albérlet, kaució visszafizetése


drbjozsef # 2018.08.28. 19:01

Perben szabad bizonyítás van. Tanúk is megfelelnek.
De hát van egy papírod.
Mondjuk a tulaj hivatkozhat arra, hogy ő biztosította volna az ingatlant szeptemberben, te meg nem mentél. Úgyhogy addig is gyűkts még bizonyítékot, hangfelvétel is jó, de levél is, vagy ha tanúval mész hozzá.
Mondd neki, hogy az eredeti megállapodás szerint beköltöznél, megírja-e a bérleti szerződést aszerint? Nem hinném, hogy belemegy, az pedig elég lesz neked arra, hogy nem te léptél vissza a szerződéstől.

SolnesM # 2018.08.28. 17:32

Igen az egy közhely ,hogy a szerződéseket be kell tartani.
De azért felettébb érdekes, hogy valaki egy bérletet köt júl 6.án szep. 1 re. A tulaj a kiadó ezt jól elcseszte. Most aug 28 án bőven másfél hónap.
Ha én kiadom a lakásomat a megegyezés után egy két nap és megkötjük a szerződést olyan nincs ,hogy majd.
Egyébként is a telefoni ide-oda beszélgetést bizonyítani is kell.
Lehet persze fizetési meghagyást is küldeni annak ellent is lehet mondani, de azért ilyen összegért pereskedni nem nagyon érdemes. Ha meg pereskedik azt még meg is kell nyerni.

Norbert087 # 2018.08.28. 17:24

Köszönöm a válaszokat!

Még egy kérdés - ha pereskedésig jut a dolog az nem gond, hogy az tulajdonos emelési szándékát nem tudom papírral bizonyítani, csak telefonban mondta nekem? Ezt kell egyáltalán bizonyítanom?

Az emelést rajtam kívül még a mostani lakóknak is elmondta.

drbjozsef # 2018.08.28. 15:28

Fizetési felszólítást ajánlva küld, az FMH-ról részletek itt : mokk.hu

drbjozsef # 2018.08.28. 15:27

Mondd meg neki : a szerződéseket be kell tartani.

Ha aláírta vállalja. Ha nem, akkor az a minimum, hogy visszaadja a foglalót, sőt, ha az a megállapodásotokban is "foglaló"-ként szerepel, akkor duplán kell visszaadnia, ha ő áll el a szerződéstől.

Mondd meg neki, hogy gyorsan adja vissza, különben közjegyzőhöz fordulsz, és végrehajtatod rajta.

Ha nem adja, akkor küldesz neki egy fizetési felszólítást mondjuk 8 napos határidővel, ha nem fizet, elballagsz egy közjegyzőhöz, és kibocsáttatsz vele egy fizetési meghagyást (a neve és a pontos címe kell csak hozzá). Ha annak ellentmond, pereskedned kell, ha nem, simán végrehajtható lesz.

A leírásod alapján, ha van papír a kezedben, akkor bíróságon is simán nyerni fogod, ha oda jutna.

Norbert087 # 2018.08.28. 13:21

Kedves Fórumózók,

Szeptember 1-es költözés miatt már nyár elején elkezdtem új albérletet keresni. Július 6-án találtam is és a tulajdonossal írtunk egy megállapodást amelyben a személyes adatokon kívül szerepeltek a bérleti díj összege, a bérleti időszak hossza és kezdete, a kaukció mértéke(2havi), a felmondási idő és hogy foglalóként egy havi bérleti díjat átadtam a tulajdonosnak. 10 nappal a költözés előtt felhívott, hogy eddig nem volt ideje de most utána nézett az áraknak és emelni akar az összegen és ezzel az összeggel írná meg a bérleti szerződést. Gondolkozási időt kértem tőle majd 3 nappal később felhívtam és megmondtam, hogy ilyen feltételekkel nem veszem ki az albérletet és vissza kértem az egy havi összeget. Ezt a tulajdonos nem hajlandó visszaadni. Most viszont mindenféle ajánlatokat kapok tőle:

  • eredeti áron kiadja,
  • enged az árból,
  • elenged egy havi kaukciót

de közben azt is megemlítette, hogy egyébként hirdeti a lakást. A lényeg, hogy már nem bízom benne ezért és az idő szűkössége miatt másik albérletet kerestem. Mivel az emelést telefonon közölte és nincs róla papírom ma már azt is letagadja, hogy emelni akart.

