bérlakás rendeltetésszerű használata


Szomorú örökös # 2024.04.19. 03:55

olgica50

A rendeltetésszerű használatba nincs benne a takarítottság.
De az sincs benne, hogy ha az idős hölgy meghal és a lakás visszakerül az önkormányzathoz, akkor egy lelakott, koszos putri várja. Ha valaki pl. vissza szeretné adni az önkormányzatnak a lakást, mert magántulajdonba költözik máshová, akkor megsúgom, még ki is kell korrektül festeni előtte, hibás padlót, csempét kijavítani. Pont úgy, mint amikor a bérlő megkapta. Ha ez nincs, át sem veszik.
Egyébként Csongrádon az önkormányzati rendeletben szerepel:

27. § A szociális bérlakásban lakók kötelezettségei
(3) A bérlő továbbá köteles.....a bérlakást és az ahhoz tartozó helyiségeket járvány és közegészségügyi szempontoknak is megfelelően köteles tisztán tartani

Szerintem nálatok is van ilyen passzus, csak nem akarsz róla tudomást venni.

Az önkormányzat ahelyett, hogy egy 80 éves hölgyet zaklatna akár fel is ajánlhatta volna, hogy kitakarítanak szociális alapon.
Ők nem szociális osztály, hogy mások helyett rendben tartsák a lakást.

mikor sűrgősen le akarták a feje fölül bontani a házat, akkor ezt ajánlották cserébe.
A szerződése erre a cserelakásra szólt. Most már nem jöhetnek, hogy vissza a babaruhát!

A saját magántulajdonát úgy tartja rendben az ember, ahogy akarja. Ez viszont már nem az övé, csak bérli. El kell fogadni a szabályokat!

olgica50 # 2024.04.19. 03:10

A rendeltetésszerű használatba nincs benne a takarítottság. Az önkormányzat ahelyett, hogy egy 80 éves hölgyet zaklatna akár fel is ajánlhatta volna, hogy kitakarítanak szociális alapon. A hölgy most intézi a szoc osztályon. Amíg nincs köztisztasági vészhelyzet (bűz, bogár..) addig önkorminak, bérbeadónak ehhez semmi köze. Amúgy ki is lógott a lóláb. Úgy gondolják egyedüliként nem járt volna Neki 50 m2-es lakás. De mikor sűrgősen le akarták a feje fölül bontani a házat, akkor ezt ajánlották cserébe. A szerződése erre a cserelakásra szólt. Most már nem jöhetnek, hogy vissza a babaruhát!

osztap # 2024.04.18. 14:39

Kirakhatják e emiatt a bérleményéből?
Elképzelhető. Nyilván függ attól, hogy pontosan mi van a szerződésben, az önkormi lakásrendeletében és a lakásban.

De nem kéne a felmondásig eljutni. Az önkormi nem rajtaütésszerűen ellenőrzi az ilyeneket, hanem a bérlő szükségtelen zavarása nélkül. Ez törvényi kötelessége a lakástörvény 12. § (4) - (6) szerint. A gyakorlatban kérje a bérlő az önkormit, hogy mondjuk jövő szerdán jöjjenek ellenőrizni. Előtte pedig fogadjon egy takarítót, aki egyszeri nagytakarítást csinál, és minden ragyogni fog az ellenőrzésre.

Megjegyzem, egy negyedévenkénti nagytakarítás akkor sem rossz ötlet, ha az önkormi nem veri az asztalt. És nyolcvan fele járva már jobb ezt egy takarítóra hagyni.

olgica50 # 2024.04.17. 14:16

15 évvel ezelőtt egy házban laktam egy 75 év feletti idős hölggyel. Ő kért tőlem segítséget. Azt a házat lebontották és az önkormányzat a hölgynek egy másik lakást adott, ami jobb (és nagyon jó) helyen van és valamivel nagyobb. El kezdték zaklatni, mert bérlemény ellenőrzéskor azt találták, hogy nem eléggé tiszta, takarítani kellene. A hölgy szerint senkinek a szomszédok közül nincsen Vele problémája. A lakás nem büdös, nem bogaras. A hölgy úgy gondolja ki akarják szekálni, hogy a belvárosi lakást másnak adhassák. Az a kérdés, hogy a nem takarítás az kimeríti e a nem rendeltetésszerű lakás használatot? a hölgynek az a gondja, hogy nem fiatal és nehezen mozog ezért nem tud a jelenlegi állapotnál jobban takarítani. Kirakhatják e emiatt a bérleményéből?