Szabálytalan jelzőtábla eseténi bírság


Szomorú örökös # 2019.09.20. 16:07

alfateam

helyszínelést kért és nem várta meg a kiérkező rendőrt.

Te ezt hol olvastad? A kérdező ezt írta:

A helyszíni bírságról szóló, közteresnél maradó, tájékoztató példányra felvezettem, hogy a bírságot kiszabó hatósággal való további egyeztetés jogát fenntartom, de sajnos orvoshoz rohantam időpontra, így nem értem rá megvárni, hogy ebből rendőri intézkedés legyen.

alfateam # 2019.09.20. 07:15

És még kap egy számlát a rendőrségtől is, helyszínelést kért és nem várta meg a kiérkező rendőrt.

drbjozsef # 2019.09.20. 06:07

Foglaljuk össze a kérdezőnek :

  1. A jogszabály alapján a táblák felszerelése szabálytalan.
  2. A helyszínen elismerte a szabálytalanságot, ezzel lemondva a fellebbezés lehetőségéről. Az, hogy odaírja, hogy "jogfenntartás" nem valószínű, hogy releváns.
Szomorú örökös # 2019.09.20. 05:37

Beatrix978

Franciaországban szinte minden egyes kereszteződésben a jelzőlámpa alatt van egy kicsi jelzőlámpa is, ami ugyanazt a színjelzést mutatja mindig, mint amilyen felül van. Ezzel gyakorlatilag az autóban ülő sofőr is tökéletesen láthatja. Lehet a balrakanyarodást tiltó tábla is ezen okból lehet kihelyezve olyan magasságban, hogy azt te közelről is jól láthasd és ne hivatkozhass annak rossz láthatóságára.

Anno én egy utcába kis ívben jobbra kanyarodtam be, ahol a főúton kötelező haladási irány volt kihelyezve, tehát még csak igazából konkrét tiltó tábla nem is volt kint. Ehhez képest az utcában már tárt karokkal vártak a rendőrök, akik pont ezen szabálysértést szankcionálták, ezért álltak ott. :-(

Mellesleg felesleges a közterület felügyelettel kakaskodni, a vége úgyis az lesz, hogy fizetned kell. És ha adók módjára hajtják be (simán megtehetik) akkor még külön költsége is lesz a végrehajtásnak. Nem beszélve arról, hogy folyószámlától kezdve az ingatlanig mindenhol próbálkozhatnak. Nem éri meg, hidd el.

alfateam # 2019.09.20. 04:59

Hivatkozása ide

Feladó: BKK
Budapesti Közlekedési Központ Zrt.

2015. július 14.
Ügyszám: 0038/0019410/2015

Le Marietta

[1][FOI #5078 email]

Tárgy: tájékoztatás

Hivatkozva Társaságunkhoz 2015. július 2-án érkezett közérdekű
adatigénylésére, az alábbi tájékoztatást adjuk.

A jelzőtáblák elhelyezését a közúti jelzőtáblák megtervezésének,
alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről szóló 83/2004. (VI. 4.)
GKM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) mellékletét képező „A közúti
jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének
követelményei” című műszaki szabályzat (JETSZ) 5.11. pontja határozza meg
az alábbiak szerint:

„5.11. A jelzőtáblákat az útburkolat, illetőleg a talaj szintje felett úgy
kell elhelyezni, hogy

  1. olyan helyen, ahol gyalogosközlekedés nincs, a tábla

aa) (a legalsó tábla) alsó éle legalább 1,50 méter,

ab) (a legfelső tábla) felső éle legfeljebb 4,10 méter,

ac) (a körforgalomban a kijárati útirányjelző tábla) felső éle legfeljebb
1,00 méter,

  1. olyan helyen, ahol gyalogos- és/vagy kerékpáros közlekedés van, a tábla

ba) (a legalsó tábla) alsó éle legalább 2,25 méter,

bb) (a legfelső tábla) felső éle legfeljebb 4,10 méter,

  1. az úttest felett elhelyezett tábla alsó éle legalább 4,70 méter,
  2. a „Kikerülési irány” és a „Vasúti átjáró előjelző” táblák alsó éle

legalább 0,60 méter, de legfeljebb 0,80 méter,

  1. a „Sávozott terelőtábla” alsó éle legalább 0,20 méter, de legfeljebb

0,30 méter magasságban legyen. (Amennyiben a jelzőtábla alatt kiegészítő
tábla is van, az „alsó él” alatt a kiegészítő tábla alsó élét kell

