Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!

drbjozsef #   2020.09.12. 11:51

A úthoz hozzá tartozik a tisztelet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2020.09.11. 20:09

Csak kevesen látják be ha hibáznak,és az tiszteletreméltó.

drbjozsef #   2020.09.11. 08:40

Az okos gondolatok jók.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2020.09.10. 20:45

Na,ez már okos gondolat.

hortom # e-mail 2020.09.10. 09:35

Köszönjük a visszajelzést és az útmutatást!
Tanulunk belőle.

hortom

MajorDomus # e-mail 2020.09.09. 20:12

Egyetértünk.

nanemaaa # e-mail 2020.09.09. 09:10

hortom
Azért ez elég fura felfogásra vall. Lehetne 50 lakásod is, a közös képviselőnek ahhoz se lenne köze, hogy melyikben akarsz lakni, és a többivel mit csinálsz. Azt sem kérheti számon, hogy melyik nap laktál a lakásodban és melyikben nem. A közös képviselő a társasház érdekeiben jár el, nem komornyik. A lakás tulajdonosa, vagy annak törvényes képviselője meg vélhetőleg cselekvőképes felnőtt személy, aki nem csak a jogait, de a kötelességeit is ismeri. A lakás nem használása következtében vélhetőleg az önálló almérővel rendelkező közüzemi számláid terén spóroltál, mert azokat nem kellett fizetni. Viszont közös költséget, netán takarítási díjat akkor is kell fizetni, ha nem te fogod behordani a lépcsőházba a sarat a lábadon. A szemétszállítási díjat meg neked kellett volna lemondanod, elvégre te tudhattad kizárólag, hogy fogsz-e a lakásban lakni. Hülyén nézne ki, ha ezt a közös képviselő teszi meg, mondván, már két hete nem látott téged a házban. Akkor meg ezért lennél felháborodva.

MajorDomus # e-mail 2020.09.08. 21:57

hortom
Nincs igazad,ráadásul a más szemében keresed a szálkát és nem látod a magadéban a gerendát.
.
A társasház éves költségvetése 60 lajásra van lebontva(egy 60 lakásos társasházban).
H ebből 30 lakásban nem lakik senki
a költségek akkor is nagyrésxt ugyanazok.
..
A közös képviselőnek ezért igaza van.
.
Az hogy jóindulattal próbált beked segiteni,és te ezt ellene akarod forditani,az gerinctelenség.
.
Mi köze van neki ahhoz:,hogy te mikor és meddig használod a lakásodat?
..
Ha nem segitett volna,nem is tudnál erről a lehetőségről.

Szomorú örökös #   2020.09.08. 20:18

hortom

Mivel ekkor már kaptuk tőle éves beszámolót emailben, írtunk neki egy összefoglaló, számadatokat tartalmazó emailt (hogy az elmúlt 3 évben mennyi többletkiadásunk keletkezett az ő mulasztása miatt, és arra kértük, hogy ezt valahogy kompenzálja), amit válaszra sem méltatott.....a közös képviselő mennyiben tartozik felelőséggel a lakók „nem tájékoztatása” miatt keletkezett kárért?

Laikus véleményem szerint van egy része, amelyről ő tehet, de jelentős részéről csakis ti, mivel nem jártatok utána. Nem mindenható a közös képviselő, nem fog mindig mindent elintézni a lakók helyett, ő csakis a ház közös ügyeiért felel, a ti egyéni, a csak a ti lakásotokat érintő dolgaitokért nem. Van, amit a lakó is elintézhet személyesen - ilyen pl. a szemétdíj fizetésének felfüggesztése is az üresen álló lakás esetében. Az ilyenekért felelősségre vonni a közös képviselőt eléggé tisztességtelen gondolat.

Az már más kérdés, hogy üresen pangani hagyni egy lakást ma már nem kis luxus, főleg hogy költségei vannak egy társasházban, ezt kell megérteni. A törvény alapján nem lehet bizonyos költségeket megúszni.

hortom # e-mail 2020.09.08. 19:41

Tisztelt Szakértők!

Olyan gondom lenne, hogy 2016-ban lakásfelújításba kezdtünk a társasházi lakásunkban, ezért kiköltöztünk.
Erről szóban tájékoztattuk a közös képviselőt, és azt is megbeszéltük, hogy milyen feltételek mellett végezhetjük a felújítási munkát.

Közben megváltoztak a terveink, így a felújítás végén (2016. március) még sem költöztünk vissza a lakásba, amit szintén jeleztünk a közös képviselőnek, ugyancsak szóban.

