EU-n belül más országban lakom és dolozok


the big cat # 2005.10.20. 16:18

Az SZJA törvényben, meg az összes TB-t és eygebeket szabályozó törvényekben.

K_Peti # 2005.10.20. 14:39

Rexor velemenyet is hallottam mar masoktol. (183 nap donti el hogy hol adozik valaki.) Ennek hol lehet utananezni?

K_Peti # 2005.10.20. 14:37

Hello!

A kovetkezo kerdesem lenne. Magyar allampolgar magyar cegnek nemetorszagi telepen dolgozik.
A ceg idehaza fizet valami minimalis penzt Ftban es ez alapjan a TB-t meg egyebeket letudja, de a fizetes nagyobb resze euroban nemet telephelyrol jon.
Eljaras ha az ember egesz evben kint van:
a nemet ceg fizeti az adot es a magyar fizetes utan is ott fizetik meg. De csak az SZJA-t. A magyar bevallas 13- soraba kerul a nemet jovedelem.
Hogy ez igy jo vagy sem, azt nem tudom, de az igazi csavar csak most jon. Ha valaki kint toltott 10 honapot, es haza rendelik, akkor a teljes mar odakint megadoztatott osszegre ismet adot akarnak vonni, de most a magyar allamkasszaba. Mondvan ha csak 1 napot is dolgoztam idehaza akkor ezt a jovedelmet is adoztatjak. De hat ez gyakorlatilag kettos adoztatas. Valaki tud ebben segiteni, hogy is kellene, hogy ez menjen?

kbj1 # 2005.04.03. 21:13

europa.eu.int/comm/taxation_customs/ taxation/personal_tax/crossborder_workers/index_en.htm

Ha jól sejtem ez lehet a kiskapú? Ha a 2 oldalú megállapodás úgírendelkezik a határon át ingázók adózásáról, hogy lakhelyük szerint adózzanak?

Hol lehet megnézni a Cseh ill. Szlovák állammal milyen szerződések vannak e téren?

kbj1 # 2005.04.02. 19:27

És ha nincs, hanem kiköltözök Pozsonyba?

the big cat # 2005.04.01. 17:59

Magyar állampolgárként, amennyiben az éetviteled központja Mo. itt kell adóznod. ha van Mo-on akár csak tartózkodási helyed ios bejelentve, akkro az már itteni adózást fog jelenteni.

kbj1 # 2005.04.01. 14:36

Amiért az újságcikk kapcsán elgondolkodtam, mivel állásváltozás elött állok:
Magyar állampolgár vagyok.
Magyarországi lakos.
Cseh cég fog alkalmazni.
Utazgatós meló lesz a régióban Csehországtól Bulgáriáig

Hogy is kell adózzak? Itthon 50%? Csehországban 35%? Vagy ha Szlovákiában bérlek lakást 19%? Hogy is működik ez az EU-ban? Még a cégem se tudja...

Köszi a segítséget

the big cat # 2005.04.01. 11:03

Konkrétan Szlováki ügyben lehet tudok segíteni. Milyen állampolgár vagy? Hol van bejelentett lakcímed és/vagy tartozkodási helyed, és hol van a munakhelyed, iletve hol végzed a munkát aktuálisan?

kbj1 # 2005.04.01. 10:38

A megállapodás szerint ez gy nem működhetne, pedig a hírek szerint működik. Nincs valami EUs szabály ami 2004 óta felülírja ezt 1996-os a megállapodást ebben a pontban?

1996.évi C.tv. A kettős adóztatás elkerüléséről Szlovákiával:

Nem önálló munka

  1. A 16., 18., 19. és 20. Cikkek rendelkezéseinek fenntartásával a bér, a fizetés és más hasonló térítés, amelyet az egyik Szerződő Államban belföldi illetőségű személy nem önálló munkáért kap, csak ebben az Államban adóztatható, kivéve, ha a munkát a másik Szerződő Államban végzik. Amennyiben a munkát ott végzik, az abból származó térítés ebben a másik Államban adóztatható.
  2. Az 1. bekezdés rendelkezéseire való tekintet nélkül az a térítés, amelyet az egyik Szerződő Államban belföldi illetőségű személy a másik Szerződő Államban történő nem önálló munkáért kap, csak az elsőként említett Államban adóztatható, amennyiben a következő feltételek mindegyike teljesül:
  1. a kedvezményezett bármely tizenkét hónapos időszakon belül egyfolytában vagy megszakításokkal nem tölt összesen 183 napnál többet a másik Államban;
  2. a térítést olyan munkáltató fizeti, vagy olyan munkáltató nevében fizetik, aki nem belföldi illetőségű a másik Államban; és
  3. a térítést nem a munkáltatónak a másik Államban lévő telephelye vagy állandó bázisa viseli
Rexor # 2005.03.31. 14:51

Mindenekelőtt meg kell nézni a két ország közötti kettős adóztatási egyezményt. Fő szabály szerint a lakóhely határozza meg, hogy hol lesz valaki adóügyileg rezidens. Általában ha valaki 183 napnál hosszabb ideig tartózkodik munkavégzés céljából Magyarországon kell adót fizetnie itt is a Mo-n megszerzett jövedelme után. Ugyanakkor ha valaki ingázik Szlovákia és Magyarország között nem itt, hanem Szlovákiában rezdidens általában, tehát az adófizetési kötelezettség is itt terheli.

kbj1 # 2005.03.31. 11:16

Hogy kell adózni, ha az ember munkahelye nem ugyanabban az országban van mint a lakhelye?

A napokban olvastam, hogy a Szlovákiából ingázó (Komárom, Esztergom...) vendégmunkások nem itt hanem Szolvákiában fizetnek adót.

Gondolom már volt ilyen kérdés a fórumon, sajnos nem találom...