Tevékenységi kör felvétele


Kago (törölt felhasználó) # 2004.06.14. 08:13

Kdves világesze!
Ha a tevékenységi kör módosul, egyúttal át kell bogarászni az egész társasági szerződést is, egyrészt olyna szempontból, hogy az megfelel-e az időközbeni jogszabályi változásoknak, másrészt - az ÚNIÓ-s csatlakozás miatt - be kell jelenteni a tisztségviselők - és az egyéb aláírásra jogosultak - megbízatásának időpontját, valamint a tevékenységi körökkel kapcsolatosan a társaság részére kiadott hatóságoi engedélyek dátumát, és időpontját is a Cégbíróságra.
A módosításon kívül pedig el kell készíteni az egységes szerkezetű társasági szerződést, és be kell szerezni az illetéket, be kell fizetni a közzétételi költségtérítést. ( ez utóbbiakat természetesen csak akkor, ha a tevékenységi körön kívül más változást is át kell vezetni a társasági szerződésen ) és el kell járni a Cégbíróság előtt. Mindez pedig független attól, hogy mekkora a forgalma a bt-nek, és hogy családi-e vagy sem, valamint attól is független, hogy az ügyvéd kezdő-e, vagy tapasztalt vén róka.
Ezen kívül gondolj arra is, hogy az ügyvédnek legalább 5 év tanulás, és 3 év joggyakorlat van a háta mögött, továbbá államvizsgák, szakvizsgák, valahol ezt is meg kell fizetnie az ügyfeleknek.
Összességében tehát ne sokald azt a 20.000,- Ft-ot, inkább örülj annak, hogy talált az ismerősöd olyan ügyvédet, aki ennyiért hajlandó szaladgálni az érdekében.

Két Lotti # 2004.06.09. 10:20

Kedves Világesze2,

Tapasztalatból mondom: ha január 1 óra nem módosítottatok valamit a társasági szerződésben, akkor sajnos kell illetéket és közzétételi díjat is fizetni egy "ártatlan" tevékenységi kör módosítás után, mivel előírás, hogy a 2004. január 1-je utáni első változáskor be kell jelenteni a vezető tisztségviselő kinevezésének időtartamát.

Ez után viszont már fizetni kell, jelenleg 5 ezer az illeték és 7 a közzétételi díj.

A munkadíj pedig - természetesen - ügyvédfüggő.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

világesze2 # 2004.04.16. 06:12

Tisztelt Fórum,

semmiféle állami díja nincs a dolognak, mert valami átszervezés miatt kötelező a tevékenységi köröket újrarendezni. Így sem illeték, sem közzétételi akármi, se egyéb nem terheli. Csak üv. ellenjegyzés.

Természetesen, ha lenne benne illeték, nem tartanák soknak. (pontosabban soknak tartanák, de nem az ügyvédi díj miatt)

Tehát mindez munkadíj, és kissé soknak tűnik egy fikarcnyi eva-s bt-hez.

Nem tudtok valamit? Esetleg olyasmit, hogy hol kell olcsó, kezdő/kis ügyvédet keresni?

Köszönöm

sessionID # 2004.04.06. 15:01

A tev. kör módosítása illetékmentes, nem?

Asus # 2004.04.06. 13:17

Figylej csak!

Gondolom ebben már az illeték is benne van.
Úgyhogy ki kell szépen fizetni!

világesze2 # 2004.04.06. 11:52

Tisztelt Fórum!

Ismeretségi körömben van egy kis budapesti EVA-s bt.
Fel kéne venniük egy tevékenységi kört.
Az az ügyvéd, aki annó a bejegyeztetést intézte, ügyvédi munkadíjként az ellenjegyzésre 20.000 Ft-ot kér. Egy elég nagy, belvárosi ügyvédi iroda. Kicsit sokallják a 20.000 Ft-ot egy séma szerződés kinyomtatására. Meg kell hagyni, én is.

Kisforgalmú családi bt.

Nincs valaki, aki olcsóbb? Vagy egyáltalán, hol érdemes keresni ügyvédet, aki nem ennyiért méri az idejét? Nem kell, hogy jó ügyvéd legyen.

Köszönöm