Diákhitel tartozás / részletfizetés


bW21 # 2012.08.21. 16:56

Szép napot!

A problémám a következő:

A felvett diákhitelemet nem fizettem 6 hónapig minekután kaptam egy felszólítást a nav-tól, hogy
átadják nekik behajtásra.
Ekkor bementem a dh központba ahol kaptam részletfizetési kedvezményt azok után is, h a szerződésemet felmondták. Ez 30.000 HUF /hó. Munkahelyem nincs ezért ez az összeg nagyon megterhelő számomra. 4 hónapja fizetem (18 hónapig kell), de valószínűleg a következő részletet már nem tudom befizetni.

A kérdésem a következő: ha átadják a nav-nak behajtásra, akkor kérhetek e a nav-tól részletfizetést?
Mert gondolom többet kell visszafizetni mindenképp, de ha a NAV engedélyezne részletfizetést talán kedvezőbb összeg lenne.

Köszönöm a válaszokat!

C a s a b l a n c a # 2012.08.22. 12:18

Az Adóhatóság részletfizetést, fizetési haladékot nem engedélyezhet, a tartozást nem mérsékelheti és nem engedheti el.

ius latratus # 2012.08.22. 12:49

Igaz, de a NAV végrehajtó letéti számlájára bizonyos összeget (képességeidtől függően) mindig befizethetsz. Ez persze nem részletfizetés.
Azt egyébként sem gondolhattad komolyan, hogy "de ha a NAV engedélyezne részletfizetést talán kedvezőbb összeg lenne."
Miért lenne? A végrehajtást kérő a Diákhitel Központ Zrt., éppen ezért nem adhat részletfizetést (de még csak a lehetőségét sem) a NAV. Viszont a késedelmi kamat, az eljárási kltsg, mind-mind csak a tartozást növeli.

bW21 # 2012.08.22. 13:40

köszönöm az eddigi válaszokat!

persze nem arra gondoltam, h esetleg kevesebbet kellene visszafizetnem a jelenlegi összegnél hanem, hogyha a navnak kezdeném el fizetni akkor talán a jelenlegi 30e HUF-nál havonta kevesebbet kellene (ezáltal nem lenne annyira megterhelő). Persze azzal is tisztában vagyok, hogy így a navnak sokkal-sokkal többet kell visszafizetni. Itt lényegében a kérdés tehát az, hogyha most nem tudom befizetni akkor mi a következő lépés? Azt szeretném elérni, hogy a nav ne küldjön végrehajtókat ne foglaljanak le semmimet. Tehát létezik e az, hogy tanúsítom a fizetési hajlandóságom és bizonyos összeget havonta befizetek amivel a fenti problémákat elkerülöm?

ius latratus # 2012.08.22. 14:06

"a jelenlegi összegnél hanem, hogyha a navnak kezdeném el fizetni akkor talán a jelenlegi 30e HUF-nál havonta kevesebbet kellene (ezáltal nem lenne annyira megterhelő). "

Pedig leírtam érthetően.
A NAV csak behajtja. Nem tudsz kevesebbet fizetni, sőt, egy összegben válik azonnal esedékessé. A NAV egészen egyszerűen hatáskör hiányában fogja visszautasítani a részletfizetési kérelmedet, vagy -ilyenre is volt már példa- hivatalból továbbítja a végrehajtást kérő felé. Ebben csak az a bibi, hogy ha egyszer már kaptál lehetőséget, s nem éltél vele, akkor...

"hogyha most nem tudom befizetni akkor mi a következő lépés? Azt szeretném elérni, hogy a nav ne küldjön végrehajtókat ne foglaljanak le semmimet. Tehát létezik e az, hogy tanúsítom a fizetési hajlandóságom és bizonyos összeget havonta befizetek amivel a fenti problémákat elkerülöm?"

Erről is írtam. Még annyit, hogy a jövedelmed 33%-ára bizony letiltást foganatosíthat (ha ez kevesebb, mint 30E Ft., akkor már "nyertél", ám az fontos, hogy ingó, ingatlan tulajdonaidról, folyószámláidról még csak szó sem esett...)

