albérlet, kaució visszafizetése


evatunde # 2017.06.10. 17:19

Kedves Fórumozók!

E hó elsejétől bérlek anyámmal egy lakást. Mikor kivettük, a tulaj le is írta a szerződés hátoldalára, hogy a közös költség 7730 Ft/hó. Ezzel szemben most kaptam tőle emailt, hogy jún.1-től 21700 Ft/hó, ezt a máj.25-i közgyűlésen fogadták el. Ha a lakás megmutatásakor, vagy a szerződéskötésnél közli velem, biztos nem megyek bele, bolond nem vagyok. Mit tudok tenni, visszakövetelhetem a kauciót és keressek új bérleményt? Ezt nem lett volna szabad elhallgatnia, szerintem.

mmvj # 2017.04.28. 19:38

Kedves Fórumozók,
adott egy albérlő, akivel semmilyen szerződést nem írt a tulajdonos, a 2 havi kauciót (40ezer Ft/hó) egy fecnin vette át a tulaj élettársa. a bérlő a rezsit és az albérleti díjat rendben fizette. a tulajdonos pár hónap múlva elhunyt, az örökösök azonnali hatállyal követelték a bérlő kiköltözését, többször erőszakosan fellépve jelentek meg a lakásban. a bérlőnek bő 1 hónap után sikerült másik lakást találnia, ezen idő alatt is rendesen fizette a rezsit, ami egyébként havonta átlag 25ezer Ft volt, és lelakott 1 havi kauciót (az örökösök és a bérlő szóban megállapodtak, h a kaució lelakható). kiköltözéskor a hátramaradt 1 havi kaucióval kapcsolatban abban egyeztek meg, hogy a fennmaradó rezsit rendezik ebből, ami visszajár, azt a bérlő megkapja. eltelt 1 hónap, az örökösök 55ezer forint követeléssel álltak elő, szerintük ennyi a kb 10 napra fennmaradó rezsi, a kauciót pedig csak fél hónapnak számolják be. az örökösök zaklatják a bérlőt a munkahelyén, személyesen megjelennek és veszekednek vele. mit lehet ilyenkor tenni? köszönöm a válaszokat

Rexor # 2017.02.09. 09:55

Fizetési meghagyás/bírósági per (kivéve ha közjegyzői okiratba foglaltátok a szerződést).

nada # 2017.02.08. 18:39

Tisztelt Fórumozók!
Kaució visszafizetési ügyben kérnék segítséget. Párommal 2014 május 1-i dátummal írásos bérleti szerződéssel kivettünk egy lakást Bp. 13. kerületében, a szerződés megkötésekor 2 havi kauciót kért a tulaj. A szerződésben rögzített havi fix. 70e Ft-ot és a fogyasztás alapján megállapított rezsit minden hónapban rendre fizettük.
2016 Június végén elköltöztünk, és szóbeli megegyezés alapján a visszajáró kaució kifizetését a következő lakó beköltözéséhez időzítettük. Türelmesen vártunk, még akkor is amikor a tulajdonos arra az elhatározásra jutott, hogy kiadás helyett inkább eladná a lakását, természetesen a mi kifizetésünkre ismét haladékot kért, amit az eladással, és a beérkező vételár bevárásával magyarázott.

Telik az idő, idén januárban többszöri megkeresésre végre reagált, majd boldogan elmesélte, hogy sikerült eladni a lakást. Páromnak sajnos munka miatt le kellett mondania azt az egy találkozót, amit ekkor sikerült kicsikarni belőle, és itt jön a fekete leves.

Azóta elérhetetlen.

Telefont nem veszi fel, sem ismert, sem idegen telefonszámról, üzenetre nem reagál, facebook-on tiltva lettünk mindketten.

Ilyen esetben milyen lehetőségeink vannak, hogy visszaszerezzük a két havi kauciónkat? Ez szám szerint 140e Ft.

Előre is köszönöm,
Bogi

alfateam # 2016.12.31. 15:28

Bea1 !

Az-ég áldjon meg. Olvasd már el, vita a két bérlő között folyik ...

Bea1 # 2016.12.31. 15:21

Zsozefin

A bérlő jogosan jár el, ha úgy tekintjük, hogy a szóban kötött szerződéshez tartja magát.