Egyúttal érdeklődtünk tőle, hogy az üresen álló lakásnak hogyan csökkenthetnénk a közös költségét, miből épül az fel, milyen összegben és abból mi az, ami alól mi mentesülhetnénk. Azt mondta, nincs ilyen lehetőség.
Mivel másik városba költöztünk, így csak évente 2-3-szor jártunk a lakásban, ellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Ezen alkalmak során is igyekeztünk elérni, hol telefonon, hol SMS-ben, de sikertelenül.

2018. szeptemberében egy személyes találkozás alkalmával végül említette, hogy ha üres a lakás, akkor szemétdíjat nem kellene fizetnünk. Csak jelezni kell a szolgáltatónak. Ezt a következő hónaptól egyszerűen sikerült is elintézni. Ott azt a tájékoztatást adták, hogy ezt a közös képviselő egyetlen telefonhívással már réges-régen megtehette volna hivatalból.
Mivel ekkor már kaptuk tőle éves beszámolót emailben, írtunk neki egy összefoglaló, számadatokat tartalmazó emailt (hogy az elmúlt 3 évben mennyi többletkiadásunk keletkezett az ő mulasztása miatt, és arra kértük, hogy ezt valahogy kompenzálja), amit válaszra sem méltatott.

A kérdésünk az, hogy a közös képviselő mennyiben tartozik felelőséggel a lakók „nem tájékoztatása” miatt keletkezett kárért? Lehet ennek valamilyen módon érvényt szerezni? És ha igen, mi módon, kihez fordulva?

Válaszukat előre is köszönjük!
hortom

MajorDomus # e-mail 2020.06.21. 16:21

Ez igaz is.
Semmi közöd a közös képviselőhöz,
a tulajnak jelezd a gondot.
.
Ax hogy te ázol,a 10.emelet meg nem nem jelent semmit. Attól mé simán ázhatsz a sérült esőlefolyó tól ha éppen a 9.em.feletti födémnél van a sérűlés.
.
Ebben az esetben nehéz a képviselőnek kiráznia a gondot a nyakából.

zs1234 # e-mail 2020.06.21. 16:16

Köszönöm a tanácsokat.
Azért minden esetre a kapott cikkelyeket továbbítottam a tulajdonos felé.

drbjozsef #   2020.06.21. 11:15

zs1234,

Bérlőként te a tulajdonossal állsz jogviszonyban. Mondd meg neki, hogy a lakástörvény, a Ptk., és a szerződésetek szerint is az ő kötelessége a bérlet időtartama alatt a lakás rendeltetésszerű használatának biztosítása.

A tulajdonos meg rugdalja a közös képviselőt. Ha esőzéskor ázol, akkor az beázás, nem a feletted lakó mosógépe. Derítse ki a hibát. Ha az derül ki, hogy mégis a szomszéd a hibás (akár mert mégis a mosógép, akár mert valamit átépített a lakásban például, és elbarmolta a strangot vagy a vízlevezetőt), akkor ő, vagy az ő lakásbiztosítója fogja fizetni a végén a számlát. Ha nem, akkor meg a társasház (vagy a biztosítója, ha van).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

zs1234 # e-mail 2020.06.21. 09:33

Mi a 9-ik emeleten lakunk, a paneltömb egyik szélén lévő lakásban. Felettünk van még egy emelet.
A mi szintünkön beázást csak mi tapasztaltunk. A felettünk lakó sem tapasztalt beázást.
Állítólag a közös képviselő is végignézte a többi lakást is a többi emeleten, hogy máshol is volt-e beázás, de elmondása szerint nem tapasztalt ilyet.
A beázást a pár nappal ezelőtti esőzéskor történt, a konyhában falon elhelyezett konnektor környékéről a plafon felől. Emiatt az a konnektort villanyszerelővel le is kellett szereltetnünk.

Szomorú örökös #   2020.06.21. 06:26

Zs1234

A levél átadása kinek a részéről történjen? A tulajdonosok vagy a bérlők (mi lakunk a lakásban bérlőként)

Alapvetően szerintem a tulajdonosnak kell a közös képviselővel ezt rendezni, mivel ti nem vagytok semmilyen jogi viszonyban vele. Ti a tulajdonossal kötöttetek bérleti szerződést, gyakorlatilag a közös képviselőhöz nem sok közötök van, mivel nem tulajdonosok vagytok a társasházban.

MajorDomus # e-mail 2020.06.20. 21:19

Zs1234
.
Mielőtt a közös képviselőt akarod
keresztre feszíteni,előbb ki kellene deritened hogy mitől, vagy kitől ázik a lakás.
.
A beirásodból csak ez nem derült ki. Tizediken laksz és a tető ázik be vagy a mésodikon a fürdőszobád? Nem mindegy.
.
A közös képviselő nagy valószinűséggel tudja mi a gond,és elképzelhető hogy tényleg
nem rá tartozik.
.
Ird le konkrétan mi a gond???

drbjozsef #   2020.06.20. 16:17

zs1234,

Ha úgy érzed, muszáj paragrafusokkal dobálóznod, akkor az alábbiakat írhatod bele.

