üzletből lakás


zituci # 2004.11.08. 08:29

köszönöm szépen

old-guy # 2004.11.05. 18:45

Ha erdős felesége egyéni vállalkozó, akkor nem biztos, hogy magánszemélyként el tudja adni az üzletet. (Ha egyéni vállalkozóként vette meg, akkor biztosan nem, társas vállalkozóként igen.) Az, hogy nem számolt el rá költséget, nem mértékadó.
A magánszemély bármely ingatlan értékesítéséből származó jövedelmére igénybeveheti a lakásszerzési kedvezményt (SZJA tv. 62-63.§)

zituci felvetésére: meg lehetett volna támadni a földhivatali (téves) határozatot. Ha eladásra kerül az ingatlan, és a vevőnek a jelenlegi felállás megfelelő, akkor adóügyi oldalról nincs különbség.

zituci # 2004.11.03. 11:04

Kedves Mindenttudók!
"erdös"-höz kapcsolódik az én kérdésem is.
Lakóházat vettem és hozzáépítettem egy üzletet. Az egészet kiadtam. A földhivatal önkényesen / a bérlQ által bemutatott bérleti szerzQdés alapján / átírta az egészet üzletté. A tul.lapon már így szerepel. Közben a bérlQváltások során volt olyan aki vegyesen használta / üzlet+lakás/ A számlát is lakás/üzlet megbontásban adtam. Közmüvek is osztottak.
Magánszemály vagyok, eladásnál próbáljam meg visszamínösíteni? /ez mivel jár?/ vagy így is maradhat. Mik az elQnyök és hátrányok?
Köszi

erdős # 2004.11.02. 20:10

Tisztelt Fórumozók!
Kérlek, ha tudtok segítsetek tanácsotokkal. Feleségem vállalkozó. Régebben egy bérelt üzletben végezte a tevékenységet, amely üzletet később( 2001) megvásároltunk. Az üzlet árát nem számoltuk el, tehát nem vittük be azt a vállalkozásba. Ebben az évben családi ház építésbe kezdtünk. Első lakás. 2 gyermekünk van. Ahhoz, hogy az építkezést be tudjuk fejezni, el kell adni az üzletet. A kérdésem az: az üzlet árát beforgathatom-e adómentesen a megkezdett építkezésbe, vagy ez csak az eladott lakóingatlanra vonatkozó szabály? Mit kell tennem, hogy a legjobban jöjjek ki ebből a kényszerű helyzetből? Várom válaszotokat.