kárpótlás


hegeapa # 2018.11.14. 14:43

Tisztelt fórumozók!
Az alábbi kérdésemre keresnék választ.
Anno a kárpótlási időszakban volt egy testvérpár akik különféle okok miatt nem kérték vissza az őseik földjét, mely a tulajdonukat képező tanya mellett feküdt. Kifutottak az akkor megszabott dátumból. A föld a földrendezési bizottság által árverésre került. Kérdésem, hogy írásban le kellett-e mondaniuk a kárpótlási igényükről, vagy a mulasztásuk miatt erre nem volt szükség?

Mirabile # 2007.08.08. 17:30

Gittusnak válaszolom: Annó nagyanyám nem kapott özvegyi nyugdijat, nem kaptak árvaellátást, ugyanis hivatalos értesítés sosem érkezett nagyapám haláláról.
Sok év mulva nyílvánitották holttá, akkor már ilyen igényt nem lehetett támasztani. A kárpótlások kezdetén, nagyanyám kapott nyugdijkiegészítést, kárpótlás jogcímén, viszont az akkori törvény szerint, az árvák azért nem kaphattak, mivel annó nem járt nekik az árvaellátás s erről határozat meg is van.

Mirabile # 2007.08.08. 17:26

Igazad van, a honv. kötelez. tényleg nem politikai önkény folyamánya, csakhogy, akik hazatértek, azok u.ezen jogcímen jogosultak voltak kárpótlásra a törvény szerint. Falunkban erre van több példa is. Van olyan is, aki hadiárvanként kapott kárpótlást.

gittus # 2007.08.08. 08:59

Mirabile
Utána kellene kérdezni-e hogy kapott-e a meghalt személy özvegye, árvája ellátást, és ha igen milyen címen szünették meg azt.
(pl: vagyoni cenzus) Ezután lehet tovább lépni.

gittus # 2007.08.08. 08:56

A hadiárva és hadiözvegyi ellátás nem kárpótlás.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.08. 06:55

A honvédelmi kötelezettség teljesítése valóban nem politikai önkény folyománya.
Mindamellett rémlik, hogy volt kárpótlás hadiárvaság címén is - de aligha le nem jártak már a határidők.

Mirabile # 2007.08.07. 19:41

Szia Mindenkinek !

Segítségeteket kérném. II. világháborúban elesett magyar katona árváinak jár-e valamiféle kárpótlás?
Eddigi elutasítás jogcime: a sérelmet szenvedett nem deportálás/kényszermunka ideje alatt hunyt el, illetve halálát NEM MAGYAR HATÓSÁG VAGY SZEMÉLY POLITIKAI INDITTATÁSÚ önkénye okozta. Ez mit jelent? Talán azt, hogy nagyapám önként gyalogolt el a Don-kanyarhoz meghalni?