Állandó lakcímre vagy tartózkodási helyre


Zsuzsanna69 # 2020.11.30. 08:45

Üdvözlök mindenkit.
A kérdésem az lenne, hogy hivatalos levelet a hivatalok melyik címre küldenek abban az esetben, ha a lakcímkártyán állandó lakcím is illetve tartózkodási hely is fel van tüntetve?
Köszönöm

drbjozsef # 2020.11.30. 09:43

Zsuzsanna69,

Hatóságtól a tartózkodási címedre. Ha ilyen szerepel a lakcím nyilvántartásban, akkor oda, ugyanis az a cím az, ahol életvitelszerűen laksz, pont ezért van bejelentve.

Ugyanakkor a szerződéses partnerek (pl.: közműszolgáltató, telefon társaság, stb.) általában kikötik a szerződésben, hogy a lakcímed megváltozását be kell jelentened nekik, mert ők nem nézik automatikusan a nyilvántartást. Ha nem jelented be, akkor jogszerűen küldenek arra a címre levelet, ami nekik megvan.

Zsuzsanna69 # 2020.11.30. 11:19

Ugyanazon ügyben a Földhivatal a tartózkodási helyre, a Kormányhivatal az állandó lakcímre küldte az ajánlott levelet. Sajnos ez okozott problémát egy VH ügyben.
De köszönöm a választ.

drbjozsef # 2020.11.30. 11:42

Pont a földhivatal szerintem akár kivétel is lehetne, mert ő az ügyféllel a tulajdoni lapon szereplő címére is küldhet levelet - mert annak változását is be kellene jelenteni.

A kormányhivatalnak viszont a nyilvántartásból kellene dolgoznia, neki egyértelműen a tartózkodási címre kellene küldenie. Hacsak nincs itt valami olyan körülmény, amit nem tudunk. (Pl. a VH adta meg neki az általa ismert címet, vagy ilyesmi)

wers # 2020.11.30. 11:51

Ez tényleg érdekes. A Földhivatal a tulajdoni lapra csak a lakóhely változást jegyzi be, de azt is csak az ügyfél változásbejelentése alapján.

Zsuzsanna69 # 2020.11.30. 12:32

Pénteken kaptam a Kormányhivataltól ajánlott levélben, hogy a végrehajtási jog bejegyzésére irányuló megkeresést széljegy törlése mellett elutasította. Indoklás az volt, hogy nem fizettem be a Földhivatal részére 6600 ft igazgatási szolgáltatási díjat, és hiába hívták fel a figyelmemet a hiányosság pótlására, a kézbesítés második alkalommal is sikertelennek bizonyult, így "nem kereste" jelzéssel visszament. Viszont ezek a földhivatali levelek valószínű a tartózkodási helyre mentek. Nem hibáztatok senkit, mert ez az én hülyeségem, hogy még nem jelentkeztem ki a tartózkodási helyről, csak furcsállom, hogy az egyik hivatalos levél odamegy, a másik idejön.

drbjozsef # 2020.11.30. 13:08

A jogszabályi hátterét nem tudom, de józan ésszel logikusnak tűnik : ha a teljesen szabályos kézbesítés (2x) a tartózkodási címedről "nem kereste" jelzéssel ment vissza, akkor az elutasításról tájékoztató levelet felesleges oda kézbesíteni, jó ötletnek tűnik ilyenkor a lakóhely címére küldeni, hátha onnan hozzád kerül. Persze, ennyi erővel az is logikus lehetne, hogy az eredeti felszólító levelet is küldhetnék egyszer oda...

wers # 2020.11.30. 14:52

Nem nagyon értem, a Földhivatal honnan tudta volna a tartózkodási helyed címét.

Úgy alapban tiszta homály az eset. Te is csak találgatsz. Te ki vagy? Adósság kérő vagy adós? Nem derül ki.

wers # 2020.11.30. 15:48

Amit még nem értek ki a kormányhivatal? Mert a földhivaral is az. Kitől jött még levéll?

Zsuzsanna69 # 2020.11.30. 17:18

Én vagyok a végrehajtást kérő. Önálló bírósági végrehajtót bíztam meg az ügy intézésével. Exemnek 3 millió forint tartásdíj tartozása ügyben. Most kaptam a kormányhivataltól a végrehajtási jog bejegyzés iránti megkeresés elutasításáról szóló határozatot. Abban indoklásként azt írták, hogy nem kerestem a levelet. Ahová be vagyok tartózkodási helyként jelentve, ott jelezték, hogy találtak a postaládában egy földhivatali értesítőt, de mikor ezt jelezték, már visszament a levél. Valószínű ez lehetett az illeték befizetését kérő levél. Ezért nem értem én sem, miért megy két különböző helyre.

wers # 2020.12.01. 05:44

Annyira nem bonyolult ez. Gyanítom a végrehajtás kéréskor megadtad mindkét lakcímedet.

