Ajándék áfamilliárdok?

dtj333 # 2004.09.16. 17:08
2004 február és július között adójogi bizonytalanság miatt a gépjárműimportőrök nagy része befizette a regisztrációs adóra eső általános forgalmi adót (áfa). Júliusban kiderült, hogy több tízezer új autónál feleslegesen számították fel a 22,5-450 ezer forint közé eső összeget. A visszaigénylés viszont a legtöbb esetben elmaradt, és a vásárló nem is kezdeményezheti. Az Index értesülése szerint az importőrök egy része úgy döntött, hogy visszamenőleg nem foglalkoznak a kérdéssel. További részletek: http://index.hu/…/regado0916/ Lehet ezzel valamit kezdeni? Visszakövetelni?
  • Nagyon sok pénzrol van szó!
Jogászt kereek, aki megoldást tud, én az érintettek összegyqjtését vállalom (6000 fos hálózatom van!)
escoriad # 2004.09.16. 21:08

Így papírok nélkül kicsit nehézkes is véleményt mondani, hogy az importőrök közül ki mikor és mit fizetett, illetve a tulajdonjog mikor kire és hogyan szállt át. Nem is beszélve a hitelszerződésekről.
Ebből adódóan nem kis volumenü témáról van szó.

Én feltétlenül két részre osztanám a témát: uniós csatlakozás előtt és után, valamint, hogy használt vagy új gépjárműről van-e szó.

Viszont tény, nem az Indexnek az értesülésére hivatkozva kell az imortőröknek a "bentragadt" áfát visszaigényelni, hanem a hatályos jogszabályok alapján.
Ha jól tudom a PM az APEH-en keresztül le is írta, hogy visszamenőlegesen is az áfát nem kell beszámítani a regadó összegébe - ebben nem vagyok teljesen biztos, de mintha olvastam volna valahol, "hivatalos" helyen. Ennek utána kell néznem. Amennyiben ez viszont így van - már pedig így lesz, akkor csakis jóváíró számlakiállításával lehet az eredeti gépjármű értékét, mintegy csökkenteni és a havi áfabevallásban visszaigényelni a kérdéses összeget.

Az viszont már előttem is kérdéses lesz, hogy ez esetleges APEH ellenőrzéskor, mit fognak a revizorok mondani?

old-guy # 2004.09.18. 17:35

escoriad hozzászólása korrekt, (annyi különbséggel, hogy az ÁFA alapjába tartozik a reg.adó, nem pedig fordítva)

Az APEH ellenőrzési gyakorlata szerint a kiállított számlában szereplő ÁFÁ-t akkor is be kell fizetni, ha az tévesen került felszámításra.