Az ember sohasem lehet elég okos. A történet, melynek kapcsán segítséget kérnék a következő. Szüleimnek vanegy lakása, melyet el kívánnak adni, de még nem igazánsikerült, ezért egy másik városban lakáscsere hitellel újat vásároltak. Azunokáknak tulajdon részarányt adtak 30-ad, 30-ad részt, és nekem mint az édesanyjuknak teljes holtomiglan haszonélvezetet. Úgy kalkuláltunk, hogy a két lakás eladás-vétel közötti illetéket kell csak megfizetni, amely kb 60-80 e ft lenne. sajnos a negatív különbözet után is kell illetéket fizetni, tehát ha a megvásárolt lakás vételára kevesebb az eladandónál, akkor is kell illetékelni, mint a mi esetünkben. Az illetékhivatal pedig még az új lakás birtokba adása előtt - mivel még a bank sem utalta a hitel részét az eladónak - kivetette a közel egymillió forint illetéket. Ugyanis mint haszonélvezőnek is külön illetékelni kell, a szülőknek is és a gyermekeknek is.
A kérdésem a következő lenne: Jól értelmezrtem-e az illetéktörvényt: Ha a nagyszülők az eladott ingatlanból újat vesznek és abból haszopnélvezetet adnak, akkor az új lakásnál az illetékalap amely a két lakás különbözetét képezi, az a haszonélvettel csökkentett rész és a régi lakás eladási árának a különbözete? Abban az esetben, ha nem kellene a negatív különbözet után illteékelni akkor nem jelentene gondot, és akkor sem, ha csak új lakás vétele lenne, mivel így természetesen a haszonélvezet összegével csökken az illetékalap. De ebben az esetben növekszik a különbözet a negatív különbözet és ezáltal növekszik az illeték mértéke. Ha a haszonálvezetet még az adás-vétel módosításával letörölhetnám, akkor valójában majd nyolcszáz ezer forinttal kedvezőbb illetéket kellene fizetni a családnak összesen. Ha később teszünk rá haszonálvezetet, akkor pedig csak a haszonálvezet illetékét kellene megfizetnek, tehát akkor is jobban járok. Jól értelmeztem a törvényt? Mivel még van mód az adás-vétel módosítására, kérem szíveskedjenek mielőbb válaszolni.
Illetve még az lenne a kérdésem, hogy a két kiskorúnak az illtékrészét is meg kell fizetnem, vagy kérhetem a felfüggesztését nagykorúságukig (3 és 12 évesek) vagy mérséklését mivel egyedülállóként nevelem őket?
Köszönöm.