Valószínűleg az egy éves határozott idejű szerződés idő előtti felmondására hivatkozik, ez esetben ugyanis valóban nem jár vissza a kaució, sőt, a kieső időre járó bérleti díjakat is követelheti, ezért jobb békésen, esetleg kompromisszummal eljönni.

Hivatalosan 30 napja van a kaució visszafizetésére, hisz a kaucióból levonható az elmaradt rezsitartozás vagy lakbér is, és a rezsiköltség számlái csúszva, nem azonnal kiköltözéskor érkeznek.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.31. 10:27

Mivel bérleti szerződést (albérletit is), csak írásban lehet érvényesen kötni, az ügy eléggé bonyolulttá válik, ha nincs érvényes szerződés, de a felek mégis tartósan úgy járnak el, mintha lenne.

zsozefin # 2016.12.31. 09:56

kedves fórumozók,
az alábbi problémával állunk szemben,
nem állunk szerződésben a főbérlővel, 3an béreljük a lakást, és csak az egyik lakóval köttetett szerződés, így a lakónak fizettük a kauciót. az albérletet egy hónapja mondtuk fel, most költöznénk azonban a lakó akinek a kauciót fizettük megtagadja a kaució /összege másfél havi bérleti díj, azaz 60 eft/ visszafizetését, egy éves felmondási időre hivatkozva, illetve a következő hónap rezsiköltségének kifizetését követeli.
mivel nekünk szerződés nincs a kezünkben milyen úton követelhetnénk vissza a kauciónkat?
nincs elmaradt lakbérhátralékunk vagy rezsitartozásunk.

MajorDomus # 2016.12.17. 19:45

Igen
Igen
Szükséges

Allanon # 2016.12.17. 17:17

Kedves Fórumozók!

Bérleti szerződéssel és annak felmondásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
Kivettünk párommal egy ingatlant, amely gépesítettként volt meghírdetve. A szerződés aláírásakor leltár is készült, melyre felvezettük a berendezési tárgyakat. A lakás használatba vételét követően, kiderült, hogy a gépesítés közül valójában minden eszköz hibás és részben vagy egészben használhatatlan. Mosógépet vettem magamnak, az úgy sem árt ha van. Azonban sajnos a gáztűzhely is hibás, az eddigi gázszerelők szóbeli véleménye alapján ki kell dobni, javítása gazdaságtalan, nem is vállalják. A gázkazánról kiderült, hogy a belseje 25 éves, egy alap karbantartása volt, de kaptunk egy ajánlatot is, ami a javításra vonatkozóan 62.000 forint. Ez is gazdaságtalan, valamint a lakás műszaki paramétrrei miatt a hatályos rendeletek alapján, nem cserélhető. ( kémény nincs bélelve, így kondenzációs kazán nem üzemeltethető)
A tulajdonos szerint várjuk meg míg teljesen elromlik, mert a legutóbbi karbantartáskor biztonságosnak mondta a szerelő, de azóta lett új hibája, esetenként gázszivárgása van. A tulajdonos szerint várjunk vele, míg teljesen elromlik. Ezt az ötletet nem annyira támogatnám, mert ha úgy romlik el teljesen, hogy lerobban a falról az nem lenne szerencsés.
A tulajdonos az idei költségvetésének kimerülésére( ezt nem is értem) hivatkozva elzárkózik a beruházástól, előzetes ígérete szerint januárra halasztja azokat ( véleményem szerint az eddig átvett 565.000 forintba talán beleférhetne ez a eszköz).
A szerződés szerint a rendes karbantartás körét meghaladó felújítási vagy helyreállítási munkák költségei a bérbeadót terhelik. Mivel gázról van szó, így ezt élet veszélyesnek tartom. Az lenne a kérdésem, hogy mivel nem azt kaptam ami a hírdetésben volt, erre hivatkozva elállhatok-e a szerődéstől és az átadott 270.000 forint óvadék visszakövetelése jogos-e részemről? Azt sajnos nem igazán sikerült megértenem, hogy miért érné meg neki egy esetleges gázrobbanás melyben emberek hallhatnak meg és persze az ingatlana is megsemmisül.
Szükséges részemről műszaki szakvéleményt kérnem a tűzhelyről és a kazánról, hogy ezzel alátámasszam a szerődés felmondásának jogosságát?
Műszaki részhez tartozik, hogy azt sem tudta megmondani mikor volt a kémény ellenőrizve, de ezen már nem lepődtem meg.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Bocsánat, hogy hosszúra sikerült.

pappcs # 2016.10.09. 16:33

falimano:
Teljesen legális a dolog. Attól albérlet, hogy a bérlőtől béreled tovább.

