Építkezés egyszerű bejelentés - szomszédok


katonag # 2018.07.24. 09:00

Megtudtam, hogy a szomszéd telekre hamarosan építkezni fognak. Mivel a hatóság már nem értesít erről, kérdésem, hogy milyen lehetőségeim vannak megtudni, hogy mi fog ott épülni? Pusztán az érdekel, hogy milyen jellegű házat terveznek felhúzni. Jogom van betekinteni a bejelentésbe?

Jól tudom, hogy ha nem magánszemély épít saját célra egylakásos házat, akkor az már nem egyszerű bejelentéssel megy és arról mindenképpen értesít a hatóság?

nonolet # 2018.07.24. 11:11

Szépen, mosolyogva szóba elegyedsz a szomszéddal és talán megmutatja...

- -

Jogod azért nincs, mert nem tartozik rád, egyelőre.

katonag # 2018.07.24. 11:38

És mikor tartozik majd rám, csak úgy általánosan? Amikor már kész az esetleg a jogaimat sértő építmény? Ez ugyanaz a mentalitás, mint a családon belüli erőszaknál a rendőrség hozzáállása, hogy amíg nem folyik vér semmit nem tehetnek?

SaireyVMK # 2018.07.24. 13:02

Mégis milyen jogaidat sértheti egy a te telkedtől független építmény?

Amúgy igen,szerintem ugyanaz.Amíg a jogaid sértése nem történik meg,addig nincs miről beszélni. A gondolat,hogy rádöntök egy pohár forró kávét, még nem számít szándékos erőszaknak.Bár lehet,hogy az se,ha tényleg megteszem. :D :)

Nemrég volt szó szomszédjogokról egy másik topicban. Ott a benapozási dolgokról volt szó. Vagyis ha az építkezés közvetlenül a te ingatlanod értékcsökkenéséhez vezet ilyen módon,akkor lehet majd panaszkodni. Különben meg csak buzgómócsingoskodás.

nonolet # 2018.07.24. 15:48

katonag

Logikusan!!!
Majd akkor, amikor ÉSZLELED, hogy sérelem vagy kár ért.
De akkor viszont AZONNAL LÉPJ!!!

- -

Európában az alapállás az, hogy: MINDEN SZABÁLYOSAN fog történni.
Ezért neked semmi dolgod-gondod nem lesz miatta.

HA mégsem szabályos vagy bizonyíthatóan kár ér majd akkor jössz te...

Addig nyugi van! és légy jó szomszéd, mégha kíváncsi is.

- -

A magán véleményem egyébként az, hogy:
Kultúremberek azért ÖNKÉNT tájékoztatják a szomszédot, hogy mi lesz ott és miként fog zajlani, a türelmüket kérve az építéssel zavarás miatt.

Azonban csak kisszámú kultúrember él ma magyarhonban :-(

katonag # 2018.07.24. 19:57

SaireyVMK: Hogy milyen jogomat sértheti? Te magad adtál rá példát, pl. benapozás, de akár lehet intimitás vesztés is.

Ezek a tervek alapján viszonylag jól megítélhetők előzetesen.

Sajnos ha már felépül a ház, akkor a bíróság legfeljebb valami röhejes értékcsökkenést ítél meg, ami semmilyen szinten nem kompenzálja azt, hogy az ember kellemes otthona megszűnt, miközben ha még az építkezés elején tud az ember lépni, akkor a probléma sem jön létre.

Ez utóbbi részben válasz nonoletnek is.

Nonolet: Ha egy építkezésnél észlelem, akkor már jellemzően elment a hajó. Nem nagyon hallottam olyanról, hogy akár nagyon durva esetben is bontást rendelt volna el a bíróság (pl. amikor Pesten egy ház ablakaitól talán 1,5 m-re húztak fel egy nagy falat). Tehát jobb lenne megelőzni a sérelem vagy kár létrejöttét, nem?

Nem a szabályosságról van szó (mellesleg Európában lehet ez az alapállás, kishazánkban azonban ez sajnos nem így van), ugyanis egy teljesen szabályos építkezés is járhat az én érdekeim szükségtelen sérelmével, lásd fentebb, jelentős benapozás csökkenés, jelentős intimitás vesztés. És ekkor hiába szabályos amúgy, mégsem az. Szerintük az, szerintem nem. Viszont ezek szubjektív dolgok, amiket megállapodás hiányában a bíróság dolga eldönteni.