Nincs itt két hivatal, ugyanaz küldte mindegyiket. De az igazi bajodat csak úgy orvosolhatod, hogy újra kéritek a bejegyzést - megadva azt a címedet, ahol át is veszed a küldeményt - és időben befizeted az illetéket.

Szomorú örökös # 2021.01.01. 06:11

krisztál_a_nevem

Érhet valamilyen retorzió engem emiatt (a belengetett bírságon túlmenően) vagy maradhat így

Egyszer ezt már megkérdezted 28-án is, akkor se nagyon borzolta fel senki érzelmeit, hogy válaszoljon. Én nem jogász vagyok, de volt már kétszer is lakcímfiktiválásban részem, bár ez itt nem biztos, hogy az lesz. A lényeg, hogy innen kezdve érvénytelen a gyereked lakcímkártyája, amelyen a kérdéses cím szerepel. Ha használni akarjátok bárhol hivatalos helyen, ahol le is ellenőrzik, akkor lesz belőle bajotok, máshol nem foglalkoznak vele szerintem. Viszont mivel írtad, hogy belengették neked a bíróságot, akkor azért én komolyan venném.

Mellesleg nem lehet, hogy szimplán elfelejtetted megújítani? Ugyanis a tartózkodási helyet 5 év után ismét be kell jelenteni, különben az automatikusan megszűnik. Egyáltalán azon a címen tartózkodik a gyermeked vagy csak bejelentetted oda? Mert ha utóbbi, akkor az azért nem igazán törvényes volt. Ha úgy gondolod, hogy jogellenesen szüntették meg a gyermeked tartózkodási helyét, akkor esetleg próbálkozz fellebbezéssel, annak úgy tudom, hogy 5000 Ft az illetéke.

drbjozsef # 2021.01.01. 12:05

krisztál_a_nevem,

Milyen "egyéb" retorzióra gondolsz? Hogy pénzbüntetést vagy börtönt kapnál ezért?

"maradhat így"? Úgy érted, hogy a gyermekednek nem lesz lakcíme ezután? Bizonyos eljárásoknál ez okothat gondot, de egyébként is szabálytalan : ahol a gyermek életvitelszerűen lakik, azt be kell jelenteni lakcímnek.

drbjozsef # 2021.01.01. 14:52

Régebben a lakcím bejelentésének elmulasztása szabálysértés volt, de már nem az, nincs hozzá fűződő büntetés.

Ugyanakkor ha hamis címet jelentesz be, azt lehet elvileg büntetni : közokirathamisítás lehet. De elég ritka az ilyesmi (bár láttam már rá példát).

capafotos # 2021.04.12. 10:25

Szép jó napot mindenkinek! Hogyan tudok - legálisan persze - hozzájutni kerületi orvosi ellátáshoz? Volt kisfiamnak kerületi lakcíme, de a "jóakaró" ex töröltette ezt a kerületi lakcímet, elköltözésünk után. A lakcímkártyát nem adtam le, a kerületi orvosi ellátásra szükségem van, mi ennek a módja? Ténylegesen másik kerületben élünk..

wers # 2021.04.12. 12:03

Szabad háziorvos választás van szerintem.

capafotos # 2021.04.12. 12:56

a rendelőintézetben nem fogadtak minket, még a "régi" háziorvos beutalója alapján

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.12. 13:46

Szabad orvosválasztás van - de ez féloldalas. Te ugyanis választhatsz, de az orvos nem köteles vállalni, ha nem tartozol az ellátási körzetébe.

Szomorú örökös # 2021.04.12. 15:17

capafotos

a "jóakaró" ex töröltette ezt a kerületi lakcímet, elköltözésünk után. A lakcímkártyát nem adtam le

Ergo a gyereked egy fiktív lakcímkártyával rendelkezik? :-O

capafotos # 2021.04.12. 16:08

Így igaz. Nem lenne előnyös több okból sem máshová bejelenteni a lakcímét, valamint nem is találtam ilyen ingatlant. A régi egyben az én lakcímem is, az én címemet nem tudta fiktiváltatni a "jótündér".