Hogy hogy lehet? Kötni kell vele egy határozatlan időre szóló munkaszerződést.
abszolutórium vs. oklevél
Sziasztok!
Meg tudná valaki mondani, hogy lehet-e valakit határozatlan idejű szerződéssel alkalmazni, ha nem kapott oklevelet, mert nincs nyelvvizsgája? Hol lehet megtalálni az erre vonatkozó jogszabályt?
Sziasztok!
Érdeklődve olvasom a hozzászólásaitokat, mivel egy ilyen emberkének a munkáltatója vagyok.
Az igazoláson nincs feltüntetve az oklevél száma.
A szöveg ennyi: ... kari főigazgató igazolom, hogy ... (adatok) közgazdász (pénzügyi szakon) tanulmányait abszolutóriummal lezárta, és 2006. jún. 22-30. között pénzügyi szakon a záróvizsga követelményei közül a diplomaterve védését és a komplex tantárgyi vizsgát eredményesen teljesítette.
Tehát: nincs oklevél szám, nincs megjelölve a végzettség. A felsőoktatási törvény általam idézett rendelkezései és a fentiek alapján szerintem nem sorolható át, még akkor sem, ha olyan munkaköri leírást adnék a kezébe, hogy szükség van erre a végzettségre.
Igen, tudom általában kiállítják őket már a záróvizsga előtt, aztán már csak az eredmény írják bele vagy megsemmisítik.
Ami az első bekezdésedet illeti, miért lenne megfutamodás egy másik szakon folytatni? Nagyon sokan már az első diplomájuk során is szereznek gyakorlatot és a diploma megszerzése után tovább dolgoznak, legfeljebb idővel más területen, szinten, illetve munka mellett szereznek második, harmadik stb. diplomát.
Re: Bogie 1
Szerintem oklevél, felsőfokú végzettség után nem gyakorlatot szerezni, hanem tovább tanulni megfutamodás, a kihívásokkal szembenézni nem merés. Ez szerintem nem komoly indok ilyen igazolás kiállítására. A kérdésem költőinek szántam, természetesen elhelyezkedést segítő, végzettséget igazoló IGAZOLÁS!
Re: the big cat
Így van, de ez most nem kapcsolódik szerintem a témához. Nem akkor adnak igazolást, ha abszolutórium megvan, hanem ha a záróvizsga is.
Re: Bogie 2 és Vadalma
Ha ez Titeket megnyugtat scanelek egy igazolást diploma számmal. Erről ennyit, a diploma ki van állítva!
Exoon,
az oklevelet a nyelvvizsgabizonyítvány bemutatásától számított 30 napon belül kell egyáltalán kiállítani, addig nincs ilyen kötelezettsége (és szerintem joga sem) a felsőoktatási intézménynek.
Jó, de ettől még ez az abszolutórium értelme.
Már túl van a záróvizsgán, csak az oklevelet nem állítják ki nyelvvizsga bizonyítvány hiányában.
Az abszolutóriumnak leginkább csak az iskolán belül van hatálya, azt jelenti, hogy tanulmányi kötelezettségeinek eleget tett, államvizsgára bocsátható.
Pl. hogy megkezdhess további tanulmányokat és egy későbbi határidőn belül bemutasd az oklevelet.
idézet Matiz:
"A felsőoktatási tv. szerint az igazolás a végzettséget, szakképzettséget nem igazolja."
Bocs, de akkor mi értelme van?
Sziasztok!
Ha vki. nyelvvizsga hiányában nem kapja meg az oklevelet, az még nem azt jelenti szerintem, hogy nincs. Az oklevél megvan, ki van állítva, létezik, van sorszáma, pont ez a lényege az intézmény által egy példányban kiállított igazolásnak. Szerintem…
Szerintetek mi történik akkor, ha az illető nem szerez nyelvvizsgát törlik az oklevelet vagy egy életkor után mentesítik? Van erre vmi. szabály?
Az ilyen egyén Start kártyára jogosult-e, szerintetek?
Átsorolási kötelezettséget tehát csak oklevél keletkeztet, de vajon az abszolutórium nem ad lehetőséget az átsorolásra, ha a munkáltató így szeretné?
Kedves Matiz!
Nagyon helyesen gondolod és ismered is a jogszabályt. Természetesen a hivatkozási alapod a felsőoktatatási törvény azon szakasza, amely kimondja , hogy a felsőfokú végzettséget az oklevél tanúsítja.
Az pedig hogy átsorolható-e I besorolási osztáyba - mint te is bizonyára tudod a Ktv. szerint attól függ, hogy a munkakkörének megfelelő végzettséget szerezte-e meg. (lásd. a köztisztviselők képesítési előírásairól szóló Korm. rendelet)
Ha a munkáltataó csupán egy igazolás alapján átsorolja, magára vessen, az ő hibája, bár a munkavállaló közreműködött benne.
Mi a garancia arra, hogy valaha is diplomát kap, megszerzi a nyelvvizsgát; bár gondolom az ő esetében arról van szó, hogy életkoránál fogva mentesítik.
Mindenesetre akkor leszel kötles átsorolni, a fentebb tett megjegyzés figyelembe vételével, ha egy OKLEVÉL feliratú dokumentumot tesz eléd.
Ha eléd teszi az igazolást szépen írj neki egy választ törvényi hivatkozásokkal. Ne izgulj helyesen gondolkodsz.
Matiz, milyen életkorhoz kötött oklevél várományosa a köztisztviselőd?
Sziasztok!
Ez a kérdés engem is érdekelne, van egy köztisztviselőm, akinek igazolást adott ki a főiskola. Nyelvvizsgát nem kell tennie, de az oklevelet csak akkor kapja meg, ha betölti a 40. életévét, ami még két év. A felsőoktatási tv. szerint az igazolás a végzettséget, szakképzettséget nem igazolja. Akkor most átsorolhatom az I. besorolási osztályba vagy nem. Álláspontom szerint nem, de ezt meg is kell tudni védeni. Nem akarok munkaügyi pert. Anyagilag pedig nem mindegy a dolgozónak, hogy marad még két évig a II. besorolási osztályban, vagy felkerülhet az egyesbe. Minden vélemény érdekel, köszi.
Sziasztok!
Érdekelne, hogy a gyakorlatban hogyan történik azoknak az alkalmazása, akik nyelvvizsga hiányában nem kaphatják meg a felsőoktatásban szerzett tudásukat igazoló oklevelet. Addig őket egyáltalán nem lehet meghatározott képzettséghez kötött munkakörben alkalmazni? A Felsőoktatási törvényből számomra ez derül ki, mivel a végzettséget és szakképzettséget az oklevél igazolja. A megszerzett ismereteket ugyan tanúsítja az abszolutórium és az intézmény által kiadott igazolás, de kíváncsi vagyok, hogy ezeket tényleg el szokták-e fogadni.
Előre is köszi.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02