Bea1 # 2016.10.09. 15:04

Felmondani adott hó 15.-éig lehet, azaz felmondhat okt. 15-ig, de a kiköltözésre időt kell adnia, ami nyílván a formanyomtatványban is benne van, valószínű 30 nap.

Kauciót elméletileg nem lehet lelakni, de ha ez van írva, akkor ez van.

Szerintem jobban jársz, mert a kaució visszaadására is lenne 30 napja, amíg megérkeznek az aktuális számlák.

Sajna a közös lakások ilyenek, pláne ha ellenkező ritmusban élnek az emberek.

Ha megegyeztetek, indulj ki abból, hogy felvette azt a beszélgetést.

SirDannyL # 2016.10.09. 12:48

Üdvözletem! Kivettem egy szobát,két szobás lakásban,a másik szobában a mostmár tulaj lakik,ugyanis meghaltak a szülei. Semmiben nincs rám tekintettel,vagyonőrként dolgozom,elég sokat... (beköltözés előtt közöltem vele hogy őr vagyok) Az ajtót ha elmegy itthonról,behúzza maga után,ami elég hangos,(én épp akkor jöttem haza reggel munkából,aludnék)de ha szóvá teszem neki,akkor "ez az én házam,az én ajtóm,úgy zárom be ahogy akarom" válasz jön. Hangosan tévézik késő este is,amikor nekem aludni kellene mert 04:00kor kelek. Engem hibáztat hogy nem tehet róla hogy nem tudok aludni,stb... Szóval ilyen akivel lakok. Most megegyeztünk szóban,hogy a szerződésben leírtakkal ellentétben,a következő hónapot nem lelakom(ezt vállaltuk a szerződésben,mert hogy kauciót visszaadni nem tud,nincs pénze) hanem visszaadja a kauciót. Ő kezdeméynezte hogy költözzek ki. A szerződésünk határozatlan időre lett írva. Aktuális hónap fizetve,elmaradásom nincs. Szabadnapomon megiszok 3-4 dobozos sört,de szólt hogy ne igyak ennyit,az apja is ivott,és nem nézi ezt jó szemmel. Soha egyszer sem voltam részeg,sem fizikailag,sem sehogy nem bántottam(ő nő,tőlem 3 évvel fiatalabb)de ő akkor ezzel jön. Mit lehetek?? Hiába mondom neki hogy nem vagyok részeg,nem zajongok,nem zavarja őt ez semmiben.... Másik,az jogos,hogy a szerződésben leírt "lelakom a kauciót" helyett visszaadja a kauciót,de november1-el költözzek ki?? (most ugye október 9 van!!) Pont ezért örültem hogy le tudom lakni ha úgy van,mert addig tudok másikat keresni. Internetről kinyomtatott formanyomtatvány volt amit szerződésként kitöltöttünk. Mondhatom neki hogy jogtalan ha november 1-el elküld? És akár jogi útra viszem?

Springfield # 2016.06.15. 09:40

Érdeklődnék szeretnék, hogy lenne egy albérlet magánszemélytől vennénk ki.
Kézzel írott szerződést irtunk két példányban meghatározott idő nincs benne. Az első havi lakbért oda adtuk foglalóként
Jelen helyzetben holnap költöznénk de közben találtunk egy olcsóbb albérletet.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a kiadott első havi lakbér/foglaló -t vissza kapjuk e ha úgy döntenénk a másik albérletet választanánk.

Válaszukat előre is köszönöm.

falimano # 2016.03.10. 18:28

Üdvözlet,

Olyan kérdésem lenne, ha kivettem egy albérletet és kifizettem 2 havi kauciót meg "biztosítékot", ha lenne közüzemi számlán tartozás (összesen 160.000 Ft-t). Persze pár hónap után kiderült, hogy aki kiadta az nem a tulajdonos, hanem egy "alapítvány" tagja akiktől a tulajdonos csak annyit kért, hogy a rezsit fizessék és tartsák lakható állapotban az albérletet.

