pénzintézeti "tévedés"


_Lala_ # 2006.01.16. 12:28

Nos, ha az adós nem szeretné a szerződést módosítani (mert mondjuk neki mindegy, hogy havi 8 forinttal többet fizet, vagy sem), akkor a bank tehet egy szívességet... :)

kájé # 2006.01.16. 11:40

Köszönöm a válaszokat.
És mi van akkor, ha nem szeretné az adós módosítani az eredeti szerződést?
Ha a bank nem veszi a fáradtságot szabályosan kiértesíteni, akkor az adós miért tegye?
A különbség bagatell, nem a nemfizetésről van szó!

_Lala_ # 2006.01.14. 12:06

Tiszta a dolog: a bank szeretné az előző szerződést módosítani. A szerződés módosításához mindkét fél beleegyezése szükséges. Az, hogy ők elszámolták magukat, az az ő egyéni szociális problémájuk; ha olyan szerződési javaslatot küldenek, amit a másik fél nem tart megfelelőnek (és itt joggal érez így a másik fél), akkor megteheti, hogy nem egyezik bele a módosításba.

Ahogy gittus is írta: először telefonon beszélni velük, aztán tértivevényes levélben megírni nekik, hogy az elküldött szerződéssel mi a probléma, és hogyan javítsák ki. Addig meg fizetni az eredeti szerződés szerint.

Szerintem elvárható a banktól, hogy jogilag is korrekt papírosokat gyártson. Egy ilyen szerződésmódosításból ki kell derülnie, hogy van korábbi szerződés a felek között, és az vagy érvényét veszti, vagy módosul az újban leírtak szerint. Nekem az lenne a természetes, hogy a bank számolja ki, hogy az eddig teljesített befizetések alapján mennyi az aktuális tőketartozás, és az eredeti futamidőből hátralevő hónapokra ebből számoljon új törlesztőrészletet. Ez nyilvánvalóan kevesebb lesz, mint amennyi eredetileg lett volna, hiszen eddig túlteljesítés volt, így a hátralevő időre kevesebbet kell fizetni.

gittus # 2006.01.14. 07:28

Kedves kájé

Írásban módosítható az előző szerződés, így van arra lehetőség, hogy levélben visszaküldött szerződéssel módosítani lehessen az eredeti szerződést.
Ha arra gondolsz hogy nem módosítás hanem új szerződés és nem számítják be a már befizetett összeget, akkor ezt tisztázni kell. Ez nem történhetnem meg, mivel vagy visszaküldik a befizetést, vagy beszámítják.
Először telefonos utána tértivevényes levélben kell megkeresni a bankot.

kájé # 2006.01.11. 12:08

Üdvözlök mindenkit
Nekünk más, de pénzintézeti "tévedés" problémánk van.
Édesanyám 2005. novemberben áruhitellel vásárolt meg egy gépet. Az ügyintézés az üzletben történt (kb. 3 óra). Akkor mindössze annyit kértek, hogy 20 % önerőt fizessen meg, majd megkapta a szerződése másolatát, azon a hitel kamatai, összege, és havi törlesztés nagysága, hónapok száma. Ezután megérkezett 24 db csekk, és ezt az első esedékességkor- decemberben elkezdte fizetni. Ekkor történt, hogy telefonhívást kaptak- amit mostohaapám fogadott-, miszerint elszámolták magukat a hitel felvételekor, és a megadott kamat mellett ez a törlesztés magasabb a megadottnál, ezért legyenek szívesek egy levélben küldött új szerződést aláírva ajánlva visszaküldeni. Ez a levél közönséges levélként meg is érkezett.
Probléma: Az új szerződés szerint már januártól indul a 24 hónap, nem jelezve a megkezdett tölesztést, és egyébként sem jelezve semmit az eredeti szerződés semmisségéről! Édesanyám nem válaszolt, hanem a januári befizetést is teljesítette. Most újra kapott egy levelet, ebben már febr. az első törlesztés és minden más a régi. Tanácstalanok vagyunk, hogy igaza van e banknak?

autojogasz (törölt felhasználó) # 2006.01.11. 00:00

Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű... joggyakorlat van arra, hogy a számlatuljdonosnak kell bizonyítania, hogy a teljesítés kedvezményezettjének az átutalt összeggel nem tartozott. Ez persze egyszerűbb akkor, ha a kedvezményezett maga is ekként nyilatkozik, de a gyakorlatban sajnos ez a legritkább eset.

ObudaFan # 2006.01.05. 17:01

Ha van kár, akkor nyilván lehet kártérítést kérni.

bc.. # 2006.01.05. 15:54

Én vmilyen szinten kártérítésre is gondoltam

_Lala_ # 2006.01.04. 18:52

Pl. felnyomod őket a PSZÁF-nél...

bc.. # 2006.01.04. 17:17

A következő kérdésem lenne. Számlám van egy pénzintézetnél, ahol már többször előfordult hogy levontak a számlámról bizonyos összegeket. Ezt észrevettem, jeleztem (majdnem 100e Ft). Õk "tévedésnek" minősítették... Milyen jogi lehetőségeim vannak?