Munkakörök


drbjozsef # 2024.05.31. 06:16

Ha a munkaköri leírások egyformák, akkor _emiatt_ nincs miért aggódni. Átszervezés, elbocsátás esetén indokolni kell a munkáltatónak, az pedig csak valós, munkavégzéssel összefüggő ok lehet. Ha a munkaköri leírások egyeznek, akkor _önmagában_ az, hogy "takarítóra" már nincs szükség, de "cleaning manager"-re meg igen, az nem valós indok.

Ákos2013 # 2024.05.31. 05:00

drbjozsef!
Köszönöm a válaszodat! A kérdésedre pedig talán a lentiek választ adnak.

Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Tartok tőle, hogy rengeteg negatívummal találkoztál már itt a fórumon, ezért feltételezel olykor rosszat emberekről. Ha valamiben bizonytalan vagy, elég lenne csak rákérdezni. Én nagyon szívesen válaszolok. Nincs szó semmilyen "terelésről". Egyszerűen csak arról van szó, hogy mivel nem vagyok jogász, nem voltam tisztában az adott helyzettel. Így hozzáértők felé tettem fel a kérdést.

Számomra furcsa volt a munkáltató ezen változtatása, és tudni szerettem volna, hogy van-e okom az aggodalomra emiatt? Olyasmikre gondoltam, hogy pl. a közeljövőben előfordulhat-e valamilyen átszervezés, aminek következtében esetlegesen számukra könnyebb lenne elbocsátani pár embert.

A „neki tetsző válasz", egy érdekes felvetés részedről. Az, hogy mi tetszik nekem, vagy mi a szakértői válasz 2 külön dolog. Nem mindig egyezik a kettő. Ha valami jogilag A, akkor megalapozottan senki sem fog B-t mondani csak azért, hogy nekem attól jobb kedvem legyen. :))

Kovács_Béla_Sándor # 2024.05.29. 05:43

Kicsit messziről kanyarodik rá a kérdező a valódi problémájára. Kvázi be akar ugratni bennünket, "terel" a neki tetsző válasz felé. Ami egy segítségkérő fórumban elég faramuci.

drbjozsef # 2024.05.29. 04:02

Ákos2013,

Most számít, hogy valaki "takarító" vagy "cleaning manager" ?
Régi jogelv, hogy a szerződéseket a tartalmuk alapján kell megítélni. Ha a lényege ugyanaz, akkor az ugyanaz, akkor is ha más a titulus. De hol fontos ez?

Ákos2013 # 2024.05.28. 20:06

Sziasztok!
Cégünknél ugyanannál a részlegnél a régebbi dolgozóknál más a munkakör neve, mint az újaknál. Igaz minimálisan tér el az új, de mégis hangzatosabb. Gondolom az volt a megfontolás, hogy a hirdetésekben így többen felfigyelnek majd. Összenéztünk a kollégákkal egy régi és egy új munkaköri leírást, de a munkakör nevét kivéve szóról-szóra ugyanaz van benne. A kérdésem az lenne, hogy csak az elnevezés miatt akkor ez jogilag teljesen 2 különböző pozíciónak számít? ( figyelembe véve azt is, hogy mindkettőnél ugyanazok az elvárások papíron is + szinte ugyanazokat a feladatokat csináljuk a gyakorlatban )