Beatrix978 # 2019.09.19. 20:17

A jelzőlámpa jelzését azért nem éreztem fontosnak, mert telizöld, üzemi működés közben mutatott szabad jelzést és alatta volt elhelyezve nem látható módon a tiltó tábla, amit egy átlagos magasságú gyalogos is képes teljesen eltakarni.
Ha tudnám, hogy’ kell képet ide beszúrni, demonstrálnám, de még nem jöttem rá.

efi99 # 2019.09.19. 17:44

Miért ne lehetne jelzőlámpa alá táblát tenni? Rengeteg példa van rá.
http://kulcsmagazin.hu/…77_0_960.jpg
https://www.zoldfeny.hu/…fs/zlbv.jpeg

gerbera317 # 2019.09.19. 13:41

Nem érdektelen, mit mutat a jelzőlámpa! A KRESZ 9. § (4) a) szerint, a telezöld fénynél – ha jelzőtábla nem tiltja – az erre vonatkozó szabályok megtartásával egyenesen, valamint jobbra vagy balra bekanyarodva tovább szabad haladni. Ellenben ugyanitt a b) pont szerint, nyilazott zöld fénynél csak a jelzett irányban (irányokban) tovább szabad haladni. Ilyenkor érdektelen, hogy milyen tábla és hogyan van kihelyezve.
Tehát első körben azt kell vizsgálni, milyen zöld jelet mutat a jelzőlámpa. A nyitókérdésedből úgy látom, te ezt nem tartod fontosnak, sem azt, hogy a szankcionált áthaladás működő jelzőfényeknél, vagy üzemen kívüli időszakban történt.

Beatrix978 # 2019.09.19. 13:18

Kedves József!

A helyszíni bírságról szóló, közteresnél maradó, tájékoztató példányra felvezettem, hogy a bírságot kiszabó hatósággal való további egyeztetés jogát fenntartom, de sajnos orvoshoz rohantam időpontra, így nem értem rá megvárni, hogy ebből rendőri intézkedés legyen.
Ettől függetlenül a tájékoztatóban szereplő Fővárosi- és Munkaügyi Bíróságnak is megküldtem az észrevételeimet, kérve a kiszabott bírság, hatósági jogkörben való törlését, bár az igaz, hogy 30 napon túl. Erről tájékoztattam természetesen a Zuglói Önkormányzati Rendészetet is. A bíróságtól még nem érkezett válaszlevél, csak a rendészettől, miszerint 30 napon túl írtam a kérelmemet, de szerintük ez egyébként is lényegtelen, mert a helyszínen elismert közigazgatási bírság esetén nincs lehetőség a bírság mérséklésére és/vagy törlésére és Őket tulajdonképpen nem érdekli, hogy a tábla elhelyezése nem felel meg a hatályos jogszabályoknak, fizessek, majd ezt "boxoljam le" a táblát kihelyezőkkel, mint kártérítés.....

drbjozsef # 2019.09.19. 12:41

Beatrix978,

A kiszabott bírság levelében nincs írva semmi a jogorvoslatról, fellebbezési lehetőségről?

Beatrix978 # 2019.09.19. 12:04

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg egy szabálytalanul elhelyezett közúti jelzőtábla által előírt, "balra kanyarodni tilos" előírás be nem tartása kapcsán kiszabott közigazgatási bírság kapcsán kérem a segítségüket.
A történet röviden: Kb. két hónapja kihelyezésre kerül Zuglóban egy balra kanyarodni tilos tábla a Róna utca-Thököly utca kereszteződésébe, melyet sok autós figyelmetlenül hagyva, az elmúlt sok tíz év rutinjának megfelelően, azt nem észre véve, ugyan úgy bekanyarodik, ezzel begyűjtve az alkalom/50 Eft-os bírságról szóló csekket.
Persze elfogadva, hogy sok esetben az ember figyelmetlen, az autósok döntő többsége, nem szándékosan szegi meg ezt a tilalmat, hanem egészen pusztán azért, mert a tábla kihelyezésekor nem tettek eleget azon 80/2003. évi GKM rendeletnek, miszerint:

