13. havi nyugdíj


ObudaFan # 2005.11.04. 16:16

Szerintem igen, ettől függetlenül magával a levonással kapcsolatban nagy valószínűséggel igazuk van.

obsitos # 2005.11.04. 16:10

A bíróság utoljára 1997-ben állapította meg a keresetveszteségi járadékom összegét.

A 13. havi nyugdíj csak 2003-tól létezik, és abban az évben az egy heti járandóság 1:12 havi részét a károkozó nem is volta le.

Ezt csak 2004-től teszi, így, ha jól értelek: önhatalmulag...

Igaz is: ha én bírósághoz vagyok kénytelen fordulni a járadék felemelése dolgában, akkor ő is csak ekként járhat/na/ el a leszállítási kérelmével.

Vagy az összeg netán beszámításra kerülhet egy későbbi elszámolásnál.

Köszönöm.

ObudaFan # 2005.11.04. 15:42

Ha jól értem, azt vitatod, hogy a 13. havi nyugdíj összegét levonja a kártérítési járadékot folyosító károkozó a járadék összegéből. Véleményem szerint ez önmagában jogos, hiszen a kártérítés összegéből minden olyan tb-ellátást le kell vonni, amit nem kapnál, ha nem történt volna meg a károkozás. Ez következik a káronszerzés tilalmának elvéből. Ami azonban kérdés lehet: milyen eljárási alapon vonják le. Ha ugyanis bíróság állapította meg a kártérítés mértékét, és ne vett figyelembe egy tb-ellátási formát, akkor kérdés, rendelkezett-e arról, hogy az ilyen változás esetén a kifizető önhatalmúlag levonhatja ezt. HA nem, akkor szerintem előbb veled kellene egyeztetni, és ha megegyezni nem sikerül, akkor bíróságon próbálni meg ez alapján leszállítani a járadék összegét.

obsitos # 2005.11.04. 12:21

Köszöntök mindenkit!

Szolgálati balesetből eredően súlyos rokkant vagyok. Kapom a nyugdíjat valamint keresetveszteség címén kártérítési járadékot, a kettő együtt a számított keresetem.

Mint minden nyugdíjas én is részesülök a 13. havi nyugdíj évenként arányos kifizetésében, amely 2003. évben egy heti nyugellátás volt.

A károkozó 2004.01.01-től azonban már levonásba helyezte a mindenkori járadék havi összegéből 2004. évben a két heti- és folyó évben már a három heti többlet nyugellátás 1:12-ed részét, mondván: "a havi nyugellátással együtt nettó jövedelemnek számít". (Ezen az alapon jövőre - és az azt követő években - már a teljes 13. havi nyugdíjat levonásba helyeznék tőlem...)

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a 13. havi nyugellátást úgy értelmezi, hogy ez egy egyszeri járandóság, a havonta utalt nyugdíj összegbe nem építhető be.

Így, szerintem, a károkozónak semmi köze ehhez a többlet állami juttatáshoz, vagyis azt tőlem joglap nélkül vonjék el = ezzel engem megkárosítva.

Emiatt vita támadt köztem és a károkozó közt.

(Amennyiben egészséges lennék és dolgoznék, valószínőleg én is kapnám a 13. havi ill. "0" havi bért - mint ahogy sokan mások már.)

A vita eldöntésének elősegítéséhez szeretném kérdezni véleményeteket.