Kettős állampolgár TAJ igénylés hazatelepedéskor


Lionking # 2016.05.10. 11:51

Kettős állampolgár vagyok (Brit-Magyar), de Magyarországon nem rendelkezem bejelentett lakcímmel, nincsen személyi igazolványom, csak vezetői engedélyem. A többit le kellett adnom, amikor eladtam lakásomat, és Angliában vállaltam munkát. Most, hogy a szerződésem lejárt, vissza szeretnék költözni Magyarországra.

Mivel az OEP, NAV párostól kijelentkeztem, tudomásom szerint az egészségügyi ellátásra való jogosultságom visszaszerzéséhez havi 55000 forintot kell fizetnem havonta, egy éven keresztül.

Azoknak a román, ukrán, szlovák, stb. állampolgároknak, akik megkapták a magyar állampolgárságot, és Magyarországon élnek, nekik is 55000 forintot kell fizetni egy éven keresztül?

Mivel EU-n belül nem fizethet az ember két helyen az egészséügyi ellátásért, ezért Magyarországon nem tehettem meg azt, hogy önkéntesen fizeten a TB-t.

Most meg 55000 forintot kell majd fizessek? Van valami egyezmény Anglia és Magyarország között az egészségügyi ellátással kapcsolatban? (Mivel Angliában ingyenes az egészségügyi ellátás.)

Nem fogok tudni sehogyan sem visszajelentkezni úgy, hogy a havi 8610, legalábbis ez volt utoljára, forintot kelljen fizetnem?

Rexor # 2016.05.10. 12:14

"Mivel az OEP, NAV párostól kijelentkeztem, tudomásom szerint az egészségügyi ellátásra való jogosultságom visszaszerzéséhez havi 55000 forintot kell fizetnem havonta, egy éven keresztül."

Félreértesz valamit. Ha visszaköltözöl Magyarországra akkor feltételezem valmiből élni is akarsz. Ha lesz minimum 36 órás munkaviszonyod, akkor nem kell semmit sem fizetned, a járulékokat a munkabéredből vonják. Ha vállalkozol (pl. egyéni vállalkozó lezsel vagy társaságot alapítasz) akkor léphet képbe a minimumjárulék (ami kb. 50 eFt/ hó). ha viszont semmilyen más módon nem leszel biztosított akkor fizetheted az egészségügyi szolgáltatási járulékiot (jelenleg 7.050 Ft/hó)

Lionking # 2016.05.10. 12:26

Rexor:

Leveleztem az OEP-el, és ők mondták ezt az 55000 forintot, mivel nincsen magyarországi lakcímem, nem számítok rezidens-nek Magyarországon. Pontosan ezért is kérdeztem meg, mert nem igazán tudom, hogy akkor most mit is csináljak.

Ezt a választ kaptam:
"2. Biztosítási jogviszony, állandó lakóhely - illetve egyéb jogosultság hiányában - Ön is kezdeményezheti a TAJ okmány kiállítását az erre a célra rendszeresített igénylőlap benyújtásával. Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságának biztosítására megállapodást köthet. A megállapodás alapján fizetendő járulék havi összege: a minimálbér (jelenleg 111.000.-Ft) 50 százaléka, (jelenleg 55.500.-Ft). Az ügyintézéshez szükséges:

  • magyarországi tartózkodáara jogosító okmány (tartózkodási engedély, útlevél)
  • tartózkodási hely igazolása
  • igénylőlap

Az önkéntes megállapodást a lakó-(tartózkodási) hely szerint illetékes Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve ügyfélszolgálatán lehet megkötni.
Az igénylőlap nyomtatvány (A.3517-I.sz.) letölthető a www.oep.hu oldalról.
"

wers # 2016.05.10. 15:07

Leveleztem az OEP-el, és ők mondták ezt az 55000 forintot, mivel nincsen magyarországi lakcímem, nem számítok rezidens-nek Magyarországon.

Lehet, rossz helyen és / vagy rossz kérdést tettél fel. Bemész az okmányirodába, és bejelented, hogy hazatelepülsz azaz visszatelepülsz, nagy különbség. A többire Rexor válaszolt.

Papiros # 2016.05.11. 07:12

Lionking
"Most, hogy a szerződésem lejárt, vissza szeretnék költözni Magyarországra."
Ezek szerint lesz Magyarországon bejelentett lakcímed. Ha lesz lakcímkártyád, TAJ kártyát is kérhetsz az OEP-nél. Ha lesz munkád, Rexor válasza iránymutató.
De van még itt más is ami esetleg érdekelhet:
http://www.gyerehazafiatal.hu/…m-bemutatasa

wers # 2016.05.11. 09:29

ha van személyi száma, akkor van taj száma is és adó száma is, ami nem változik. akárhányszor is költözik ide-oda.

wers # 2016.05.11. 09:29

ha van személyi száma, akkor van taj száma is és adó száma is, ami nem változik. akárhányszor is költözik ide-oda.