Ashley03 # 2012.08.22. 15:35

Próbálj meg a DH-tól törlesztőrészlet mérséklést kérni. A legujabb részletfizetési konstrukció alacsonyabb törlesztőrészletekre ad lehetőséget, ez áprilistól lépett életbe, tehát lehet, hogy Te még a régi fizetési könnyités alapján kaptad, amit kaptál. Az uj szerint a max futamidő 10 év, persze nem kell eddig fizetned, viszont alacsonyabb havi részleteket állapitanak meg. Próbáld meg, egy kisérletet megér. Ha nem fizetsz, és összegyüjtesz három havi részlet elmaradást érvényteleniteni fogják a részletfizetési kedvezményedet és megy vissza az egész a NAV-hoz.

bW21 # 2012.08.22. 15:40

Köszönöm a választ Ashley!

Lényegében tudom fizetni, csak erre voltam kíváncsi, hogy ilyen esetben mennyit lehet késni. Gyanítom a 3 hónap az igaz, mivel közben beszéltem egy ügyintézővel.

bW21 # 2012.08.22. 16:24

Egyébként Ashley03 nincs vmi pontosabb infod erről a mérséklésről? Olvasgattam a dh oldalán DE!

Én anno kaptam egy levelet a DH-től, hogy átadták a tartozásomat a navnak stb. Ekkor bementem a navhoz és egy segítőkész úr azt tanácsolta menjek be a DiákHitel Központba személyesen és ott kérjek részletfizetési lehetőséget. (Erre egyébként kb. annyi idő van, amíg el nem kezdődik a végrehajtás ami kb. 2-3 hét az ügyintéző állítása szerint.) A DHK-tól megkaptam ezt a részletfizetési lehetőséget, hogy 30e huf-al törleszthetem havonta és a NAV a végrehajtást így nem kezdi meg. Azonban az oldalukon azt írják, hogy csak azok kérhetnek mérséklést akiknek érvényes a szerződése. Ergo akkor én nem vagyok erre jogosult?

Ashley03 # 2012.08.23. 15:48

Két dologról van szó. Létezik egy un. törlesztőrészlet mérséklés, ezt azok vehetik igénybe, akiknek még "élő" szerződésük van, vagyis törlesztő, de sok a megállapitott törlesztőrészlet, ami ugye az adóköteles jövedelem után van megállapitva. Na erre lehet mérséklést kérni, ez a törlesztés teljes futamideje alatt max 24 hónapra vehető igénybe, akármilyen bontásban, tehát nem kell mindjárt a teljes 24 hónapot kihasználni, hisz hosszu a törlesztési idő. Az igényelhető mérséklés tetszőleges, vagyis Te magad kitalálhatsz egy törlesztőrészletet magadnak, de legkevesebb a minimálbér 6 %-ának megfelelő törlesztést kell teljesiteni. Vagyis kb 6-7 ezer forint. Most nem akarok hülyeséget irni. Ez az egyik. A másik, amikor valakinek felbontják a szerződését, erre mondják hogy nincs élő szerződése. Akár a szerződésbontás után, vagy a NAV átadás után is lehet a DH-tól részletfizetést kérni. A NAV nem ad, ahogyan ezt már az előttem szóló is nagyon jól kifejtette. Tehát csak a DH-tól tudsz részletfizetést kérni. Megadják. A régi konstrukció max 60 hónapra engedélyezte, de minimum 30 ezer forintot kellett fizetni. Az uj konstrukció megnöveli a futamidőt 120 hónapra, a minimum fizetendő 10 ezer forint. Az, hogy mennyi ideig fizeted, a tartozás nagyságától függ és persze rádobják a késedelmi kamatot is. Ebből következik, hogy bizony többet kell visszafizetni, mint a teljes tartozás. A jó hir viszont az, hogy bármikor fizethetsz többet, ha van miből. Ezáltal jelentősen csökken a futamidő, vagyis kevesebb lesz a késedelmi kamat amit ki kell fizetned. De ez még mindig jobb, mintha a NAV vasalja be rajtad, az durva. És végül térjünk rá arra, amiről beszéltem az előző hsz-ben. Ha neked a régi vagyis a 60 hónapos minimum 30 ezres részletfizetésed van, kérheted, hogy az uj szerinti vagyis a minimum 10 ezres szerint fizethess. lehet hivatkozni jövedelemcsökkenésre, de valótlanságot ne állits. Mivel ez egy új konstrukció, valószinüleg megkapod. Azért irtam, hogy kérd a törlesztőrészleted csökkentését, mert ezt is igy hivják. Ami fontos. Amig tudsz, fizess. Ha az előirt részlet nem megy, utalj kevesebbet, de a fizetési szándék látható legyen. Ne felejtsd el, hogy ennél az un. fizetéskönnyitésnél, ha három havi törlesztést összehalmozol, érvénytelenitik. És ez nem csak egymás utáni három hónapra vonatkozik, van olyan, hogy valaki tavaly összegyüjtött két hónapot, most meg egyet, és annyi. Irj, ha még tudok, segitek.