Az igazi tulajék egyszer felbukkantak és remegtek az idegtől, mert hihetetlen tartozásokról kaptak felszólításokat, de ez az ő történetük, ahol fel is jelentették rendőrségen, ügyvédet is fogadtak a csaló ellen aki nekem kiadta.

Tehát a kérdésem az lenne, hogy van-e valami jogi fortély arra, hogy visszaszerezzem valamennyi részét annak amit odaadtam a csalónak? Annyit még megemlítenék, hogy igazi tulajék 7 hónap alatt nem láttak 1 ft-t se, a nőt nem lehet elérni és lefogadom, hogy nincs is semmi a nevére íratva és ha lehet a csalónak hinni kicsit is sokat van külföldön.

Van értelme fárasztanom magam rendőrséggel meg jogi praktikákkal?

Trunkco # 2014.07.24. 09:32

Segítséget kérnénk kauciónk visszaszerzése ügyében:

Röviden a történet:

  • 2008-tól béreltünk a családi vállalkozásunk részére egy üzlet helységet, 3 év szerződés, 3 havi kaució, majd újabb hosszabbítással idén máj 31-ig, mikor lejárt a határozott idejű bérleti szerződés.
  • Elégedett bérbeadó, tovább szerette volna velünk béreltetni a helyiséget, mert jó bérlőként mindig időben fizettünk, ha csúsztunk 1-2 napot, arról előre tudott, sosem volt probléma.
  • A gazdasági válság, a forgalom csökkenés... miatt a bérlő nem emel bérleti díjat, ezzel is marasztalva minket. Szóbeli megegyezés. Ezek után a változatlan összeget számlázza, mi fizetjük, semmi észrevétel, semmi hiány, semmi probléma.
  • Mivel kinőttük az üzletet, erről már kb 2013-ban tájékoztattuk a tulajt, aki nem örült, de megértette a helyzetünket, marasztalt. A viszony még jó volt.
  • 2014. február végén értesítettük a bérbeadó Kft-t, hogy találtunk egy számunkra kedvezőbb, nagyobb helyet, ezért nem tudjuk meghosszabbítani a bérleti szerződést június után. Azonnal stílusváltás, felháborodott, anyagi kiesésre hivatkozik...
  • 2014. június elején tájékoztattuk a helység átadásának pár napos csúszásáról (a festő késett). Tudomásul vette, de jelezte, kiszámlázza a pár napot, egyetértettünk.
  • 2014,06.05. teljesen kifestve, kitakarítva átadjuk az üzlethelyiséget. Semmi kifogás, semmi panasz, semmi reklamáció az átadás körülményeiről. Kiszámlázzuk a kauciót, ezzel egy időben lejelentjük nevünkről a közműveket. Semmi tartozás a közmű szolgáltatók fele sem.
  • 2014.07.04. levél a bérbeadó kft-től az állítólagos bérleti díj elmaradásunkról. Ez szerinte abból adódik, hogy a bérleti díj emelést nem számlázta ki visszamenőleg 3 évig, most ezt egyben megteszi. Kiszámláz br 1.351.760.- Ft-ot, amiből nem vitatjuk a kis mértékű vízdíjat, és a 2014.06-havi 5 napi bérleti díj töredéket, ami összesen 113.513.- Ft, csak a nem jogos 1.238.247.- Ft-ot.

Bérleti szerződés, melyet kötöttünk, tartalmazza:
"A szerződő felek akként állapodnak meg, hogy a bérleti díj összege... minden év jan 1-i hatállyal a felek automatikusan, a felek erre irányuló kifejezett nyilatkozata hiányában is megemelkedik a KSH által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évi inflációs ráta összegével... "

Szerintünk a tulajdonos számlázása, azzal a fizetések problémamentes ráutaló magatartásával, 3 évi problémamentes, hiányt nem jelző viselkedésével nem támasztja alá követelését, de sajnos az általa adott bérleti díj emelés mentes ajánlatát csak szóban adta, bizonyítani csak a feleségemmel, mint szem és fültanúval tudom.

