, hogy használt vagy új gépjárműről van-e szó.
Viszont tény, nem az Indexnek az értesülésére hivatkozva kell az imortőröknek a "bentragadt" áfát visszaigényelni, hanem a hatályos jogszabályok alapján.
Ha jól tudom a PM az APEH-en keresztül le is írta, hogy visszamenőlegesen is az áfát nem kell beszámítani a regadó összegébe - ebben nem vagyok teljesen biztos, de mintha olvastam volna valahol, "hivatalos" helyen. Ennek utána kell néznem. Amennyiben ez viszont így van - már pedig így lesz, akkor csakis jóváíró számlakiállításával lehet az eredeti gépjármű értékét, mintegy csökkenteni és a havi áfabevallásban visszaigényelni a kérdéses összeget.
Az viszont már előttem is kérdéses lesz, hogy ez esetleges APEH ellenőrzéskor, mit fognak a revizorok mondani?
escoriad hozzászólása korrekt, (annyi különbséggel, hogy az ÁFA alapjába tartozik a reg.adó, nem pedig fordítva)
Az APEH ellenőrzési gyakorlata szerint a kiállított számlában szereplő ÁFÁ-t akkor is be kell fizetni, ha az tévesen került felszámításra.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02