bW21 # 2012.08.26. 08:11

koszonom szepen Ashley03!

minden vilagos es jovo heten megprobalom elintezni ezt a kedvezobb reszletfizetest!

tyukanyó55 # 2012.08.26. 11:38

Tisztelt Fórumozók!
Véletlenül találtam rá itt erre a kérdéscsoportra, és egyből lenne is egy kérdésem, ha valaki tud válaszolni, megköszönném:
Mivel nálunk is aktuális téma ez most a családban, felteszem a kérdésemet: -

  • mi van abban az esetben, ha valaki felveszi a diákhitelt, végez vagy nem ? a sulival, és esedékessé válik a törlesztés. - De munkahely nem lévén , nem tudja törleszteni a részletet. Átadják a NAV-nak behajtásra, de a gyerek nevén nincs semmi, csupán a szüleivel lakik.
  • Mi fog akkor történni?? Hogy foglalják le a tartozást?
  • Hogyan fogják behajtani az elmaradt diákhitelt?

Erre lennék kíváncsi, hogy fel tudjam világosítani a párom fiát, aki ilyen kilátások mellett akar mostanában diákhitelt felvenni.
Válaszukat tisztelettel megköszönném.
További szép napot az ittlévőknek.

Ashley03 # 2012.08.26. 14:25

Kedves tyukanyo55!
Először is miért kell ugy nekiindulni egy hitel felvételnek, hogy "nem fogom visszafizetni" ? Álljunk pozitivan a dolgokhoz, és bizzunk benne, hogy a megszerzendő diploma piacképes, vagyis el lehet helyezkedni. Másodszor a törlesztő részletet sajna fizetni kell, ha van munkahely, ha nincs. Ezt nem vizsgálják, vagyis a munkanélküliségre hivatkozni halott ügy. DE! A törlesztőrészlet a törlesztés megkezdésének évében (vagyis az első évben)és a következőben függetlenül az esetleges jövedelem nagyságától csak a minimálbér 6%-a. Ha a következő években sincs jövedelem, nincs munkahely, a törlesztőrészlet változatlanul a minimálbér 6 %-a. De azért legyünk realisták, előbb-utóbb egy talpraesett fiatal szerez állást. Hiszen mindenki elindul valahogyan az életben. Namost, ha mégsem fizeti a törlesztő részleteket a kedves fiatalember akkor bizony egy bizonyos hátraléknál felbontja a DH a hitelszerződést. És ez gáz. Mert innentől már nem csak a hátralék az, amit a hitelt nyujtó követel, hanem a teljes felvett hiteltartozás, kamatokkal együtt. Én nem mennék el eddig, mert ebből jól nem lehet kijönni. Ha a hitelt felvevő továbbra sem müködik együtt a DH-val, akkor a felmondás után 30 nappal átadják a NAV-nak behajtásra a tartozást. És most itt ne tessék azt mondani, hogy a gyereknek nincs a nevén semmi, stb stb. Mert előbb-utóbb lesz neki. Lesz állása, lakása, kocsija. És a NAV lecsap. Végrehajtási jogot tesznek ingatlanra, autóra, motorra. Inkasszót a bankszámlára. A tartozás nem évül el, kibujni nem lehet. Szóval, ha a kedves fiatalember fel akarja venni a diákhitelt, akkor először apuka-anyuka, nagymama, nagynénik és nagybácsik győzzék meg, hogy a kölcsönt vissza illik fizetni, a felvett hitelt törleszteni kell. Egyébként a diákhitel - szerintem - jó hitelkonstrukció, számos helyen elhangzott már, hogy Európában az egyik, ha nem a legjobb diákhitel a miénk. Mert ez nem magyar találmány, szerte a világon igy tanulnak a fiatalok. Elnézést, hogy egy kicsit hosszú lett a hsz. és szivesen segitek, ha tudok.

