Relatív gyorshajtás bizonyítása


nanemaaa # 2024.03.11. 10:33

Szerintem unatkoztak, és szórakoztak kicsit veled. Amit tettél, jól tetted.
Szerintem semmi se lesz az ügyből. Főleg, mert ügy sincs. ;)

Szomorú örökös # 2024.03.10. 05:14

Kiszamolo

Amikor ezt felvázoltam, kezdett el “fenyegetni” a relatív gyorshajtással, amit ők - mert ketten vannak -, megállapítottak és feljelentenek.

Ezt nyugodtan meg lehet említeni az eljárásban - ha lesz egyáltalán - hogy az eljáró rendőr megfenyegetett.
Ezt ugyanis kötelesek rögzíteni a jegyzőkönyvbe és bizony ez nem fog jó fényt vetni a rendőrökre.

efi99 # 2024.03.09. 17:11

Szerintem relatív gyorshajtás csak akkor értelmezhető, ha - annak következtében - történt is valami. Ha nem történt semmi, akkor mitől gyorshajtás egy relatív gyorshajtás? Úgyhogy nem lesz ebből semmi, mert ilyen nincs, hogy alatta vagy a megengedett sebességnek, meg nem is történt semmi, de szerintük meg mégis túl gyorsan mentél.

Kiszamolo # 2024.03.09. 15:34

Köszönöm.

Amellett, hogy az én legjobb tudomásom szerint is csak hitelesített mérőeszközzel büntethetnek meg gyorshajtásért, jelen esetben mégcsak km óra szerint se mentem gyorsabban mint a megengedett. Amikor ezt felvázoltam, kezdett el “fenyegetni” a relatív gyorshajtással, amit ők - mert ketten vannak -, megállapítottak és feljelentenek. Ekkor írt meg valami papírt, amit sajnos nem volt lehetőségem elolvasni, mert miután jeleztem hogy nem fogok semmit beismerni, kérésem ellenére sem adta ide, hogy elolvassam. Másolatot se volt hajladnó adni. Azt jeleztem, hogyha ügy lesz ebből, nem fogom ráhagyni akkor sem ha ügyvédre 10x annyit kell költsek mint a koholt vádas büntetésre…

Szomorú örökös # 2024.03.09. 04:21

Kiszamolo

ezt abszurdnak gondolom, ha két járőr mindennemű egyéb bizonyíték nélkül feljelenthet relatív gyorshajtásért.

Nem jelenthetnek fel szerintem! A relatív gyorshajtás egy érdekes kérdés, de mivel nem írtál alá semmit, félek, hogy nem mernek semmilyen feljelentést sem kiküldeni, mert elbuknák egy jó ügyvéddel az ügyedet. Alapvetően egyébként mindenféle sebességtúllépést nekik rögzített mérési eredménnyel kell bizonyítani. Erre jelenleg a VÉDA kamerák az egyetlen lehetőség, hogy az autó megállítása nélkül kiküldjék a bírságot, az összes többinél meg kell állítsanak, hogy bizonyítsák, te voltál az elkövető, különben simán elbukhatják.

Egy vajdasági barátomat a szerb rendszámú autójával is megbüntették gyorshajtás miatt úgy, hogy a rendőrautó km órája alapján állították meg. Az érdekes, hogy ha nem használtak fényjelzést, akkor ők is gyorshajtók voltak, mivel anélkül nekik is kutya kötelességük betartani a szabályokat. Na de szegény srác nem mert ellenkezni pedig lehet lett volna keresni valója, ha egy kicsit tájékozottabb.

Kiszamolo # 2024.03.08. 10:49

Kedves Fórumtársak, Szakértők!

Főútvonalon haladva utolértem egy rendőrautót, aki a megengedett sebességhatár alatt közlekedett.
Az útviszonyok lehetővé tették a teljesen biztonságos előzést (egyenes útszakasz, szemből nem jöttek és természetesen az előzés se volt tiltva).

Előzés után azon nyomban felkapcsolta a fényjelzést és félreállított.
Igazoltatott, szondát fújatott (ezekkel se volt természetesen gond). Azzal kommentálta az előzésemet, hogy ez nagyon "paraszt" volt és emiatt feljelentést tesz ellenem.
Kérdeztem, hogy milyen szabálysértés miatt, mit követtem el? Erre ő a relatív gyorshajtásra hivatkozott, hogy hiába nem tudja bizonyítani a gyorshajtásomat se egyéb szabálysértést, ők ketten vannak és megállapították a relatív gyorshajtásomat.
Jeleztem, hogy ezt nem fogadom el, mert semmilyen körülmény nem indokolta (útviszonyok, jármű állapota stb.), hogy a megengedett sebességgel való közlekedés veszélyt jelentett volna.

Valamilyen papírt költöttek, amit kértek volna hogy írjam alá. Jeleztem, hogy továbbra sem áll szándékomban semmit elismerni, így aláírni. Kértem másolatot ebből az iratból vagy legalább hadd nézzem át tüzetesen, de nem adtak rá lehetőséget.

Azzal váltunk el, hogy a lakcímem szerint illetékes rendőrkapitányságról fognak majd keresni a feljelentéssel kapcsolatban. Ekkora elkérték a mobilszámomat, hogy (szerintük) gördülékenyebb legyen az ügyintézés. Ezt is természetesen megadtam részükre.

Kérdésem, hogy vajon mire számíthatok? Vajon ez csak blöff volt? Papírt semmit kaptam...

Nem szeretnék ebből nagy ügyet csinálni, de ezt abszurdnak gondolom, ha két járőr mindennemű egyéb bizonyíték nélkül feljelenthet relatív gyorshajtásért.
Ezzel gyakorlatilag MINDENKIT meg lehetne büntetni, mert ők ketten vannak és szerintük itt 90km/h helyett 80km/h lenne a biztonságos.