közalkalmazotti állás betöltésének feltételei

tanarneni # 2008.09.16. 11:37

Kedves Fórumozók!
Egy dolgozónk (közalkalmazott)végkielégítést kapott, jelenleg felmentési idejét tölti. A felmentési idő letelte után, amennyiben lenne rá lehetőség, alkalmazhatnám-e az eredeti munkakörben? Kérem aki tudja válaszoljon rá. Előre is köszönöm.

Katica2001 # 2008.09.03. 06:38

Sziasztok!

Nekem is lenne egy kérdésem.
Tavaly szeptemberben egy üres álláshelyre vettek fel( azaz nem helyettesítőnek Gyeses , beteg helyére) 1 éves ( 2008. aug. 15-ig) szerződéssel, napközis csoport vezetésére.
Közben igazgatóváltás történt, aki egész nyáron hitegetett, hogy amennyiben 4 csoport indul, akkor nekem is hosszabbít.
Közben kiderült, hogy felsőbb nyomásra a 3. napis csoport élére egy helybeli( protekciós) kislányt vettek fel, aki most lépett ki a fősuliról.Erre az volt a magyarázat, hogy azt mondták az igazgatónak, hogy helybelit vagy környékbelit kell felvennie az útiktsg miatt. Megjegyzem, hogy én egy másik városban lakom, de kb. kocsival 10 percre.
Ennek ellenére még hitegetett, hogy amennyiben 4 csop. indul, ami szept. 1-jén már kiderül, akkor engem vesz fel.
Kiderült, hogy 4 csop. lett, de nem engem, hanem egy jóval távolabb lévőt vett fel, aki kb. 25-30 km-re lakik. Én 7km-re.
Szeretném megkérdezni Tőletek, hogy van -e vmilyen jogszabály erre, hogy ki élvez elsőbbséget ilyen esetekben?
Vagy teljesen jogos ez így?
Most itt állok munka nélkül, ami nem igazán jó helyzet.
Tulajdonképpen én egy üres státuszban dolgoztam, igaz határozott idejű szerződéssel, de erre a helyre vett fel egy kezdőt.
Szíve joga ezt tenni?

Válaszotokat köszönöm.

D.M. # 2008.09.02. 21:18

Közben utánanéztem a képesítési előírásnak: határozott időre, de legfeljebb 5 évre van lehetőség haladékot adni a képesítés megszerzésére.
Ezesetben csak etikátlan. :(

luck66 # 2008.08.31. 06:51

én a te helyedben örülnék,hogy nem kerültem ilyen intézménybe,de hidd el nem egyedi az eseted

Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

D.M. # 2008.08.30. 18:04

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, kezd érdekes lenni. Családgondozó állásról van szó. A pályázati felhívás sajnos már nem tekinthető meg, de a 3. számú melléklet az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelethez egyértelműen előírja, hogy családgondozó állást a következő képesítéssel lehet betölteni:

• felsőfokú szociális alapvégzettség
  • közösségi szociális munkás
  • szociális menedzser
  • teológus

A határozatlan időre szóló munkakört egy érettségivel rendelkező bolti eladó (!) pályázata nyerte, aki jelenleg másod- vagy harmadéves a megfelelő képesítést adó főiskolán.
A pályázati feltételeknek megfelelő (szakirányú egyetemi végzettség, kiemelkedő eredmények) pályázatomat elutasították "más pályázóval töltöttük be a munkakört" indoklással. Személyes interjú se volt.

Hogyan tovább, mit lehet tenni? Csak etikátlan, vagy ennél többről van szó?

Lyonee # 2008.08.30. 11:43

Utolsó éves hallgatóval, (ha a munkakör betöltéséhez szükséges tanulmányait végzi), határozott idejű szerződést lehet kötni pedagógus munkakör esetén. De nem írtad milyen munkakörről van szó.

B. Judit # 2008.08.30. 10:29

A Kjt. szerint ha az adott munkakörre a munkáltató pályázatot írt ki, akkor a pályázati eljárás eredményeként csak olyan személyt nevezhet ki, aki a pályázati feltételeknek megfelelt (Kjt. 20/A. § (1) bekezdés).
Ha pályázati feltételként a már meglévő felsőfokú végzettséget jelölték meg (és ráadásul ez még képesítési előírás is adott munkakörre), akkor nem nevezhet ki a munkáltató felsőfokú végzettség nélkül ebbe a munkakörbe.

D.M. # 2008.08.29. 13:12

Segítségeteket kérném.

Határozatlan idejű közalkalmazotti állást hirdettek meg egy intézménynél. A munkakört felsőfokú végzettséggel lehet betölteni, ezt jogszabály rendeli el (ha számít megkeresem melyik).
Felvehető ebbe a munkakörbe olyan személy, aki csak középfokú végzettséggel rendelkezik, de a szükséges felsőfokú végzettség megszerzésén dolgozik, azaz főiskolára jár?

Köszi a véleményeket, ha megtiszteltek vele!