Segítségét kérnénk ebben az ügyben, mert ez nem csak a vállalkozásunk, hanem a családunk jövőjére is meghatározó veszélyt jelentő probléma számunkra.

paglos # 2013.11.22. 08:19

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. 2012 augusztusban kötöttünk albérlet szerződést 1 évre, 100.000 Ft kauciót tettünk le. Az egy év leteltével szóban abban egyeztünk meg, hogy 2 hónap felmondás él továbbra is és szólni fogunk ha el akarunk menni. A lakással már az első hónapban is felmerültek problémák, kettő konnektor is kiégett és használhatatlanná vált. Jeleztük ezt a főbérlőnek, de több mint egy év elteltével sem történt meg a kijavítása. Tegnap pedig kikapcsolták az áramunkat, mert kiderült, hogy a főbérlő egy éve nem fizette már be a villanyszámlát. Ezt úgy intéztük, hogy amikor jött a bérleti díjért, akkor hozta az aktuális számlákat is és kifizettük egyben neki. A villany kikapcsolása után (természetesen nem kulturált hangnemben) lemondtam az albérletet és kiköltözünk a napokban. Monndtam a tulajdonosnak, hogy a 100.000 Ft-ot kérem vissza. Természetesen nem tud fizetni, mert "honnan teremtene most elő ennyi pénzt". Mit tehetek? Nem riadok vissza a rendőrség, bírós és NAV megkeresésétől sem, mert 900e Ft-ot tett el feketén. Köszönöm előre is az ötleteket!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.06. 13:02

Rendeltetésre alkalmas állapotban kell visszaadni. A javítás után az a szekrény használható lesz, így a bérbeadó nem tagadhatja meg a javításodat.

Dorothyea # 2013.08.06. 12:45

Tisztelt Fórumozók!

Albérleti kaució problémámra keresek megoldást! E hónap elsejével felmondtam az albérletem meg is beszéltünk mindent a főbérlőmmel. Azt is,hogy az egyik szekrénye kissé megnyeklett míg ott laktam,mondta is,most mikor felmondtam,hogy nem gond majd a bátyja megszereli. Azután ma küldött nekem 1 emailt,hogy beszélt a bátyjával az a szekrény már nem lesz jó, kuka így a 60.000 Ft kauciót bukom. (a bátyja a szekrényt nem látta!) Na most én írtam neki,hogy azért én megnézetném a szekrényt egy szakemberrel és megcsináltatom,mert nem tört szét csak valahol az illesztésben vagy a merevítéssel lehet gond így a kár biztosan nincs 60.000 Ft.-erre,hogy ő nem szeretné ha én azt megszereltetném,mert az már nem olyan .......ilyen esetben mi a teendő? Köteles vagyok elfogadni,hogy ő nem akarja megszereltetni a szekrényt vagy én megcsináltathatom és ha nincs 60.000 ft. a kár a fennmaradó összeg visszajár nekem?

Válaszotokat előre is köszönöm!!!

Bettike0523 # 2013.05.31. 19:39

lezárult az ügy szerencsére...

elmesélem és ez lesz az utolsó levelem...
a rá következő napokban próbáltam a barátommal bejutni a "régi" albérletembe a ruháim végett.
Ugyebár a zárt ajtókhoz értünk... nem jött ki senki, aztán a lépcsőházban találkoztunk a tulajjal és mondtam neki, hogy engedjen be a ruháimhoz... erre közölte, hogy kigorja kukászsákokban az ajtó elé... ez így is történt... nem akart beengedni, hogy szétnézzek a "volt" szobámban... Erre a barátom kihívta a rendőrséget... az ő jelenlétükben bemehettem és mivel nem kaptam akkor még meg az egy havi kauciómat ajánlotta a rendőr a feljelentést.
Persze ennek a kis akciónak köszönhetően normális hangnemre váltott a tulaj és ideadta a kauciómat.

így az ügy rendeződött...

Az előző hozzászólónak pedig csak annyit mondanék, hogy én teljesen korrekt voltam... egy hatalmas hibát követtem el, hogy nem írtunk igazi szerződést... illetve amit még ettől is jobban sajnálok, hogy megbíztam a tulajban és szinte már barátnőmként is tekintettem rá... nem kellett volna...
erre az oldalra csak azért írtam, mert nem voltam tisztában a jogszabályokkal... ez volt az első albérletes élményem...a továbbiakban tudatosan fogok választani.

