Áfa és bizonylatolás-kérdések


Taxina # 2005.11.08. 14:30

Hello Misstick!

  1. Alapvetően magyar nyelven és magyar pénznekben kell vezetni a könyveket a Szv. tv. hatálya alá tartozóknak. Ettől meghatározott esetekben el lehet térni.
  2. A számlákat magyar nyíelven kell kiállítani, de fel lehet tüntetni az adatokat a megbízó nyelvén is.
  3. Az Áfa tv. az irányadó. Amennyiben az adott ügyletre további rendelkezés pl. Kormányrendelet van, akkor annak értelmében kell eljárni.

A kérdéseid túlzottan általánosak, hogy pontosan megválaszolhatók legyenek.

Ezek a mi nemzeti szabályaink, amelyek többé vagy kevésbé (egyik passzusnál így, másiknál úgy) illeszkednek, megfelelenek a nemzetközi szabályokhoz.

misstick # 2005.10.24. 15:27

Koszi!
az a feladatom h eldonstem h az eloirasok megfelelnek-e az eu iranyelvnek. namost ott az van h vezetheti akarmilyen nyelven csak a kontrollra kell leforditani ahogy Te irtad.

a mentessegnel szinten: mentesseget ir elo es nem visszateritest.

tehat mind2 esetben az eloirasok nem megfeleloek, viszont a gyakorlatban mukodik a dolog. jol ertem?

Rexor # 2005.10.24. 15:15

Két különböző dologról van itt szó:

  1. a visszatérítés nem ugyanaz mint a mentesség. Tehát fel kell számítani az áfát, de lehetőség van bizonyos esetben arra, hogy az APEH-től (a jövedéki adóval visszaigényeljék).
  2. Azt írtam, hogy vezethető angol nyelven a könyvelés, ha tudnak rögtönözni róla magyar fordítást. Tehát önmagában az nem probléma ha angolul vezeti a könyveit, ha van olyan program ami fordítást tud rögtönözni (vagy valaki veszi a fáradtságot, hogy lefordítsa).
misstick # 2005.10.24. 14:55

Hello Rexor, melyebben utanaolvastam es a kovetkezoeket talaltam:

  1. szamviteli tv 166 szakasz (3) itt van a magyar bizonylatolas. 12 szakasz (2) magyar konyvezetes. es az van ott h "csak magyar" nyelven tortenhet.
  2. 237/1997. (XII. 18.) Korm. rendelet

a diplomáciai és konzuli képviseletek
és azok tagjai, valamint az ezekkel egy tekintet alá eső nemzetközi szervezetek és azok tagjai számára adható általános forgalmiadó- és jövedékiadó-visszatérítésrol...
tehat akkor megis van. csak itt visszaterites pedig pedig az eus iranyelv direkt mentesseget ker-nem?
koszi

Rexor # 2005.10.18. 15:14
  1. Alapvetően ez nem probléma, ha magyar fordítást tudnak rögtönözni a bizonylatokról, illetve a fontos bizonylatok magyar nyelven is rendelkezésre állnak.
  2. a számla az számla, függetlenül atttól hogy mire használják fel meg kell felelnie annak a feltételnrendszernek, amit az áfa törvény előír. A levonás és a visszaigénylés egyik tárgyi feltétele a megfelelően kiállított számla
  3. Nincs ilyen, de olyan lehetséges, hogy a teljesítés hely külföldre esik nem kell áfát felszámítani (magyar áfa törvény területi hatályán kivüli)
misstick # 2005.10.18. 13:54

Sziasztok lenne 3 kerdesem, talan tudnak segiteni olyanok akik minden nap ebben mozognak.

  1. adva van egy magyaro-on bejegyzett multi aki kenyelmi stb okokbol angolul vezeti a konyveleset. szabalyos-e ez ill eleg-e csak akkor leforditani a dolgokat ha ellenorzesre kerul sor?
  2. azokra a szamlakra amiket utana afa visszaigenylesre hasznalnak fel vonatkozik -e tobbleteloiras akar formai akar tartalmi szempontbol mint azokra a szamlakra amiket nem hasznalnak fel igy.
  3. van-e olyan szabaly h a nemzetkozi szervezetek reszere teljesitett szolgaltatasok afamentesek es ha igen hol?

koszonom
misstick