Az érdekeim védelme nem kíváncsiság kérdése. Ha egy komoly intimitás vesztés után tudnám, hogy a bíróság lebontatja az épület adott részét, akkor nem lenne gond. De nem fogja. Itt a gond.

Sajnos azért merült fel a kérdés, mert a szomszéd a normális érdeklődésre enyhén terelő jellegű választ adott, így azt hiszem jogosan merült fel, hogy hoppá, itt akár szívás is lehet.

katonag # 2018.07.24. 20:00

Nem véletlenül volt korábban kötelező a szomszédok tájékoztatása. Lehet, hogy egy kekeckedő szomszédnál ez kellemetlen volt, mert elhúzta pár héttel az engedély megadását, de valószínűleg sok-sok vitát megelőzött, amikor a szomszéd tudta időben jelezni, hogy ez vagy az nem tűnik jónak.
Ezt szerintem hiba volt megszüntetni.

nonolet # 2018.07.24. 20:03

Akinek a telke mellett van egy üres telek annak számolnia kell ezekkel a kockázatokkal.

Sőt annak is akinek ház a szomszédsága.
Hisz bármikor átépíthetik a szabályok adta keretek között.

Az intimitást, benapozás csökkenést
ELŐRE sem tudod meggátolni,
ha szabályos az az építés!

Mint az elején írtam ezek kockázatok.
Amikre kaphatsz adott esetben kártérítést.
HA valós kár ér...

nonolet # 2018.07.24. 20:06

katonag

Neme volt hiba.
Mert a kekeckedő szomszéd akkor is csak a SZABÁLYTALAN megoldást tudta meggátolni.
Ahogy azt most is megtudod gátolni, amikor észleled...

Azonban a zöm akkoriban is szabályosan épített.
Tehát fölösleges volt bevonni szomszédot akkoriban is.

wers # 2018.07.25. 07:40

Nem véletlenül volt korábban kötelező a szomszédok tájékoztatása. Lehet, hogy egy kekeckedő szomszédnál ez kellemetlen volt, mert elhúzta pár héttel az engedély megadását,

Két eltérő dologról beszélsz. A tájékoztatás nem beleegyezés kérése. Azt már régen nem kérték, csak tájékoztatták őket. Az építési eljárásban a szomszéd nem vesztette el az ügyfél szerepét.

matthiasi # 2018.07.28. 03:41

Ezek a tervek alapján viszonylag jól megítélhetők előzetesen.
Már ha tud valaki tervet olvasni. Sokféleképpen lehet azt is.
Meg azt is írja a katonag kérdező, hogy

Ezt szerintem hiba volt megszüntetni.
Szerencsére nem kérdezték meg.

Egyébként van az ilyen nézetre probléma megoldás :
Meg kell venni a szomszédos telkeken lévő építményeket , lebontani és nem lesz probléma se az intimitással se a benapozással.
Jó példa ez a szerzett jog vagy csak annak vélt csökönyös védelmére.

nonolet # 2018.07.29. 03:55

wers

Vazze!

HA egyszerű bejelentés van

AKKOR

NINCS!!! közigazgatási hatósági eljárás.
Ezért nincs ügyfél, nincs ÁKR se!

A szomszéd, majd értesül, ha látja az építkezést.
Ha akar indíthat egy/több hatósági eljárást...

nanemaaa # 2018.08.01. 13:39

Korábban sem voltak automatikusan értesítendő ügyfelek a szomszédok. A jogszabály szerint vizsgálni kellett a szomszédok ügyféli jogállását, ami nem azonos azzal, hogy alapból ügyfelek. Szomszédok építési engedélyről soha nem kaptak "tájékoztatást". Ha ügyfele voltak, akkor mint ügyfelek szerepeltek az eljárásban, egyébként már korábban sem volt közük a szomszéd építéséhez.
A kártérítési igény pedig olyan polgári jogi igény, ami nem a hatóságra, hanem a bíróságra tartozik. Ez sem új találmány.

nanemaaa # 2018.08.01. 13:43

Szomszédnak lenni egyébként országos szinten sokkal kevésbé volt jog érvényesítését biztosító szerepkör, mint igen jól jövedelmező üzletág.