Építési engedélyezésben iratmásolat kérés

nanemaaa # 2026.02.23. 11:31

Olvasgatva a törvényt, valamint az építéshatósági engedélyezési eljárásokról szóló kormányrendeletet, számomra egyértelmű a parlament és a kormány álláspontja az építéshatósági ügyekkel kapcsolatban. A szomszédok nemes egyszerűséggel nem tekinthetők érintett ügyfeleknek, az irat betekintési jog is csak az ügyfeleket illeti meg, szóval nincs mit keresgélni a hatósági eljárásokban.
A jogalkotó szándéka az építések meggyorsítása, amik most - a szomszédok évtizedes késleltetési taktikái - indokolatlannak tekintendők. Ha bárkinek problémája lesz egy építkezéssel, az menjen az egyébként is unatkozó bíróságok valamelyikéhez, és pereljen.
Persze előfordulhat, hogy utólag egy építkezést akár szabálytalannak is minősít egy bíróság, és az épületet akár le kell majd bontani, de ez a beruházót jó esetben már nem fogja érdekelni.

eulimen # 2026.02.23. 06:46

@kzalan,

A 169. paragrafus 1-2 bekezdése szerint betekinthetek az iratokba és másolatot is kérhetek.
Elnézést kérek, én is rosszul hivatkoztam. 163. § lesz az.
(Kivéve, ha Te magad vagy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal, mert akkor tényleg a 169.§ :) )

Igen, az épület külső falai, erkélyei és azok elhelyekedése érdekelne a telken belül többek között.
Már említettem, hogy a homlokzati/oldalnézeti, illetve metszeti tervlapok publikusak, abból gyönyörűen látni fogod.

A tervalapokat nem publikálhatom, nem adhatom el, stb., de ez nem indok a másolat megtagadására.
Valóban, a szerzői jogra való hivatkozás alaptalan. A helyes indok a másolat megtagadására a magyar építészetről szóló törvény 163. (2) bekezdésének következő fordulata: "A hatósági ügyirat részét képező építészeti-műszaki dokumentáció tervlapjainak az épület belső kialakítására vonatkozó részeibe kizárólag az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa és haszonélvezője tekinthet bele."

Szomorú örökös # 2026.02.23. 06:45

kzalan

A tervlapok szerzői jogi védelem alatt állnak, de ettől még közigazgatási eljárás iratai.

Még mindig nem 169-es paragrafus, hanem 162-es és 163-as.

Egyébként én alább ezt olvastam a kérdéses jogszabályban:

163. § [Anyagi jogi garanciális szabályok]
(2) A hatósági ügyirat részét képező építészeti-műszaki dokumentáció tervlapjainak az épület belső kialakítására vonatkozó részeibe kizárólag az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa és haszonélvezője tekinthet bele.

Szomorú örökös # 2026.02.23. 06:33

kzalan

A 169. paragrafus 1-2 bekezdése szerint betekinthetek az iratokba és másolatot is kérhetek. A tervlapok szerzői jogi védelem alatt állnak, de ettől még közigazgatási eljárás iratai. A tervalapokat nem publikálhatom, nem adhatom el, stb., de ez nem indok a másolat megtagadására.....Ha a 8 nap leteltével nem válaszol az építési hatóság iratmásolat kérésre, akkor mit lehet tenni?

Nekifuthatsz, hogy bíróságra vidd a gondodat, de mire ott ez eldől, addigra az a bizonyos lakópark már állni fog.
Főleg hogy ha az építési irodától megkapják rá az engedélyt, akkor sokat nem is nagyon tehetsz ellene.

kzalan # 2026.02.22. 18:02

Igen, az épület külső falai, erkélyei és azok elhelyekedése érdekelne a telken belül többek között.
A 169. paragrafus 1-2 bekezdése szerint betekinthetek az iratokba és másolatot is kérhetek. A tervlapok szerzői jogi védelem alatt állnak, de ettől még közigazgatási eljárás iratai. A tervalapokat nem publikálhatom, nem adhatom el, stb., de ez nem indok a másolat megtagadására. Azt korlátozhatják, hogy mit nézhetek meg és a másolaton mi szerepelhet, például kitakarják a belső elrendezést.

eulimen # 2026.02.22. 09:03

A betekintés nem pontosan ugyanazt jelenti, mint a másolatkérés.
Nem 169. hanem 162. szakasz.
A 162. szakasz (2) bekezdése nem azt mondja, hogy az alaprajz tervlapon kitakarják az épület falai által határolt részt, hanen az egész tervlaphoz cokid van.

A hivatal szerint az alaprajzokat még csak meg se nézhetem a hivatalnál monitoron
És mire vagy kíváncsi? Hogy mekkora lesz a fürdő meg a nappali? Hát azt nem tudod meg.
De téged szerintem az jobban érdekel, jogy a szomszéd telken hova pottyantják, kis méretarányú vázlaton ott lesz az épület körvonala.
Oldalnézetet, metszetet láthatsz.
Azt is látod, milyen magas lesz.
Hogy milyen lesz a homlokzati kialakítása, héjazat-tetőszerkezet.

Ha a 8 nap leteltével nem válaszol az építési hatóság iratmásolat kérésre, akkor mit lehet tenni?
Akkor értőn kell elolvasni a törvényt, és olyan jogod gyakorlását kell kérned, ami tényleg van. Betekintést kell kérned.
Ő majd megírják, mikor várnak, te meg pontosan megérkezve befáradsz.

kzalan # 2026.02.22. 07:33

Tisztelt Fórumozók!

Egy építési engedélyezési eljárásban szomszédként ügyfél vagyok. Mire terjed ki az iratbetekintési és iratmásolási jogom? A hivatal szerint az alaprajzokat még csak meg se nézhetem a hivatalnál monitoron. A Méptv (2023. évi C. törvény) 169. par. 2. bekezdése szerint csak az épület belső kialakítására vonatkozó részeket nem láthatom. Ebből számomra az következik, hogy ezek kitakarásával a külső falak és tartozékok, erkélyek meghagyásával a teljes ügyiratról megkaphatom a másolatot.
Ha a 8 nap leteltével nem válaszol az építési hatóság iratmásolat kérésre, akkor mit lehet tenni?