Építési engedélyezésben iratmásolat kérés

eulimen # 2026.02.22. 09:03

A betekintés nem pontosan ugyanazt jelenti, mint a másolatkérés.
Nem 169. hanem 162. szakasz.
A 162. szakasz (2) bekezdése nem azt mondja, hogy az alaprajz tervlapon kitakarják az épület falai által határolt részt, hanen az egész tervlaphoz cokid van.

A hivatal szerint az alaprajzokat még csak meg se nézhetem a hivatalnál monitoron
És mire vagy kíváncsi? Hogy mekkora lesz a fürdő meg a nappali? Hát azt nem tudod meg.
De téged szerintem az jobban érdekel, jogy a szomszéd telken hova pottyantják, kis méretarányú vázlaton ott lesz az épület körvonala.
Oldalnézetet, metszetet láthatsz.
Azt is látod, milyen magas lesz.
Hogy milyen lesz a homlokzati kialakítása, héjazat-tetőszerkezet.

Ha a 8 nap leteltével nem válaszol az építési hatóság iratmásolat kérésre, akkor mit lehet tenni?
Akkor értőn kell elolvasni a törvényt, és olyan jogod gyakorlását kell kérned, ami tényleg van. Betekintést kell kérned.
Ő majd megírják, mikor várnak, te meg pontosan megérkezve befáradsz.

kzalan # 2026.02.22. 07:33

Tisztelt Fórumozók!

Egy építési engedélyezési eljárásban szomszédként ügyfél vagyok. Mire terjed ki az iratbetekintési és iratmásolási jogom? A hivatal szerint az alaprajzokat még csak meg se nézhetem a hivatalnál monitoron. A Méptv (2023. évi C. törvény) 169. par. 2. bekezdése szerint csak az épület belső kialakítására vonatkozó részeket nem láthatom. Ebből számomra az következik, hogy ezek kitakarásával a külső falak és tartozékok, erkélyek meghagyásával a teljes ügyiratról megkaphatom a másolatot.
Ha a 8 nap leteltével nem válaszol az építési hatóság iratmásolat kérésre, akkor mit lehet tenni?