tyukanyó55 # 2012.08.27. 06:16

Köszi szépen a választ, értem én , hogy mi a lényege, én sokat olvasgattam is már utána.

  • Nem is gondoltuk mi azt, hogy egyáltalán nem akarja visszafizetni a gyerek, ha elvégzi az iskolát, csak sajna a párom 22 éves fia eléggé komolytalan, lusta és nincs semmi kitartás munka terén benne./Majd megoldódik valahogy ! ez a jelszava/
  • Próbáljuk az apjával lebeszélni a diákhitel felvételéről, /a fentebbi okok ismeretében/ de az édesanyja biztatja, és nem hallgat reánk.

Ezért is kérdeztem én azokat a kérdéseket, hogy mi lesz vele, ha valamikor még sem lesz a nevén semmi, hiszen még az édesanyja házában lakik, és valószínűleg élete végéig ott is fog maradni, hiszen annyira lusta. /sajnos be kell ezt ismernem, de nem hallgat már az édesapjára sem, akivel 5 éve külön élnek már /
Mit foglalhat akkor a nav? Mire terhelhetnek? Vagy kire?
Remélem nem túl bonyolultan fogalmaztam, és érthetőek a kérdéseim?
További szép napot mindenkinek.

Ashley03 # 2012.08.27. 15:00

Kedves tyukanyó55!
A hitelt senki másra nem fogják átterhelni, csakis a hitelt felvevőtől fogja követelni a DH. A szülők ingatlanát, bankszámláját, ingóságát nem érinti a tartozás. Azonban az adóhatóság a hitelt felvevőtől előbb-utóbb kőkeményen be fogja szedni a pénzt.

bW21 # 2012.09.14. 11:08

Kedves Ashley03!

Felhivtam a diakhitel ugyfelszolgalatot es a holgy azt mondta, h nem lehetseges fizeteskonnyitest kerni miutan felbontottak a szerzodest! Tehat tartani kell a 30.000 huf-os torlesztoreszletet. Viszont volt egy masik kerdesem is (a torlesztes csuszasaval kapcsolatban) amire egy meroben ellenkezo valaszt kaptam mint amit 3 hete (akkor is telefonaltam ezugyben es az akkori ugyfelszolgalatos teljesen mast mondott). Szoval a kerdesem az lenne, hogy az altalad leirt info honnan van? Mennyire biztos? Erdemes lenne felutaznom emiatt Budapest-re es szemelyesen erdeklodni?

Koszonom valaszat!

