Szabálytalan építkezés bejelentése


Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.21. 07:29

a közérdekű bejelentésére kapta azt a választ, hogy fizessen illetéket

Erre már egy hónappal ezelőtt válaszoltam. (07.23.)

gitron # 2007.08.22. 06:15

budje!
Nem az a közérdekű bejelentés, amire a bejelentő azt mondja, hanem az, amit a vonbatkozó törvény így határoz meg.

nanemaaa # 2007.09.07. 12:56

budje!
Javaslom, hogy köss egy szerződést imolkával, hogy fizesse az általa javasoltak költségeit és akkor nyugodtan csináld végig, amiket javasol.

De ha nem vagy sem a magad, sem imolka pénzének ellensége, akkor halgass gitronra.

A sokadik szomszéd nem szomszéd, mint ahogy a szomszéd város lakója sem szomszéd, még ha e furamagyarban így is mondják.
Ha építésügyi hatósági eljárst kezdeményezel, akkor meg bizony eljárási költséget, pl illetéket kell fizetni.

ZsoltM39 # 2019.05.13. 17:00

Sziasztok.
Érdeklődnék, hogy a szomszédomban kb 10-12 éve épült egy épület, de az eredeti, engedélyezett tervektől eltérően. Az eredeti kimért házhely szerint, az épület hátsó falának ereszcsatornájának 50 cm-re kellene lenni a telekhatártól. Viszont az épületet úgy építették, hogy a ház hátsó fala most a telekhatáron van. Ez most derült ki, mikor a szomszéd a kerítését az én engedélyem nélkül át tette a háza mögött az én telkemre. Kimérettem a telekhatárt, és a földmérő is megállapította az átépítést. A szomszéd nem akarja vissza rakni, mondván benne van a tűréshatárban. Ami viszont nincs, csak telekhatár. A kikért eredeti papírokról derült ki, hogy nem is az engedélyezett helyre lett építve az épület. Hol lehet, ezt jogi úton megvétózni?

Szomorú örökös # 2019.05.13. 17:20

ZsoltM39

Ahogy én tudom, több mint 10 év eltelte után már sokat nem tudsz tenni.

ZsoltM39 # 2019.05.13. 17:28

Akkor se, ha se használatbavételi, se fennmaradási engedély nincs rá?

ZsoltM39 # 2019.05.13. 17:31

Azért kérdezem, mert egy ezzel foglalkozó ügyvéd 20 évet mondott. Ha ezt nem haladja meg, az ő elmondása szerint, akkor lehet valahol jelenteni. Ezért érdeklődök.

Szomorú örökös # 2019.05.13. 17:36

ZsoltM39

Nyilván azért nem kapott rá használatbavételi engedélyt, mert építési engedélyt sem kért rá. Azonban a 10 év után épült ilyen ingatlan tudomásom szerint megtartható fennmaradási engedéllyel, addig viszont lebontatni sem fogják. Az építési iroda akkor foglalkozik ilyen jellegű bejelentéssel, ha 10 évnél fiatalabb.

ZsoltM39 # 2019.05.13. 17:39

Köszönöm. Viszont fennmaradási sincs rajta. Magyarul, elkezdték építeni, de az építkezés sincs lezárva.

Szomorú örökös # 2019.05.13. 17:48

ZsoltM39

Viszont fennmaradási sincs rajta.

V.S.

Magyarul, elkezdték építeni, de az építkezés sincs lezárva.

Előbbinek nem függvénye az utóbbi állításod szerinti jelenlegi állapot. Simán adhatnak szerintem fennmaradásit rá, ha kér - nem kevés pénzért természetesen cserébe és akkor kb. legálissá is válhat. És tök mindegy, hogy fennmaradási vagy használatbavételi engedély nincs rajta, a 10 év - én úgy tudom - jogvesztő határidő a hatóság számára, ha te mondjuk lebontatni szeretnéd velük. De valljuk be, neki ez az egész nem fontos, mindössze csak te tetted le a jószomszédi viszony alapjait

nanemaaa # 2019.05.15. 08:34

A 10 év az építmény engedély hiányában a tényleges használatbavételétől számít. H az épület határfala pont a telekhatárra került, akkor nincs átépítés, csak, ha a fal is a szomszédba került. Eresz átlóghat a szomszédba 50 cm-t 2 m magasság felett.
Ha mégis átépült volna az épület, akkor lehet bíróságra menni, mert a hatóság 10 év után tényleg nem bontathat.

ZsoltM39 # 2019.05.18. 04:48

Nem történ átépítés, hanem nem az eredetileg ez építési engedélyben engedélyezett helyre épűlt az épület, hanem 1 méterrel a telekhatár felé. Vagyis a telekhatártó kellene több mint egy méterre lennie.

ZsoltM39 # 2019.05.18. 04:49

Honnan számít a tíz év, ami után az építési felügyelet nem foglalkozik az épülettel? az építési engedély kiadásától, vagy a használatbavételi engedély kiadásától?

Szomorú örökös # 2019.05.18. 05:05

ZsoltM39

Honnan számít a tíz év, ami után az építési felügyelet nem foglalkozik az épülettel? az építési engedély kiadásától, vagy a használatbavételi engedély kiadásától?

Az építési engedély kiadását követően be kell jelenteni az építkezés elkezdését. Én úgy gondolom, hogy onnan számít a 10 év. Te írtad, hogy használatbavételit se kapott rá, úgyhogy ezen ne rugózz, bár nem tudodm, hogy ezt honnan szedted. Bár erről te is meg tudsz győződni, mert a építési műszaki irodában elviekben meg tudod nézni a szomszédos teleknek a papírjait szerintem, persze csakis azokat, amelyek téged is érinthetnek. Egy a lényeg, 10 év után az építési iroda tuti nem fog vele foglalkozni.

Én anno egy udvarszomszédommal vitatkoztam többször, mert állandóan azzal zaklatott, hogy a melléképület bővítéssel kialakított lakrészem építési engedélyét és használatbavételi engedélyét - mindkettő megvolt persze, mert törvényesen építettük - mutassam meg neki. Mondtam, hogy majd megmutatom annak, aki erre egy érvényes igazolványt hoz. Persze neki is megmutathattam volna közvetlenül, ha békét akarok, de a kekec hozzáállása miatt nem tettem meg. Aztán egyszer csak beküldtem a műszaki irodába - ahogy neked is javasoltam - hogy ott megmutatják neki érdeklődésre. Utána egyből csend volt, mert rájött, hogy feleslegesen támadott. :-D

Itt viszont olvasgathatsz arról a bizonyos telekhatárral kapcsolatos tűréshatárról:

https://foldmeres.webnode.hu/…tar-kituzes/

Egyébként meg telepíts oda mondjuk közvetlen a kerítés mellé valami futóbabot, vagy hasonlót, ami totál befutja az egész kerítést, ha már mindenáron bosszantani akarod a szomszédodat. Ha esetleg ő úgy dönt, hogy lefújja valami gyomirtószerrel, akkor kiszeded és újra! Előbb-utóbb csak rájön, hogy valamit rosszul csinált. :-)

nanemaaa # 2019.05.20. 08:19

Az építési engedély kiadását követően be kell jelenteni az építkezés elkezdését. Én úgy gondolom, hogy onnan számít a 10 év.

Rosszul gondolod. Lejjebb már megírtam, mikortól számít.