TB járulék tartozás

Bea78 # 2012.09.27. 03:53

Kedves Forum!
A kerdesem az lenne, hogy 18 ev kulfoldon (USA) tartozkodas utani hazatelepulesem eseten hogyan tanacsolt ujra elkezdenem fizetni az egeszsegugyi jarulekot? Annak idejen nem jelentettem be, hogy kulfoldre tavoztam es most mar tudom, hogy 2007 ota van egy torveny, ami kotelezi az allando magyar lakcimmel rendelkezoket, h fizessek a havi jarulekot allampolgari kotelessegkent. Sajnos tobben bele is futottak abba, h akar 5 evre visszamenoleg kovetelik ezt az osszeget rajtuk, ha nem EU-s tagallamban elnek ott kotott biztositassal. Nos, engem meg nem kerestek meg ezzel, de nem szeretnem felkelteni a NAV figyelmet azzal, h megjelenek az APEH-nal es felteszem ott ezt a kerdest. Egyszerubb lenne eloszor "kijelentkeznem" majd ujra "bejelentkeznem"? Van ebben valami precedens talan? Koszonom szepen valaszukat.

Tozsy # 2012.09.21. 10:30

Kedves Fórumozók!

A NAV küldött 2 héttel ezelőtt egy egyenleg tájékoztatót miszerint egy elég magas tartozásom van a TB felé az elmúlt évekről. És egy pótlékot is ki kellene fizetnem.2012ben folyamatosan fizetve lett a TB-m, majd szeptember 17-től ezt átvállalta az önkormányzat.Amit az APEH-nél is lejelentettem.
Tartozásom tehát 2011 és az azt megelőző években gyűlt össze.Sem vagyonom,sem jövedelmem nincs.

Kérdésem a következő:

Pontosan honnan tudom hogy ez a tartozás mikor évül el, hiszen csak annyi látható az egyenlegen,hogy 2011 nyitó:90.000 tartozás, plusz erre jött az 8 hónapnyi nem fizetett TB?Ha még 5 évig marad ez az állapot,és az önkormányzat fizeti helyettem,akkor folyamatosan lesz TB-m, és egyszer törlődik ez a tartozás?

C a s a b l a n c a # 2012.09.18. 07:58
  1. Nem, a férjed nem felel a TB-tartozásodért.
  2. Nem erőltetném a tárgyalást. Ha akarnak valamit, majd megtalálnak... (Ahhoz kívánok "sok szerencsét" a hatóságnak!)
  3. Írásban tehetel ajánlatot a befizetésre a NAV-nak, majd válaszolnak valamit.
  4. Igen. Elévülhet. (Minek kapkodni???)
  5. Ezzel Magyarországon így van kb. 8 millió ember...
magnolia77 # 2012.09.17. 06:26

Tisztelt Jogi Fórum!

A következő problémával fordulnék önökhöz.

2009-ben bejelentettem az APEH-nél,hogy nincs munkaviszonyom,de én magam szeretném fizetni havonta a Tb-járulékot. Azt mondták nincs akadálya a dolognak,csakhogy volt jó pár hónap 2009 előtt is,amikor nem volt bejelentett munkaviszonyom és bizony ezt a tartozást is rendeznem kell ami kb 30.000Ft volt akkor. Mire én: Ó persze,nem probléma. Nem is volt 2 hónapig,akkor ugyanis a nem bejelentett munkám (és a bevételi forrásom) is megszűnt. Azóta ez az összeg 270.000Ft.2011 nyarán beszéltem az APEH munkatársaival és mivel nem tudtam fizetni és semmi sincs a nevemen,szüneteltették a tartozást. 2011decemberétől 2012 júliusáig volt bejelentett munkaviszonyom,és az APEH küldött egy határozatot a fizetésem 30%-ának levonásáról,de a munkáltatóm akkor kapta meg a levelet,miután az utolsó havi béremet elutalta nekem,tehát nem vontak le semmit. Ráadásul amikor a munkát megkaptam decemberben, én mentem be az APEH-hez és mondtam,hogy van munkám és majd rendezni is szeretném valahogy a tartozásom.

Július végén bementem az APEH-hez ismét,hogy megszűnt a munkaviszonyom és férjhez mentem,akivel minimum 3 évre Kínába költözöm,de a férjem számlájáról utalnánk havonta a tb járulékot. És persze még mindig azon vagyok,hogy rendezzem a tartozásom,amint végre lesz valami jövedelmem. Úgy volt,hogy októberben megyünk haza,de bizonyos okok miatt nem tudunk,csak decemberben. így be sem tudok menni az APEH-ba,hogy valahogy megbeszéljük a dolgot.

Nekem nincs jövedelmem és a nevemen nincs semmi. A férjemmel van házassági szerződésünk,amiben az áll,hogy nincs közös vagyonunk és keresetünk még 15 évig.

Több kérdésem is lenne:

A férjem vagyonával fele e az én balgaságom miatt?

Hogyan tárgyaljak az APEH-el ha Kínában vagyok?

Van e arra valami lehetőségem,hogy csökkentsék a tartozás összegét,pl ha egyben befizetem a felét mondjuk?

Vagy húzzam halasszam amíg elévül? Elévülhet az ilyen egyáltalán?

A fizetési hajlandóságom megvan,csak sajnos nincs miből.

Köszönöm előre is ha valaki válaszol.