Ebben az esetben van rá esélyem, hogy visszakapjam a pénzem? Ha igen milyen módon?

Köszönöm a segítséget!

arthur9 # 2018.08.25. 18:56

Köszönöm, drbjozsef!

drbjozsef # 2018.08.22. 05:58

Én, ha amúgy is el akarnék költözni, az "A" esetet választanám, és természetesen a kiköltözéskor itt is íratnék jegyzőkönyvet az ingatlan átadásáról. Nehogy utólag találja ki, hogy mégis rá kellett költenie a kauciót valami felújításra, bocs, nem jár.

drbjozsef # 2018.08.22. 05:55

arthur,

Te is elköveted az alapvető hibát, hogy a "szerződés" meg a szerződés betartása" fogalmakat összekevered.
Mindegy (szinte) melyiket csináljátok, mit köttök, mit írtok alá, ha nem akarja vagy tudja betartani a másik fél.

A esetben kiköltözéskor köss vele két tanú előtt egy tartozáselismerő nyilatkozatot a kaucióról, ha nem tudja kifizetni. Írtok bele egy határidőt, amíg kifizet, ha nem, fizetési meghagyást indítasz ellene, és behajtatod rajta (sokba fog kerülni neki). Közjegyző előtt is írhattok, de ha ellentmondana az FMH-nak, így is, úgy is bíróság lesz a vége.

B esetben szintén két tanú előtt írtok egy átadási-átvételi jegyzőkönyvet, amiben nyugtázzátok, hogy a lakást átvizsgálta, megfelel a szerződésnek, további igényetek nincs egymással szemben. Aztán ha mégis kitalál valamit, úgyis bíróság a vége.

arthur9 # 2018.08.21. 19:29

Kedves Fórumozók!
12 havi határozott idejű, közjegyzői záradékkal ("kiköltözési nyilatkozattal") kötött albérleti szerződésem határozatlan idejűvé vált (a 12 hónap letelte után, szerződés szerint), és most közös megegyezéssel szeretnénk befejezni a jogviszonyt, úgy, hogy mindkettőnknek megfeleljen. A eset: fizetem normálisan az albérleti díjat, a három havi kaució pedig visszafizetésre kerül ismeretlen időpontban, mert furcsa módon a Tulajdonosnak egy vasa sincs. Hagyatéki tárgyalás lesz öröksége kapcsán, szerinte el fog húzódni fél évig is, mert több örökös van és feszült köztük a viszony. (Halkan kérdezem, hogy tudok a pénzemhez jutni?) B eset: addig lakok az ingatlanban, vigyázva rá, mint a hímes tojásra, míg le nem lakom a kauciót (megszüntető szerződés vagy nyilatkozat + 3 hó), ha mégis történik valami, saját pénzen helyreállítom. Egyrészt rosszul érintene, ha odaveszne a három havi kaució, másrészt szerettem volna olcsóbb ingatlanba költözni még szeptemberben. Milyen formájú megegyezéssel, szerződéssel, nyilatkozattal tudjuk megnyugtatóan lepapírozni a helyzetet A és B esetben? Tanú kell kettő, ha közjegyző nem is? Melyik a kevésbé rizikós szerintetek?
Köszönöm a válaszokat!

tanczi01 # 2018.08.14. 20:21

Ismerős felületesen nézte át a lakást.
2 nappal később az új bérlő takarítás közben észrevett néhány hibát. A szerződésben szerepelt a frissen festett falak megóvása is. Nem sikerült megóvni.

nonolet # 2018.08.14. 08:24

tanczi01

Miért járna vissza?
Felmondasz a hibák a miatt vagy miért gondolod?

