Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


a múlt ködébe vész?

gerbera317 # e-mail 2019.07.13. 20:09

Jogot hogyan lehet bizonyítani? Azt meg lehet szerezni, lehet gyakorolni vagy nem gyakorolni, illetve elveszíteni. Na de bizonyítani?

kkzsolt # e-mail 2019.07.13. 19:06

És mégegy fontos dolog. Ha a használati jogot sikerült bizonyítani, akkor az előkert köztulajdonba kényszerítésének célját is sikerült bizonyítani. Így (remélhetőleg) az elbirtoklásnál a bíróság nem veszi figyelembe azt, ha mondjuk az önk. nemzeti dohányboltot kíván létesíteni az útvonalbővítés céljára megszerzett előkerten.

kkzsolt # e-mail 2019.07.12. 00:00

KBS-nek.
Egy fejlett országban valóban az elbirtoklás egyszerű és logikus megoldás lenne.

Csakhogy itt az elbirtoklással azt kockáztatom, hogy elveszítem az előkertet (lásd körülményeket). Ezért az első logikus lépés a használati jog sziklaszilárd alátámasztása jogi úton megállapításra vonatkozó kérelemmel. Ha ez sikeres, akkor az elbirtoklásnak sokkal nagyobb esélye van, mivel az önk. úgysem tudja soha birtokba venni a területet. A terület elvesztésének esélye pedig sokkal kisebb.

Csak emlékeztetőnek:
1998-ig jogszabály írta elő a terület visszaadását.
Az átruházásról annyit, hogy a telekkönyvi bíróság harmadik próbálkozásra bejegyezte. A bejegyzés alapjául szolgáló kérelmen azonban mindkét tanú azonosíthatatlan (gyakorlatilag csak két firka szerepel), és más gondok is vannak vele. Erre inkább más szó illene.
Azt viszont megbeszéltük, hogy ezzel ma már nem tudunk semmit kezdeni.

gerbera317-nek.
Ha követted volna a kapcsolódó társalgást rájöhettél volna, hogy jó nagy butaságot írsz.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.11. 12:14

Ha jól értem, épp ellenkezőleg. Szeretné visszaszerezni azt, amit a jogelődje 80 éve átruházott. A visszaszerzés érdekében arra hivatkozna, hogy nem teljesült az a cél, amelyre tekintettel úgymond egykor az átruházás történt.

Hogy a kacifántos és reménytelen hivatkozás helyett miért nem az elbirtoklással próbálkozik, azt én nem tudom.

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2019.07.11. 10:17

Az, hogy valaki eladja a lelkét az örödögnek valami előnyért cserébe, örök téma a művészetekben, Hartmann von Auétól kezdve Goethén és Weberen át Thomas Mannig. Ebbe a sorba most beállt kkzsolt is, akihez 80 év után tért vissza a gonosz azért, hogy vigye, ami szerződés szerint az övé. A fenti (és a külön nem említett) sztorik rendre happy end-del végződnek. És nem "polgárháború" árán, hanem éppen a rendhez való visszatéréssel. Lássuk, te mire jutsz.

kkzsolt # e-mail 2019.07.10. 23:20

Ha végigolvasod a kérdést látod, hogy a probléma ezen aspektusát még eddig itt még nem vetettem fel.

Szerencsére a 15 millióból van még 1-2 ember aki gondolkodik, és a következő kérdést tették fel:

Ha 80 éve kiadtak egy építési engedélyt, akkor az abban foglaltak addig érvényesek amíg maga az építési engedély érvényes (tehát mondjuk 4 évig). Mellesleg ez az önk. álláspontja is.
Csakhogy az építési engedélyen olyan határozatrész is szerepelt ami időkorlát nélkül ró kötelezettséget az építetőre illetve ad jogot az építetőnek.
Éppen úgy mint az a kitétel, hogy az építető csak akkor kap engedélyt, ha az előkertjét ingyen a "városnak ajándékozza". Ez sem jár le az építési engedéllyel.

Ha pedig így van, akkor az építési engedély egy része még mindig hatályos. Persze gyanítom, hogy ezért megállapítására vonatkozó kérelemmel kell a bírósághoz fordulni.

kkzsolt # e-mail 2019.07.10. 22:59

Hogy tisztán láss:

Nos amikor azt mondom, hogy állami/önkormányzati tulajdon elbirtoklása, akkor úgy néznek rám mintha a Marsról jöttem volna.

Megkeresem néhány erre területre szakosodott (közigazgatás, kisajátítás ...) ügyvédet akik nagyjából azt mondták, hogy fogalmuk sincs a megoldásról (persze nem ingyen).

Ezek után elméletileg két megoldást látok:
1). Magam keresek jogi megoldást. Darabokra bontom a problémát, hátha apránként sikerül eredményt elérni.
2). A Magyar jogrendet és közigazgatást hulladéknak nyilvánítom és mint a régi időkben polgárháború útján keresek orvoslatot.

Én pillanatnyilag az 1-es megoldást preferálnám.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.07. 19:03

Időről időre előhozod ezt az ügyet. Hidd el, most sem lesz más az eredmény, mint az eddigi négy-öt alkalommal.

www.kbs-ugyved.hu

kkzsolt # e-mail 2019.07.07. 18:08

Tisztelt Mindenki!

Még a második világháború előtt (vagy 80 éve) kiadtak több építési engedélyt több házra. Az építési engedély feltétele volt, hogy a tulajdonos a telek előkertjét ingyen a "város"-nak ajándékozza. Az építési engedélyben írásban rögzítették, hogy az előkertet érintő útvonalbővítésig az előkertet a tulajdonos használhatja és lekerítheti.

A kérdés: vajon ma is érvényes ez az engedély vagy sem?

A szakszerű válaszokat köszönve: kkzsolt