Lionking # 2016.05.11. 18:42

Papiros:

Pontosan az a helyzet, hogy nincsen és nem is lesz bejelentett lakehlyem. Úgy hagytam el Magyarországot, hogy külföldre telepedek le. Egy szóval sem mondta senki, hogy lehet ideiglenesen is külföldre menni, munkát vállalni.

Az anyukám lakásába voltam bejelentkezve, de onnan kijelentkeztem, mert anyukám eladta a lakását, és nem vett, saját nevére, másikat.

Eddig nekem mindenhol azt mondták, hogy ilyen horror összeget kell majd fizessek. Ezért írtam ide, mert nem tudom elképzelni, hogy azok a románok, szerbek, szlovákok, ukránok,akik megkapták a magyar állampolgárságot, úgy települtek át Magyarországra, hogy egy évig, havi 55000 forintot fizetnek minden egyes személyre TB-t. Mondjuk ha kaptak munkát, akkor ez persze megoldja a dolgot, de azért Magyarországon nem fogok kapni azonnal munkát. Nem a cégem helyezett ki, hanem magamtól találtam.

Papiros # 2016.05.12. 08:12

"Ezért írtam ide, mert nem tudom elképzelni, hogy azok a románok, szerbek, szlovákok, ukránok,akik megkapták a magyar állampolgárságot, úgy települtek át Magyarországra, hogy egy évig, havi 55000 forintot fizetnek minden egyes személyre TB-t."
Tényleg nem. Munkát vállal, azonnal bejelentik ideiglenes lakcímre pl. egy munkásszállóra, pont azért, hogy tudjanak TAJ kártyát igényelni és legyen eü ellátásuk a munkaviszonyuk után.

Lionking # 2016.05.13. 13:19

Papiros: Na, igen. Ha valaki tud azonnal munkát kapni Magyarországon, ami be is van jelentve, akkor annak szerintem már szerencséje van, de ez egy másik téma.

A másik gondom az, hogy a 55000 forint csak sürgősségi ellátásra jogosít. Nem értem. Azért gondoltam, hogy esetleg kettős állampolgárként van valami más megoldás, lehetőség.

mazsika601978 # 2018.01.19. 12:55

Bár ez a téma már nem pörög azért leírom mint tapasztaltam.
A párom kettős állampolgár. Román-magyar. Lenne bejelentett állása, amihez kell TAJ szám, és adóazonosító jel.
Lakcím kártyán, állandó lakcímként a román cím helyett az szerepel, hogy Külföldi cím, tartózkodási címként pedig egy magyarországi cím.
Adóazonosító jel, minden további nélkül igényelhető. Nincs semmihez sem kötve.
TAJ számot a munkáltatójának kell kérnie, erre van külön formanyomtatvány, aztán azzal bemenni OEP-hez, plusz igénylő lap és kész a TAJ szám.
Viszont a NAV-nál felvilágosítottak mikor a adóazonosító jelről érdeklődtünk, hogy mivel a lakcímkártyán állandó lakcímként nem magyarországi cím van, ezért egy éven keresztül 40.000 FT/hónap összeget kell fizetni.
Elkerekedett szemmel néztünk a hölgyre. Ezt az OEP-nél nem mondták. És ha lesz munkaszerződése akkor is? Hát azt mondták menjünk vissza az OEP-hez.
Ha ez a NAV-os hölgy ezt véletlen nem mondja, én meg véletlen nem kérdezem meg hogy TAJ számot nem e lehetne igényleni itt is, és ne kelljen két helyre menni akkor ki sem derül ez az egész. OEP-et hívtam, de már nincs ügyfélfogadás, hétfőn hívom őket.
Nem találtam semmit erről, igazság szerint a google hozott ide találatként erre a fórumra.
Szóval ha nincs állandó lakcímed magyarországon, ahol minimum egy éve laksz, akkor bizony fizetned kell havonta azt a súlyos összeget.
Ha tudok valamit írok.

Rexor # 2018.01.19. 13:05

"Szóval ha nincs állandó lakcímed magyarországon, ahol minimum egy éve laksz, akkor bizony fizetned kell havonta azt a súlyos összeget."

Elnézést, de ez nettó hülyeség. Személyi jövedelemadót mindenképpen Magyarországon fizet. Járulék esetében két verzió van vagy hoz Romániából egy A1-es igazolást, ebben az esetben magyar járulékokt nem kell fizetni, vagy nem hoz, ebben az esetben a magyar járulékokat fogják fizetni a fizetése után. A 40.000 Ft nem tudom honnan van.

mazsika601978 # 2018.01.19. 13:19

Ezt nekem a NAV-nál mondták, személyes ügyfélszolgálaton. Sőt, még megkérdezte az ügyintéző hölgy a kolléganőjét, hogy jól tudja-e, hogy így van, és ha nincs egy éven állandó lakcímen bejelentve, csak tartózkodási helye van, akkor ennyit kell-e fizetni. A kolléganője is azt mondta, hogy így van és 40 ezer körüli összeget kell fizetni havonta egy éven keresztül.