durjas # 2012.09.27. 05:13

Sziasztok!
Az én véleményem a diákhitellel kapcsolatban, miután több szempontból körbejártam a témát.
Az első, hogy a hitel kihelyezése nem inflációkövető, így a hitelfelvevőt a teljes összeg (1-nél több év) hitelkifolyósításkor már 9-10%-os veszteség éri( az eddigi inflációkkal számolva).
Vajon ezt a nyereséget ki kapja meg? Hol van a megigényléstől a hitel kifolyósításáig a pénz? A válasz egy biztosan kamatozó helyen.
Az első hitel kifolyósítása után ketyeg a kamatóra, ami már "inflációkövető", ráadásul kamatos kamattal emelve.
Ha összevetjük a két kamatot, akkor máris: 15-18%-os kamatnál tartunk a 2.évtől.
A beépített késleltető funkcióknak köszönhetően tovább növelhetjük a visszafizetendő összeget.
A DK magabiztosságát a háttérben meghúzódó NAV adja. Ez miatt a diákhitel felvevők már a második harmadik felszólítólevél után fizetnek. A Diákhitel visszafizetők, vagy folyamatos törlesztők olyan jó "adósok", hogy elenyészik az, aki nem akar, vagy nem tud fizetni.
Itt mutatkozik meg a Diákhitel központ "igazi énje". Bár azt gondolom, hogy egy magasabb létszámú "behajthatatlan" tartozású csoport már kompromisszumra bírná a Diákhitel Központot. Hasonlóan, mint a közelmúltban az offshore cégek pénzeinek "hazahozatala" 10 %-os adóbefizetés esetén.
Szerintem a DK nyereségorientált, holott nem annak hirdeti magát. Pszichikai hadviselése során a fiataloknak jól jön a könnyen kihelyezett pénz, amely több évre eladósítja a fiatalokat, miközben a felhígított felsőfokú diplomák, nem a piacképességükről híresek.
Összesítve azt gondolom a diákhitelt a legjobb csak akkor megigényelni, ha a diák az utolsó két évében van. Teljesen felesleges egy alig középiskolából kimaradt diáknak aláírnia egy életre szóló önpusztító szerződést. ha már túl van az első pár év kritikus időszakán és miközben leválik a szülőkről a gyerek, akkor jöjjön max szóba a diákhitel felvétele, ha nincsen más lehetőség. A diákhitel központ filozófiája az eddigi 11 év tapasztalataival szemben:

  • eladósítani a fiatalokat,

Az újabb konstrukciók is azt jelzik, hogy nem olyan tökéletes a diákhitel.
A felnőtt társadalom sem képes a hiteleket a megfelelően kezelni, ezért is tudott a devizacsapdába beleesni.
A kezdettekkor mindenki azt gondolta, hogy az állam jól megszívja a DH-t, de aztán nagyon szépen visszanyalt a fagyi.
Nekem is van diákhitelem. 710 ezer Ft-ot vettem fel, valójában 648 ezer Ft-ot kaptam kézhez, az elfelejtett inflációkövetés miatt. Jelenleg napi 595 Ft-ot kamatozik, a 2006 óta felmondott szerződésem.
1,7 millió Ftnál tartok plusz a végrehajtási költség.
Úgy döntöttem visszafizetem, persze részletekben ez nem működőképes konstrukció lenne.
Ekkora összeget azonban nem vagyok hajlandó befizetni egy összegben. Valahol a 710 ezer és az 1,7 millió között, pontosabban a DH is vállaljon veszteséget, azaz fele itt, fele ott.
Mivel nem vagyok végrehajtható, külföldi munkavégzésem során, ezért az önálló bírósági végrehajtó, sem a NAV és sem DH nem tud "nyomást" gyakorolni rám, így vagy él az egyszeri azonnali befizetés lehetőséggel, vagy nem látja a pénzét. Amennyiben nem él az azonnali egyszeri befizetés lehetőséggel, akkor presztízst csinál a kérdésből és nem a megoldásra törekszik. Fizetési kedvezménynek a havi 30 ezer ft-ot ajánlotta eddig fel. a napi 595 Ft-os kamat miatt kb.:17-18 ezer ft menne el kamatokra és 12 ezer ft-al törleszthetném az 1,7 millió Ft-ot. (LOL)
Abban az esetben, ha a Diákhitel nem veszi tudomásul a megkeresésem, akkor a felvett törzstőkét 710 ezer Ft-ot kifiezetem a magam megnyugtatására és onnantól kezdve nem keresema közös nevezőt. Tudok lakást venni haszonélvezeti joggal és tudok autót használni üzembentartói joggal, és tudok külföldön dolgozni is. A külföldi behajtások a gyakorlatban költségesek, időigényesek és szinte nem működőképesek.
Ennyit szerettem volna leírni és érdekelne mások véleménye is hasonló megoldásokkal.

