Közigazgatási jogban jártas jogász kerestetik


danko44 # 2004.04.07. 14:26

Interneten is járatos itt is kerestetik:
www.fuggetlenek.com
Független közéleti tájékoztató oldal

Zoltán György # 2004.03.12. 18:02

Elkötte telefonon nem voltak elérhetők?

Manóka # 2004.03.12. 13:06

Nemrégiben az egyik magas szintű közig. szerv jogászt keresett. Jelentkezett rá vagy 50 ember, ezért írásbeli felvételit tarottak. A tesztlap kiosztásakor pedig közölték, hogy ja, kérem szépen, ez egy határozott idejű közszolgálati jogviszony lenne, amennyiben a próbaidő után mindkét fél úgy gondolja. Igaz, hogy sok a jogász, de az álláshirdetés pontatlansága miatt nem kellett volna bizonyára többünknek szabadságot kivenni, ennyit utazni akkor, ha mindezt tudjuk. Természetesen a költségeinket senki nem téríti meg, pereskedni pedig ők is tudják, hogy nem érdemes. Annyi elvárható lenne, hogy az alkalmazás feltételeit pontosan kiírják, nemde???


Manóka

Legislator # 2004.02.22. 19:26

Lesz meglepetés.


Sunshine after the rain.

Leiterjakab # 2004.02.14. 08:28

Nagyon helyes!
Bár azt hiszem a mostani új Ptk. megalkotásánál egyelőre szerény magánjogi ismereteim nélkül szándékoznak/szeretnének dolgozni, ded majd esetleg valami Ptk.-novellába vagy egy rekodifikációba bele tudnék csöppenni úgy 20-30 év múlva... akkorra már ez a dolog biztosan esedékes lesz.

Jövő ilyenkor munkajog szigorlatozok, milyen "csalafintaságok" készülnek a közszsolgálatban (pl. egy Ktv.-novella stb.) ? Csakhogy ne érjen meglepetésként.:-)


Leiterjakab

Legislator # 2004.02.14. 07:19

Már most rajta vagyok!


Sunshine after the rain.

Leiterjakab # 2004.02.13. 18:26

Kösz Gyula!

Azért ugye ezt a munkajog-kodifikációt (magánjog ide, közjog oda) még rendezzük valamikor. Azt hiszem van még kb. 50 évünk jogászként, szóval van még időnk megvalósítani a dolgot....:-)


Leiterjakab

Legislator # 2004.02.13. 17:51

Ez rule:)))!!! Gratulálok!


Sunshine after the rain.

Leiterjakab # 2004.02.12. 18:25

Most már megint önszántamból foglalkozhatok a munkajoggal, így mindjárt más!


Leiterjakab

Leiterjakab # 2004.02.12. 18:24

Na, "4"-es! Hurrááá:-)


Leiterjakab

Legislator # 2004.02.12. 16:31

Sok kalappal:)))!!!


Sunshine after the rain.

Legislator # 2004.02.12. 16:31

Sok kalappal:)))!!!


Sunshine after the rain.

Leiterjakab # 2004.02.12. 07:07

Szia Gyula!

Szívesen hallgatnálak, de ma meg engem fognak ugyanebben a témában (ki)hallgatni. Remélem "megkegyelmeznek".., mert már nagyon meguntam a "kényszertanulást" (vagyis azt amikor az ember már nem a saját érdeklődésének kielégítése végett tanul hanem azért, hogy a vizsgán megfeleljen).

Ha majd "átbuktattak", akkor már ismét önszorgalomból foglalkozhatok a munkajoggal. :-)


Leiterjakab

Legislator # 2004.02.11. 17:54

Az individuális munkajogot (is) szívesebben látnám viszont a magyar magánjogról szóló törvényben. Éljen a magánjogi jogegységesítés!!! A furcsa rendszer (Kjt. stb.) okairól (négyszemközt) szívesen mesélek Neked.


Sunshine after the rain.

Leiterjakab # 2004.02.11. 12:34

Sziasztok!

Gyula én is egyetértek ahhoz, hogy a közszolgálati jog nem része a munkajognak, ugyanakkor a munkajog nem része a polgári jognak, még a magánjogból is kilóg, de rendesen, ráadásul nevetséges, hogy az Mt. nem képes egyértelmű utalást adni arra, hogy az Mt.-nek mögöttes joga-e a polgári jog, ill. Ptk. A másik meg az, hogy a közalkalmazottakra és a gazdasági magánszférában foglalkozatottakra alkothatnának egy egységes tv.-t mert a Kjt. egy féllábú törvény, akkor már miért nem lehetett volna egy egységes foglalkoztatási kódexet alkotni? Most készülök munkajog vizsgára, és azt veszem észrem, hogy a Ktv. egyes rendlkezéseit (vagyon-nyil. stb.) alkalmazni kell a miniszterekre stb. a munkajog másik vége meg az, hogy a Polgári Törvénykönyv rendelkezései elvileg mögöttes jogforrást képeznek az Mt.-hez képest. Szóval egyik oldalon a minisztertől a köztisztviselőkön át a közalkalmazottakig, onnan a magángazdaságban foglalkozatott munkavállalókon át a leltárfelelősségig a munkajog - ha egyesekre bíznánk a dolgot - akkor mindent elnyel. Ez egy "super omnes"-jogág, se eleje, se vége nincsen. Amit én fájlalok, hogy az individuális munkajogot (munkaszerződés, díjazás, munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek) azt az Mt. kiszakítja a magánjogból.