5.11. A jelzőtáblákat az útburkolat, illetőleg a talaj szintje felett úgy kell elhelyezni, hogy

  1. olyan helyen, ahol gyalogos- és/vagy kerékpáros közlekedés van, a tábla

ba) (a legalsó tábla) alsó éle legalább 2,25 méter,
bb) (a legfelső tábla) felső éle legfeljebb 4,10 méter,

Úgy tudom, továbbá, jelzőlámpa oszlopra, a jelzőlámpa alá szintúgy tilos a közúti jelzőtábla elhelyezése.

Jelen esetben a "balra kanyarodni tilos" jelzőtábla, a jelzőlámpa alá lett felszerelve, egy zebra mellé, úgy, hogy az alsó széle, az úttest bal oldalán 132 cm-re található, az úttest jobb oldalán 143 cm-re.
Kvázi ebből következik, hogy a jóhiszemű autós, a piros lámpánál várakozva nem látja a táblát azon egyszerű oknál fogva, hogy a zebránál várakozó, átlagos magasságú gyalogosok azt teljes egészben eltakarják, amikor zöldre vált a lámpa, úgy halad át a kereszteződésen, hogy észre sem veszi a táblát.
Ezen észrevételek megírásával, kértem az Önkormányzati rendészetet a kiszabott bírság törlésére, amire is azt a választ kaptam, hogy véleményük szerint a tábla kihelyezésének műszaki paraméterei kapcsán nincs felülbírálati joguk, nekik egyetlen dolguk van, annak betartását ellenőrizni. Így szerintük a bírság kiszabása jogos, annak eltörlése nem áll módjukba. Fizessem be a bírságot, majd kártérítési igényként próbáljam meg érvényesíteni a táblát kihelyező hatósággal szemben, melynek kilétét nem fedték fel előttem.
Felhívták a figyelmemet, amennyiben ezt 30 napon belül nem teszem meg, úgy annak adóvégrehajtását kezdeményezik.

Nyilván nem szándékozom a bírságot befizetni, hiszen a tábla tiltó előírását nem szándékosan szegtem meg, hanem mert nem láthattam.

Másrészről azt gondolom, hogy egy önkormányzati rendészetnek a törvényben meghatározott feladatkörében eljárva nem csak joga van a közterületen ellenőrizni a jogszabályban előírt kötelezettségek tartatását és jogszabálysértés esetén eljárást kezdeményezni/intézkedést tenni, az alapján saját részre pénzbevételre szert tenni, hanem kötelessége is. A törvény nem tesz különbséget a jogszabályi előírások között és nem emeli ki, hogy csak azon jogszabályok betartását kell ellenőrizni, mely pénzbírsággal szankcionálható, hanem igenis kötelessége adott esetben az egyéb jogszabályok betartatása is. Amennyiben az szankcionálható, akkor az arra vonatkozó jogszabályi előírások maximális betartatása mellett, addig felfüggeszteni a bírságok kiszabását, amíg az nem felel meg mindennemű előírásnak.

Értem ez alatt, ha a forgalomtechnikai feladatkör gyakorlója az illetékességi területén elhelyez egy új jelzőtáblát, gondolom arról előzetes (műszaki, jogszabályi stb….) egyeztetés szükséges, azt minimum engedélyeztetnie kell az önkormányzati rendészettel, vagy akár a kerületi rendőrkapitánysággal. Nekem állampolgárként legalábbis olyan hihetetlen lenne, hogy valaki kitesz a területileg illetékes hatóságokkal történő egyeztetés nélkül, szabálytalanul egy táblát, majd az önkormányzati rendészet elkezdi a markát tartani a vaskos tízezrekért, miközben a másikra mutogat, hogy nekem ehhez semmi közöm/nekem fizesd be/tőle meg majd hajtsd be! Jogállamban azt gondolom, ez nem így működik.

Önök hogyan látják ezt a kérdést?
Olyan hihetetlen számomra, hogy ha és amennyiben nem egyetértve az önkormányzattal, nem fizetem be a bírságot, ők minden további egyeztetés nélkül, jogosultak adók módjára behajtatni.

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.