Betti

ttip # 2013.05.27. 08:40

Pearlanswer: teljesen komolyan gondoltam. A birtokvédelmi eljárásban a jegyző a birtoklás tényét (azt, hogy a kérelmező ténylegesen a lakásban lakik-e) vizsgálja, amit számtalan módon lehet bizonyítani. Egy bérleti szerződés már nem rossz.

Pearlanswer # 2013.05.25. 22:08

ttip: szerintem ezt a kijelentést te sem gondolhattad komolyan. Előtte járjunk utána ideiglenes lakcímkártya van e a tulajdonába? A szerződés pontos tartalmát,címét ismertetnéd velünk Betti0523, es így pontosabb teendőkkel tudunk informálni,valamint lakcímkártyád van- e. ttip, lakcímkártya hiányában senki nem fog feltörni egy ajtót,csak mert azt allitja hogy ott él.

ttip # 2013.05.25. 20:02

lecserélte a zárat” - ezzel magánlaksértést követett el, ezért feljelentheted. Valamint a jegyzőtől birtokvédelmet kérhetsz (akár néhány órán belül beengednek a lakásba), valamint addig is megszállhatsz egy szállodában, melynek költségét a téged kizáró bérbeadó viseli.

Pearlanswer # 2013.05.25. 19:33

Kedves Betti. Sajnálom ami történt,de nekem kicsit sántít a történet. Azért irtal ide,h jogilag tájékozott legyél hogy milyen jogi uton tamadhatnád a bérbeadót hisz 25000 ft- tol esnél el. Valóban sajnálom ,de pl bejelentett albi összege legalább 50 000 ft lenne, és.1000 ft- ot sem engednének el akkor sem,ha egy percet sem lennél a hónapban. Úgy érzem valami van az ügy mögött, zárcsere szerintem egy bizonyos negatív magatartás,fenyegetés következtében jöhetett létre,vagy lakótársak kérelmezésére,ha esetleg nem egyedül bérelted a lakást.A szülő hogy került a képbe? Követeli azt a kevés 25000 ftot?/mert ha valaki ebben a nehéz világban kiadó lakással rendelkezik,nem hiszem h fenyegetőzne pár ezer ft-ért úgy hogy nincs is bejelentve/ Határzatlan idejű ,,szerződés,,mellett sem esett szó,hogy szólni kell előtte?/ 30 napos felmondási idő/ Én biztos h 20-25000 ért nem adnék senkinek kulcsot a lakasomhoz. Félre ne értsd, nem akarlak támadni,csak sántit a dolog, meghallgatnám a másik részről is. Szakmai tanácsadóként szerintem érdemes a teljes történet kiderítése

Bettike0523 # 2013.05.25. 12:34

Köszönöm ezt a rengeteg hozzászólást... Jól esik hogy ennyien segíteni akarnak nekem...:)

25000ft-t azaz 1 havi kauciót kért... tisztában vagyok vele hogy nem nagy pénz, de a mai világban ez is sokat jelent számomra.
Az érdekessége a dolognak az, hogy a tulaj édesanyja megkeresett egy közösségi oldalon és ott szinte minden rossznak elhordott és közölte, hogy fejezzem be ezt a viselkedést és azonnal hagyjam el az albérletet... ez a tegnapi nap folyamán történt... ma munka után mentem volna fel az albérletembe és a kulcsom nem volt jó a zárba... lecserélte a zárat...

Ilyet nem tehet meg valaki azok után, hogy a májusi albérleti díjamat is rendeztem ami azt jelenti, hogy az albérletnek teljes jogú lakója vagyok június 13-ig...

A szerződésben egyébként az áll, hogy határozatlan időre ő mint tulaj kiadja számomra az egyik szobát...

Sajnos nagyon csalódott vagyok... nem is a pénz miatt már... inkább az emberi oldalára gondolok... kicsukott az albérletemből... egyszerűen nem tudom felfogni, hogy lehet valaki ennyire anyagias... és még az éppen kialakuló barátságot is félre dobja pár garasért...

köszönöm még egyszer a hozzászólásokat.