Leiterjakab

Legislator # 2004.02.11. 12:05

Én ebből az esetből semmit nem értek. Most volt köztisztviselői kinevezés vagy sem? Közszolgálati szerződést nem ismer a magyar jog. Milyen nem jogszerű szerződést kötöttek Veled?
Kollegák!
Azt meg már megtanulhatnátok végre hogy a közszolgálati jogviszony az nem munkajogviszony, a közszolgálati jog nem munkajog. A közszolgálati jogban nincsenek munkavállalók legfeljebb közszolgálati dolgozók, autentikusabb kifejezéssel: szolgálatvállalók, meg szolgálatadó szervek.


Sunshine after the rain.

Béres-Deák Attila # 2003.12.18. 21:37

Nem értem, hogy "egyszerű" munkajogász miért nem tud "kompetensen" válaszolni ebben a nem igazán bonyolult kérdésben.
lehet, hogy az esetlegesen elkérhető munkadíjat keveselte?


attika

Okoskatörp # 2003.12.09. 13:11

Vörösszonja!
A Munka Törvénykönyve értelmében a munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütköző megállapodás semmis, a munkaviszonyt fel kell számolni. Azonban a munkavégzést és járandóságait úgy kell elbírálni, mintha érvényes lett volna a megállapodás.
A munkáltató hibájából eredő érvénytelenség esetén a munkáltatói rendes felmondás jogkövetkezményeit kell megfelelően alkalmazni.
Ha a feleknek a megállapodás érvénytelenségéből kára származik, annak megtérítésére a kártérítési felelősség szabályait kell megfelelően alkalmazni.

Ezeket a szabályokat a köztisztviselők esetén is alkalmazni kell, tehát Te is jogosult vagy a munkavégzés idejére járó illetményre, mi több kártérítésre is. A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató a munkavállalónak munkaviszonyával összefüggésben okozott kárért vétkességére tekintet nélkül, teljes mértékében felel.
A munkáltató felelőssége alapján a munkavállalónak elmaradt jövedelmét, dologi kárát, a sérelemmel, illetve ennek elhárításával összefüggésben felmerült indokolt költségeit köteles megtéríteni.
Meg kell téríteni a munkavállaló nem vagyoni kárát is.

vörösszonja # 2003.09.26. 17:07

Egyszerű munkajogásznál már jártam, de ő nemtudott kompetensen nyilatkozni, mondván, hogy a multikra specializálta magát. Aztán jártam olyannál, aki vágta a tényállást, de sajnálkozva közölte, hogy irodájuk a dolog egyéb (netán politikai) kockázatai miatt nem vállaja. Aztán volt olyan is, aki meg sem akarta érteni. Akkor maradjunk annyiban, hogy a köztisztviselői jogviszonyt alaposan ismerő valaki kellene. Ködös pont az tényleg van. Ha nem lenne, akkor most nem kellene ügyvédet keresnem. Ráadásul a terület (nevezzük a példa kedvéért PSZÁF-nak) is ingoványos napjainkban, ami némelyeket elriaszthat. Nem egyszerű. Ezért is keresek itt (is) segítséget.

the big cat # 2003.09.26. 12:54

Nem tudom, hogy mi volt a nem jogszerű a a "közszolgálati szerződésben", de:

  1. A köztisztviselői jogviszony kinevezéssel jön létre, a "szerződés" szerepét a kinevezési okmány tölti be.
  2. Attól hogy a kinevezési okmány alaki hibás, a köztisztviselői jogviszony létrejön, az alaki hibát a kinevező vagy aköztisztveselő kérésére akár a bíróság is orvosolhatja.
  3. A köztisztviselői jogviszony jogelllenes megszüntetése semmis.

Ebben az ügyben jó sok ködös pont van. Szerintem neked nemigazán aközigazgatási jogot, hanem inkább a munka és köztisztviselői jogviszoynt ismerő jogászra van szükséged.

vörösszonja # 2003.09.26. 09:04

Hello Mindenkinek!
Bocs, hogy itt (is), de gyors segítséget szeretnék kérni! Ügyvédre lenne szükségem, a közigazgatási jog bátor, felkészült tudorára. Az eset röviden a következő. Jelentkeztem egy pályázatra, amelyben egy felügyeleti szerv - nevezzük a példa kedvépért és csak a példa kedvéért PSZÁF-nak- állást hírdetett köztisztviselői státusz betöltésére. Jelentkeztem, a feltételeknek megfeleltem, kiválasztottak, megállapodtunk. Felmondtam előző munkahelyemen, majd meérkeztem a példa kedvéért PSZÁF-hoz és elkezdtem dolgozni. Rövidesen kiderült, hogy a közszolgálati szerződés jogszerű megkötése átmeneti problémát jelent, ezért Kötöttel velem egy nem jogszerű szerződést. Amit aztán természetesen jogszerűtlenül meg is szüntettek. A járandóságom természetesen nem fizették ki. Mellesleg visszaéltek a személyes adataimmal is. A pénzemre szükségem lenne. Amúgyaz eljárást is sérelmezem. Bár jobban meggondolva, vissza nem igazán vágyom. Ha valaki tud nekem segíteni abban, hogy kit érdemes keresnem az üggyel, kérem jelezze. ui. Az anyagi korlátaimról: az én havi alapom nem igazán közelíti a 4,6M-t.