Birtokvédelem - határozat elleni fellebezés lehetősége

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.15. 12:50

Az 1. § (1) kifejezetten elrendeli, hogy egyáltalán alkalmazni kell. A 2. § (1) pedig felsorolja a kivételeket.

(A zárójeles megjegyzésemet pedig ezek szerint nem értetted. Nem baj, van ezzel így más is sokszor.)

nanemaaa # 2010.06.15. 13:08

Ha a Ptk, vagy a vhr tartalmaz rendelkezést az eljárási költségekről, illetőleg az ügyintézési határidő be nem tartásából eredő jogkövetkezményekről, akkor a Ket-et nem kell alkalmazni az 1 § (1) bek szerint.

(Hogy is mernék én mezei halandó feltételezésekbe bocsátkozni, hogy egy jogalkotó elfeledkezik-e egyes jogszabályokról, vagy azok összhangjáról. ;) Az én jogalkalmazó feladataim a jog alkalmazásában megrekednek, nem feladatom a jogalkotó szándékainak megfejtése.)
Mellesleg a Ket eljárási határidőkre, valamint az eljárási költségekre vonatkozó részei már alapból a törvény részei voltak, így egy 2009-es kormányrendelettől elvárható lett volna annak ismerete. Már pedig ezek közül egyik sem lett kivonva a birtokvédelmi eljárás alkalmazandó szabályai alól. Ebből a megközelítésből indokolatlan is lenne az ügyfélre nézve kedvező változás "tévedésből" történő hatályban tartását feltételezni. ;)

Ja, poén leesett... ;)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.15. 13:31

A 33/A. § számozás nem éppen arra utal, hogy ez a szakasz már eredetileg is benne lett volna a Ket.-ben.

A kodifikátorokról nyugodtan feltételezheted a legrosszabbat. És akkor lehet, hogy még azon is túl fognak tenni. (Ha pedig a gombnyomogató, fogalmatlan képviselőt értjük jogalkotón, akkor egészen biztos, hogy a legvadabb elképzeléseiden is könnyedén túltesz.)

xita # 2010.06.15. 14:17

Hát, azt látom, hogy nagyon otthon vagytok a témában:-)))

Még egy kérdés: az rendben, hogyha én bizonyítani akarom a birtoksértést, becsatolom a bizonyítékaimat, és ezt a jegyző megküldi az ellenérdekelt félnek.
De mi történik akkor, ha a jegyző hivatalból bekér "jogsegély" keretében bizonyos dokumentumokat az önkormányzat más egységeitől, pl. zajmérési eredményt az ellenérdekelt fél kérésére az X osztélytól, vagy rendőrségi intézkedésről szóló levelet a rendőrségtől. Ezeket nekem nem köteles ugyanúgy megküldeni a jegyző????

xita # 2010.06.16. 07:16

Még egy kérdés: az rendben, hogyha én bizonyítani akarom a birtoksértést, becsatolom a bizonyítékaimat, és ezt a jegyző megküldi az ellenérdekelt félnek.
De mi történik akkor, ha a jegyző hivatalból bekér „jogsegély“ keretében bizonyos dokumentumokat az önkormányzat más egységeitől, pl. zajmérési eredményt az ellenérdekelt fél kérésére az X osztélytól, vagy rendőrségi intézkedésről szóló levelet a rendőrségtől. Ezeket nekem nem köteles ugyanúgy megküldeni a jegyző????

nanemaaa # 2010.06.16. 09:26

A jegyző nem küld senkinek semmit, de mint ügyfélnek neked is van iratbetekintési jogod. ;)

nanemaaa # 2010.06.16. 09:31

kbs
Bár a 33/A valóban a Ket későbbi módosítására utaló jelként értékelhető, azonban igazságtalanok lennénk egy jogalkotóval szemben, ha egy 2009. okt 1-ével hatályba lépő (de már előtte egy évvel megalkotott és közzétett - ritka csoda ez a mai jogalkotási metódusok között ;)) szöveget ne vett volna figyelembe egy 2009. október 16-án közzétett kormányrendelet esetében.

Különben is kodifikátorokról vagy jót, vagy semmit... hiszen ez utóbbi, mely a tényleges értéküket mutatja. ;)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.16. 09:34

Ott a pont.

Timi790411 # 2010.06.30. 11:21

Tisztelt Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni. A férjem fuvarozó, alvállalkozója egy kft-nek. A Kft. tartozik egy szállítmányozási cégnek, ennek fejében vállalta, hogy fuvarokat végez el a szállítmányozási cégnek. A férjem a saját kamionjával ment egy ilyen fuvart elvégezni, egy napig váratták a parkolóban, hogy még nem érkezett meg az áruja, aztán másnap sem kapott árut, ehelyett elállták a kamionja útját és nem engedték elmenni. Arra hivatkozott a cégvezető, hogy ez zálogjog alapján történő lefoglalás, a tartozás fejében, menjen el, visszakapja a kamiont, ha a kft. kifizeti a tartozását. A férjem hiába mondta, hogy ez az ő kamionja, nem a kft-é, ez nem érdekelte a cégvezetőt. Mentünk a rendőrségre, ott azt mondták, ez a jegyző hatáskörébe tartozó birtokvita. Így van? Ezt közigazgatási úton kell elintézni, nem lopásról van itt szó?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.30. 11:37

Ez nem birtokvita. De valóban polgári jogi jellegű. (A büntető vonatkozása jármű önkényes elvétele lehetne esetleg.)

Most egy darabig a férjed fizetett szabadságon lesz. A szállítmányozó cég fogja fizetni.

Timi790411 # 2010.06.30. 12:00

Köszönöm szépen a segítséget, akkor nem kérünk birtokvédelmet.

Rexor # 2010.06.30. 13:12

Ha nem is fizetett szabadságon, de az állásidőből származó kárt (plusz az elmaradt hasznot) kamatostul meg kell fizetnie a szállítmányozó cégnek. Maga a tényállás szerintem is bűncselekmény lehet akár kényszerítés és jármű önkényes elvétele halmazatban.