- -

HA maradsz akkor a kaució kérdése nem időszerű.

Akkor a javítás megoldása+elszámolása az időszerű.

matthiasi # 2018.08.14. 07:37

Úgy általában a kaució a kisebb hibák és a fenn álló tartozások vitamentes kiegyenlítésére szól.
Nagyobb hibát követelésként kell behajtani.

Tehát pl. egy lakásban keletkezik több százezer forintos kár, akkor felszólítani az illetőt, ha ellentmond akkor akár peres eljárás is lehet a vége.

matthiasi # 2018.08.14. 07:33

Ha már megtörtént a kulcs átadás, akkor nehéz utólag hibákat felhozni. persze függ a hiba jellegétől.
Visszajár , így kicsit sommás. le kell vonni a hiba javítási költségét és a többi vissza.
Mondhatja viszont a korábbi használó, hogy azok a hibák később keletkeztek.
Tehát nem így van, ha van is hiba azt még el is kell ismertetni.
Maga a kérdésfeltevés túl elnagyolt …

tanczi01 !!!

tanczi01 # 2018.08.13. 19:58

Tisztelt ügyvéd úr!

Ha egy lakás átnézése után 2 nappal veszik észre a hibákat,akkor a kaució visszajár,vagy nem?
Mivel az kulcs átadásnál nem lett annyira átnézve,mint a nagytakarításnál.

Zoltanuss # 2018.03.04. 08:10

Azt azért nem értem, hogy augusztus óta lakik Norbert1014 a bérletben, rengeteg hiba van és még mindig ott van.

El kell menni az ilyen helyről.

vagy ami sejthető, nagyon kedvező az abérletidíj és ezért nem mozdul az N.

Norbert1014 # 2018.02.25. 20:32

Köszönöm, sokat segítettetek, meg is teszem a szükséges lépéseket.

További kellemes estét kívánok!

nonolet # 2018.02.25. 12:48

Norbert1014

Hiba jelzés és javítás kérése ÍRÁSBAN!!!! határidővel.
Átvetetve vagy tértivevényes levélben.

Jelezve, hogy utána a jogi út jön.

Utána lehet azon gondolkodni, hogy

  • felmondás

vagy

  • saját költségen javítása és a pénz behajtása

Persze függ a dolog az ALÁÍRT szerződéstől is!
Hisz abban (vagy az ÁSZF-ben) van az eljárás rend ilyen esetekre.

HA ezekben nincs szabályozás, akkor a Lakástörvény és a PTK játszik.

SaireyVMK # 2018.02.25. 12:35

tildi9
A felmondási idő azért van,hogy védje a bérlőt és a bérbe adót is. Azt egyoldalúan felmondani nem lehet. A kaució pedig csak a felmondási időt követően jár vissza(ha nincs tartozás.) Ha az ismerőse nem akarja kifizetni a kötelező 3havi bért,akkor tartozást halmoz fel. A tartozás pedig épp olyan mint a károkozás,tehát visszatartható a kaucióból.

Meg lehet próbálni közös megegyezéssel idő előtt felmondani. -Amennyiben a bérbe adó is vevő rá. Ha a vevője esetleg korábban is megvenné az ingatlant és addigra ki is tudnak onnan pakolni/költözni az jó megegyezési alap lehet. És így csak addig kell kifizetni a bérleti díjat.

Norbert1014
Először igazolható módon kell kérni a javításokat. Erre egy normális határidőt szabva. Mindezt tértivevényes levélben. A határidő leteltét követően lehet sort keríteni a szerződésszegés okán történő azonnali felmondásra.(Legalábbis szerintem) Ezt szintén igazolható módon,tértivevényes levélben. Legjobb ha az épp aktuális mérőóra állásokat is tartalmazza. Ezt követően kivárni a reakciót.(gondolom) És az elszámolást.