2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról
...
1.§(2) Az épület tartószerkezetei, azok részei, az épület biztonságát (állékonyságát), a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrész, épületberendezés és vagyontárgy akkor is közös tulajdonba tartozik, ha az a külön tulajdonban álló lakáson vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségen belül van.
...
24.§(1) A közös tulajdonba tartozó épületrész, épületberendezés, nem lakás céljára szolgáló helyiség és lakás fenntartásának költsége, valamint a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás (a továbbiakban együtt: közös költség) a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk szerint terheli, ha a szervezeti-működési szabályzat másképp nem rendelkezik.
...
43.§(1) A közös képviselő vagy az intézőbizottság jogkörében eljárva köteles:

  1. minden szükséges intézkedést megtenni az épület fenntartásának biztosítása érdekében

A beázás kívülről jön, akár tető, akár strang, akármi, biztosan a közös tulajdont érinti, az épület állagát biztosan rongálja, a közösségnek kell fizetnie, a közös képviselőnek kell intézkednie.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

zs1234 # e-mail 2020.06.20. 14:22

Tisztelt Dr. B József úr Tisztelt Szakértők

Úgy emlékszem hogy korábban már válaszolt egy kérdésemre egy másik fórumban feltett kérdésre panellakás beázás ügyében.
Amennyiben a közök képviselő csak azt hangoztatja, hogy a hiba kijavítása nem az ő felelőssége ezáltal nem akar vele foglalkozni.
Ebben az esetben írhatok neki egy levelet, amiben úgymond " fel lehetne szólítani" a hiba minél hamarabbi elhárítására? Esetleg van konkrétan ilyen paragrafus, ami leírja a közös képviselő feladatkörét?
Találtam három weboldalt is ami, leírja hogy mik a feladatai, viszont a forrás, és hogy ez most törvénycikkely vagy határozat - nem vagyok jogi személy, nem vagyok tisztában a hivatalos fogalmakkal- hiányzik, de szeretném beleírni a levélbe ahogy ezt nevezik.
Amennyiben írhatok ilyen levelet, a levél mitől lesz hivatalos?
A levél átadása kinek a részéről történjen? A tulajdonosok vagy a bérlők (mi lakunk a lakásban bérlőként)

MajorDomus # e-mail 2020.06.02. 19:31

A tagság nem kötelező,el lehet lakni anélkül is,csak érdemes előtte elolvasni a lakszöv alapszabályát,milyen válogatott különbségek vannak a tag és a nem tag tulajok között. Például 25 % közös költség különbség!
.
gerbera
Látod ezért írtam hogy nincs köze a lakszövnek a szig számhoz, amit drb.... becitált.
.
Nálam az idézett passzus ki van ragasztva a szekrényboldalára az irodámban,ha valaki vitatkozna csak intek,hogy kezem meghosszabbításában.....
.
Én ilyenekkel nem fárasztom magam,a tulaj leadja nekem másolatban az adásvételi eső oldalát másolatban,ráírva a kapcsolattartó telefonszámát és email címét.
Utána tájákoztatom a közös költség egyenlegről,hogy mennyit kell levernie az eladón,s felteheti a kérdéseit,kéréseit.
.
Évek óta nem emlékszem hogy ebből vita lett volna.

wers # e-mail 2020.06.02. 12:18

Nem. De hát nem is azt akart, hanem segíteni.

:), ja, hogy nem is azt akart. Csak látogatni.

drbjozsef #   2020.06.02. 11:45

wers,

intézhetett volna bármit néhai anyós helyett?

Nem. De hát nem is azt akart, hanem segíteni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.02. 11:00

(Ha szövetkezet által fenntartott lakásban, akkor sem.)

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2020.06.02. 10:13

Lakásszövetkezeti tagság amúgy kötelező?
Juj. Jaj. Ehh.
Ha családi házban laksz, akkor nem.

Csuklósbusz #   2020.06.02. 09:13

A papírral együtt azt is aláíratták hogy önként adtam meg ezeket az adatokat...

Lakásszövetkezeti tagság amúgy kötelező? Tesóm vette a lakást már 2 éve, de most jutott eszükbe ezt aláíratni...

Előtte az albérlő aláírta és azt is elfogadták...

wers # e-mail 2020.06.02. 08:42

Jó elkanyarodott a topik:))
Ha már, akkor kérdezném, ha SolnesM nem makacskodik és megmutatja az igazolványát intézhetett volna bármit néhai anyós helyett?