Nem találok az OEP honlapján semmit erről. Hétfőn hívom az OEP-et, mert ott ezt nem mondták. És mivel csak úgy adnak ki TAJ számot, hogy a munkáltatónak kell megkérnie helyette, mivel nem magyarországon született, így én sem értem, hogy ha lesz munkaviszonya akkor miért kell ezt fizetni.

Gondoltam leírom ide a tapasztalatomat ezzel kapcsolatban és hátha tud valaki valamit erről. Ezeket nem én találtam ki, hanem a NAV-nál ezt mondták.

mazsika601978 # 2018.01.19. 13:19

Ezt nekem a NAV-nál mondták, személyes ügyfélszolgálaton. Sőt, még megkérdezte az ügyintéző hölgy a kolléganőjét, hogy jól tudja-e, hogy így van, és ha nincs egy éven állandó lakcímen bejelentve, csak tartózkodási helye van, akkor ennyit kell-e fizetni. A kolléganője is azt mondta, hogy így van és 40 ezer körüli összeget kell fizetni havonta egy éven keresztül.

Nem találok az OEP honlapján semmit erről. Hétfőn hívom az OEP-et, mert ott ezt nem mondták. És mivel csak úgy adnak ki TAJ számot, hogy a munkáltatónak kell megkérnie helyette, mivel nem magyarországon született, így én sem értem, hogy ha lesz munkaviszonya akkor miért kell ezt fizetni.

Gondoltam leírom ide a tapasztalatomat ezzel kapcsolatban és hátha tud valaki valamit erről. Ezeket nem én találtam ki, hanem a NAV-nál ezt mondták.

Rexor # 2018.01.19. 13:51

Én a helyedben megkérdezném a hölgyet, hogy mondjon konkrét jogszabályhelyet is. Az OEP ebben nem fog tudni neked segíteni.

nonolet # 2018.01.19. 14:25

mazsika601978

Kéne egy magyar "Lakcím" (állandó cím) és akkor nincs tovább probléma, mert rendes magyar polgárnak látszik...

L.Tünde # 2018.07.02. 10:10

Kettős állampolgár lévén, állandó román lakcímmel és munkahellyel rendelkezve, milyen feltételek mellett igényelhetem a Taj kártyát? Köszönöm.

wers # 2018.07.02. 14:13

Jelenleg sehogy. De miért kellene?

nonolet # 2018.07.02. 16:52

L.Tünde

Magyar lakcímmel... és biztosítással.

L.Tünde # 2018.07.02. 17:16

Köszönöm válaszaitokat. Egészségügyi okokból érdekelne elsősorban, csak azt nem tudom, hogy lehet-e két országban egészségügyi biztosításom?

wers # 2018.07.02. 17:47

EU egészség kártyát Romániában igényelhetsz, alapellátásra jogosít az unió területén.

L.Tünde # 2018.07.02. 18:06

Az EU kártyával szakorvosi kivizsgálásokat nem végeznek.

nonolet # 2018.07.03. 08:25

"lehet-e két országban egészségügyi biztosításom?"

NEM lehet!

Az EU-ban csak egy országban lehet biztosításod.

B.Babi # 2020.03.03. 11:11

Jo napot kivanok! Kettos allampolgarok vagyunk Romaiaban biztositott es alkalmazott, szeretnem,ha a gyermekem Magyarorszagon is biztositott lehessen! Milyen feltetelek vannak? Milyen aktat kell beszerezek?

Róbert1983 # 2020.03.06. 21:48

Szép napot!
Adva van egy 84 éves magyar-ukrán kettős állampolgár, aki 1 hónappal ezelőtt települt át Ukrajnából Magyarországra. Azóta elkezdődött a magyar nyugdij igénylésének hosszú folyamata, természetesen a 1963-as államközi egyezmény alapján.
Kérdés: mikor és milyen alapon igényelhet az alany TAJ-számot? Jár-e neki olyan alapon, mint bármely más Magyarországon élő nyugdijasnak? Esetleg van lehetőség egészségügyi járalék fizetésére?
Nyilvánvaló hogy mikor megitélik számára a nyugdijat akkor a TAJ-szám automatikusan jár. Viszont addig legalább másfél év fog eltelni...
Minden konstruktiv válaszért hálás vagyok.
Esetleg van-e szakember akihez fordulhatnék?