De igazából én nem tudom ennek a legbiztonságosabb menetét. Hogy az írásos felmondás után azonnal kiköltözhető-e az megint újabb kérdéseket vet fel számomra is. Ezekre a kérdésekre a válaszokat egy nálam tapasztaltabb fórumozó talán meg tudja majd írni.

Norbert1014 # 2018.02.25. 10:20

Tisztelt Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni.

Augusztusban beköltöztünk a párommal egy albérletbe, ahol kizárólag az ingatlan referenssel tudjuk csak tartani a kapcsolatot. Mikor beköltöztünk, a szerződést egy évre írtuk alá, és a szerződésbe bele van foglalva, hogy amennyiben természetes elhasználódás során bármi tönkre menne a lakásban, kötelesek minél előbb helyre hozni használható állapotba. Na már most körülbelül fél éve könyörgöm hogy végre legyen fürdőszoba ajtóm, megjavítsák a kaputelefont, működjön a konyha pulti lámpa, és a gázkazánt nézessék meg, mert mióta itt vagyok folyamatosan hibakódot ír ki! Egyedül a gázkazánra próbáltak meg lépéseket tenni, az ingatlan referensnek volt egy fekete embere aki, ki jött szét szedte kitakarította, elcsavart egy szelepet, elkérte tisztelet díját melyhez jelzem, hogy számlát nem adott, mindössze egy papír fecnire felírta az összeget amit nekem kellett megelőlegeznem. A kazán utána ugyanúgy kiírta a hibakódot. A kérdésem az lenne, írhatok nekik egy felszólítást arról, hogy a több mint fél éve nem teljesített szerződésben foglaltakért felbontom a szerződést? Ez jogos követelés lenne, vagy búcsút inthetek a kauciónak? Ti mit tennétek a helyemben? Elég kellemetlen így élni, és a tulaj telefonszámát nem hajlandó megadni. Kérlek segítsetek!

Köszönöm, további szép napot kívánok!

tildi9 # 2018.02.13. 16:01

Egy kérdésem volt,arra szerettem volna választ kapni. Ha ismerném a törvényeket nyilván nem kérnék itt segítséget.

nonolet # 2018.02.13. 15:42

Az baj, ha nem tudod értelmezni.

Hisz részletesen leírtam a megoldás menetét.

Mert nincs más megoldása az ügynek!
Mint a lépésenkénti kibogozás...

tildi9 # 2018.02.13. 14:56

Kedves NONOLET!

Ez a válasz nekem szólt?Ha igen, kérném szépen bővebben kifejteni, mert nem igazán tudom értelmezni. köszönöm

nonolet # 2018.02.13. 14:35

Ebből indulj ki:

1.
A szerződéseket be KELL tartani!!
2.
Aki nem teszi helytáll-kártérít.

- -

Vagyis...

Lépésenként menj végig a történeten
és döntsd el, hogy abban a lépésben!

ÉPPEN KI a szerződés szegő vagy akar az lenni.
Az majd helytáll-kártérít.
Számold ki helytállás-kártérítés összegét is.

Az összes lépés elemzése után...
Kialakul az egyenleg, amit rendezni kell.

Ennyi.

tildi9 # 2018.02.13. 13:38

Kedves Hozzáértő Fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni,egy ismerősöm ügyében. 3 éves Üzlet bérleti szerződést írt alá. Sajnos elég hiányos az a szerződés..:( 6 hónap után a bérbeadó közölte, hogy eladja az üzletet így be kell fejezni a működést. 3 hónap a felmondási idő. (Ez még szerepel a szerződésben)Viszont az ismerősöm nem szeretné letölteni a felmondási időt,mert másik üzletet keres. A tulaj így nem akarja visszaadni a kauciót.(Erről nincs szó a szerződésben) Kérdezem, ha nincs fizetési hátralék és "rongálás" akkor visszajár-e a kaució teljes összege? A tulaj azt mondja mivel nem akarja a felmondási időt letölteni, így nem ad vissza semmi pénzt. Kérlek segítsetek!
köszönöm. Ildikó