Személyi meghosszabbítás - csak jogsival ingyenes?

Sasfioka # 2007.04.27. 08:52

"Ha a személyazonosító igazolvány érvényessége lejárt 1500 forintot kell fizetni . Ha az eljárásban az állandó személyazonosító igazolvány átmenetileg nem adható ki és ezért ideiglenes személyazonosító igazolvány kiadása is szükséges, az eljárás illetéke összesen 3000 forint ."

Esetleg a Központi Okmányirodába próbáld meg. Ott biztos, hogy van sorszám, és ott "gyorsan" meg is oldják a dolgokat. Tessék elmenni oda. Az illeték a legjobb esetben is 1500 Ft.

168/1999. (XI. 24.) Korm. rendelet a személyazonosító igazolvány kiadásáról és nyilvántartásáról

14. §
(3) Az állandó személyazonosító igazolvány kiadását a korábbi igazolvány érvényességi idejének lejártát megelőző, legfeljebb 60 naptári napon belül lehet kérni.

Ha nem rendelkezik más, érvényes személyazonosításra alkalmas okmánnyal, be kell szereznie, és be kell mutatnia a születési anyakönyvi kivonatát, adatváltozás esetén az azt igazoló okiratot (pl.: névváltoztatási okiratot vagy nőknél a házassági anyakönyvi kivonatot). Szükséges továbbá a lejárt (régi) személyazonosító igazolvány és ezen kívül - mivel ilyen esetben először ideiglenes személyazonosító igazolványt kap - 3000 forint illetéket is le kell róni.

Ezt csak azért idéztem, hogyha lejárt személyivel mész, akkor a születési anyakönyvi kivonat legyen nálad!!

SF

gitron # 2007.04.27. 06:41

Szerintem a 3000-ből csak 1500 az ideiglenes igazolvány. A másik 1500-at mindenképpen meg kell fizetni, mert ez az új igazolvány illetéke.

JuKids # 2007.04.26. 12:31

Kösz még egyszer,

namost én személyesen voltam benn ma reggel és egy szóval nem mondták, hogy akkor húzzak sorszámot. Szerintem itt még sorszám sincs (Bp. III. ker., Békásmegyer). Egyébként rajtunk kívül egyetlen ügyfél volt, ügyintéző mind az öt ablaknál volt. Előzőleg felhívtuk a kerületi okmányirodát (Harrer utca), ott júniusra adtak volna időpontot, tehát még csak azt sem mondhatjuk, hogy az én halogatásom miatt nem lesz meg időben az új személyi.

Van egy lejárt útlevelem, azzal nem igazolhatom magam addig, amíg elkészítik az új személyimet? Nagyon nem akaródzik nekem ez a 3000 forint megfizetődni. ;-)

Mindenesetre bemegyek holnap reggel és rákérdezek erre a sorszámos dologra.

Kösz,
JuK

gitron # 2007.04.26. 11:54

Azért adnak, mert jogszabály előírja, hogy kell adni. Az nem az okmányiroda hibája, hogy két hétig nem lesz igazolványod.
Ha jól tudom az okmányirodákon a hét (talán) minden napján szokott ügyfélfogadás lenni. Ha az ügyfélfogadási idő kezdetén sorszámot húzol, akkor aznap el kell, hogy intézzék az ügyed.

JuKids # 2007.04.26. 10:07

Kösz gitron,

azt nem értem még, hogy május közepén mi a fenének adnak nekem ideiglenes igazolványt, ha egyszer a régi már úgyis két hete lejárt addigra, az új meg hamarosan elkészül. Két hétig mindenképpen érvényes személyi nélkül leszek, akkor is, ha befizetem a 3000-t.

Kösz,
JuK

gitron # 2007.04.26. 09:59

Azért kell fizetni 3000 HUF-ot, mert nincs más, személyazonosságot igazoló okmányod (útlevél, vagy kártyaalakú jogosítvány), így ki kell adni egy ideiglenes személyi igazolványt. Ennek az illetéke a 3000, az illetéktörvény szerint.

Szerintem az okmányirodákban nemcsak előre bejelentkezés alapján lehet ügyet intézni. Ügyfélfogadási időben megjelensz, sorszámot húzol, s kivárod a sorod. A bejelentkezés arra jó, hogy ne kelljen várni.

Továbbá: nem az okmányirodán készítik a személyi igazolványt. Ott felveszik az adatokat, fényképet készítenek, stb., majd az továbbítják a BM-hez.
Tehát hiába jelennél meg az igazolvány lejártának napján, amíg az új el nem készül, akkor sem volna érvényes igazolványod, tehát akkor is kellene ideiglenes.
Tanulság: nem kell az utolsó pillanatra hagyni a dolgok intézését.

JuKids # 2007.04.26. 08:42

Sziasztok,

jövő hétfőn (április 30-án) lejár a személyim, úgyhogy bementem az okmányirodába, hogy hosszabbítsák meg. Csak május közepére tudtak időpontot adni, de mivel akkor már lejár a személyim, így fizetnem kell 3000 forintot. De csak akkor, ha nincs érvényes jogsim vagy útlevelem. Ha ezek vannak, akkor nem kell fizetnem 3000-et, hiába jár le addigra a személyim.

Ez rendben van így? Időben elmentem az okmányirodába, senki nem szólt, hogy egy hónappal előbb kell bejelentkezni. Bejelentkeztem még érvényes személyivel, mégis úgy kezelnek, mintha már lejárt volna. De ha lenne jogsim, akkor nem kezelnének úgy. A jóérzékem azt diktálja, hogy ha szerdán mennék be, már lejárt személyivel, akkor is el kellene fogadniuk, mivel a lejárat napja (hétfő) munkaszüneti nap, illetve kedd, május 1. is.

Nincs valami jogszabály, amire hivatkozhatok, mert szerintem jogszerűtlen így, főleg hogy a jogsim hiányán múlik a 3000 forint.

Kösz,
JuK