Poruljárt_Attila # 2012.09.27. 06:20

Mások véleménye?
Summásan: az általad is leírt okok miatt semmi értelme a havi fizetgetéseknek, hiszen sosem lesz vége, és még évek múlva is csak a kamatos kamatot fizetgeted, aztán az összeged meg egyre csak emelkedik :) Én is jártam így anno.
Egy megoldás van: nagy összegeket utalni nekik időközönként, ez alatt 100-200-300 ezres összeget értek minimum, mert így akkor radikálisan csökken a kamat alapja is. Mindezt persze úgy, hogy viszonylag rövid időn belül meg legyen az egész összeg.
De amit kínálnak, hogy majd szépen fizeted havi részletekben, na az nem működőképes, és életed végééig is kitartana. Arról nem beszélve, hogy erről a bandáról is megvan a véleményem, de sztem ezer és ezer beszámolót olvashatsz a neten arról, hogy kit hogyan szivatnak éppen.
Ez nekik tutira jó üzlet, de hogy pont a diák hatalmas gondokba kerül, na ez az egy ami biztosra vehető.

Olimpiapia # 2019.09.13. 11:49

Sziasztok,nos egy horror tötenetet szeretnek nektek röviden leiirni,ha valaki tudna nekem naprakesz infoval szolgalni,azt megköszönnem.A tema pedig Diakhitel 1. egy ismerösöm lanya felvett diakhitelt 2002.-ben.Összessen 750.000 ft-ot.Azota sem kezdte el a felvett hitelt törleszteni,ami azt jelenti,hogy 17 eve csak a kamatot fizeti,abbol is csak a minimumot.A Diakhitel központ minden evben küld egy elszamolast,amin 1.300.000 ft all.A lany azt hitte,hogy ha ö az összeget egyben akarja kifizetni,akkor az majd 1.300.000 ft lesz.En vilagositottam öt fel,hogy a 17 ev alatt összegyült kamatot ne felejtsek el.Meg tudna nekem valaki mondani,hogy kb. mennyi lenne a vegösszeg a felgyülemlö kamattal együtt?Sajnos nem talalok ilyen kalkulatort az interneten.A valaszt elöre is köszönöm!

oligaliga # 2019.09.13. 12:36

Ismerősöd lánya regisztrál a DiálhitelDirekten és látni fogja az aktuális egyenlegét, azaz a teljes fizetnivalót naprakészen. Ügyfélkapu kell hozzá.

alfateam # 2019.09.13. 12:40
Olimpiapia # 2019.09.16. 13:07

Kedves alfateam es oligaliga!Köszönöm szepen a gyors valaszotokat.Nekem is egyböl a ti ötletetek jutott az eszembe.A lanyzo nem akarja magat a Diakhitel weboldalan regisztralni,mert attol fel,hogy esetleg vele beinditana egy domino-effektust.Gondoltam,hatha van valakinek egy körübelüli ertek becslese.Ha megis lenne egy összeg tipp,kerem nem tartsa magaban ;0)

oligaliga # 2019.09.17. 15:18

Nem kell „dominó-effektustól” tartania, a regisztráció csak az ő helyzetét könnyítené meg.

Olimpiapia # 2019.09.17. 16:05

Szia Oligaliga,van meg egy dolog,amit en is csak most hallottam a baratnömtöl.A lanya neven van egy telek.Ez szerintem eleg nagy hiba.Jobb lenne,ha semmi nem lenne a tulajdonaba.Ez persze csak az en nezöpontom.Erröl mi a velemenyed?

oligaliga # 2019.09.17. 16:09

Amíg a jogszabály szerinti minimumot fizeti, addig nincs gond, mert nincs elmaradás. Ha végrehajtásra kerülne, akkor a NAV lefoglalhatja a telket, de általában megelégednek a letiltással, főleg ilyen kis összegnél.

Ha a lánynak van annyi megtakarított pénze, hogy 1.300.000,- Ft-ot be tud fizetni, akkor tegye meg. A befizetéssel nemcsak a kamatokat fizeti ki, de tőkét is törleszt. A Diákhitelnél nincs kötbér, a valaki előre teljesít, sőt, az a kívánatos, ha minél előbb kifizeti.

Olimpiapia # 2019.09.17. 16:23

Köszi a gyors valasz.Az 1.300.000 ft csak a netto összeg,arra meg ra fog jönni a 17 ev kamata.Az lesz a nagyon sok.