Ha válás során felek megállapodtak,hogy Anya a gyerekekkel a lakásban marad, kizárólagos lakáshasználattal férj használati díjat nem kért.Most megtudta,hogy a lakásban lakik a nő pasija is.A feleség lecseréltette a zárat.Most férj mit tud tenni? Feleség jogosan cserélt zárat? Az ingatlannal kapcsolatban mit,ha nem mehet be?Ha penzt akar a ferj a lakasból, akkor mit tehet?
Kizárólagos lakáshasználat - birtokvédelem
Konkrét kérdések:
hogy lehet elérni, hogy ex átvegye a házat és viselje a költségeket?
vagy azt elérni, hogy kiadhassuk a házat, felezni a bevételt?
ki lesz a felelős az állagromlásért?
Vagy én kerüljek birtokon belülre és csinálhassak a házzal, amit akarok, amíg a vagyonmegosztás le nem zárul? (én kiadnám, akár karbantartásért cserébe, ne álljon üresen)
Esetleg eladni, ügyvédi letétbe helyezni a pénzt a vagyonmegosztás végéig?
Szóval milyen lehetőségek vannak egyáltalán és azokat milyen úton lehet elérni?
Sajnálom, ha terjengős a tényállás, de nem tudom rövidebben leírni, mivel nem vagyok jogász és nem egy szálon futnak az események.
Akkor röviden:
2013 áprilisában én elköltöztem a 4 gyerekkel, albérletbe
kértem a kizárólagos lakáshasználtot, többször is, de nem kaptam meg, másodfok is elutasított (többször leírták: per jelenlegi szakaszában nem indokolt a lakás helyzet rendezése)
elvileg férj maradt a házban, gyakorlailag alig jelent meg ott - tanukkal igazoltam többször is a bíróságon
2015 nyarán családi segítséggel, hitellel vettünk egy házat
2015 októberében férj teljesen kiürítette a közös házat, minden mozdíthatót elvitt (rendőrség, jegyzőkönyv, fényképek, tanuk)
2015 novemberében egy ismerős karbantartásért cserében beköltözött, fizette a rezsit
2015 novembere: férj birtokvédelmet kért, mondván, hogy én kizártam , elutasították, másodfokon is
2016 január: férj pert indít , lakáshasználati ellenérték, birtokba visszakerülés miatt , amit májusra tűznek ki, de elhalasztják
2016 június : válás kimondása, exférj kapja a kizárólagos lakáshasználatot (ezt senki nem fellebbezte meg, tehát jogerőre emelkedik)
2016 augusztus: ügyvédi letétbe helyeztem a kulcsot, ügyvéd felvette a kapcsolatot ex ügyvédjével
2016 szeptember: ex által indított lakáshasználati per, első tárgyalás, megpróbáltuk a kulcsot ott átadni, nem vette át, ez jegyzőkönyvbe került... bíróság ajánlatára ex a pert szünetelteti
2016 október: ex bejárást akar a házban, 2 időpontban ki is ment az ügyvéd, hogy meglegyen a bejárás,átadja a kulcsot, senki nem jelent meg (se ex, se az ügyvédje)
Kulcs azóta is ügyvédi letétben, nem hajlandó átvenni,
Én fizetem a rezsit , minden költséget ami a háznál van, de jogom nincs már bemenni pl.
2016 december: vagyonmegosztási per beadva, évek kérdése...
Ennél rövidebben ezt én nem tudom leírni.
A kérdés az, hogy mit lehet tenni, lehet-e egyáltalán valamit?
A volt férj úgy kaphatott kizárólagos lakáshasználatot - bár nálam vannak a gyerekek-, hogy én a családom segítségével vettem egy házat időközben (mivel majd 4 évig tartott a per és addig hiába kértem, nem kaptam meg a kizárólagos lakáshasználatoto, így több millió forintot költöttem albérletre). A bírónő kérdésére, hogy szándékozom-e visszaköltözni a házba, nemmel válaszoltam , így a volt férj kapta meg a kizárólagos használatot, mert ő meg albérletben lakik.
( Ez se egyszerű ám, mert az ig. pszich azt írta a gyerekeknek állandóság kell, vagyis egy újabb költözés nem lett volna nekik jó.Ezt külön kihangsúlyozta a véleményében. Ráadásul akkor fizetnék egy hitelt - ahol most lakunk és a közös ház minden költségét. Ja, most is ezt csinálom :( )
iboly4
Ha a gyerekek nálad vannak, akkor a férj, hogy kaphatott kizárólagos használatot a házra?
Talán mert a terjengős és széteső tényállásodból az sem derül ki, hogy mit akarsz kérdezni. (Túl azon, hogy a tényállás is zavaros.)
Valaki esetleg?
Közben több idézés, végzés érkezett, teljesen más ügyekben (láthatás másodfok, vagyon beadva, céges ügyek - nem egy szálon) , szóval nem ez az egyetlen, nyilván nem megy ögyvéd nélkül.
De a lenti konkrét helyzettel egyszerűen senki nem tudott semmit mondani (konkrétan SENKI)
Valaki esetleg?
Közben több idézés, végzés érkezett, teljesen más ügyekben (láthatás másodfok, vagyon beadva, céges ügyek - nem egy szálon) , szóval nem ez az egyetlen, nyilván nem megy ögyvéd nélkül.
De a lenti konkrét helyzettel egyszerűen senki nem tudott semmit mondani (konkrétan SENKI)
Kedves Hozzáértők,
próbálom röviden, a tényeket.
2013 áprilisában elköltöztem a 4 kiskorú gyerekekemmel albérletbe (nem teljesen önként, de a bíróság ezt nem fogadta el... CSBE és anyós odaköltözteése is volt, mindegy is már) . A férj maradt a házban, papíron, kb 2 hónap után anyós hazamnet, férj sem lakott ott, viszont bekamerázta a házat. Ha megjelentem, jött ő is, cirkuszolt, így visszaköltözni esélyem sem volt. A ház állaga teljesen leromlott, gyakorlatilag csak a láthatások alatt volt ott (több szomszéd tanusította többször) és bár sokszor kértem, mégsem kaptam meg a kizárólagos lakáshasználatot. Mi továbbra is albérletben voltunk a gyerekekkel.
2015 nyarán családi segítséggel és sok hitellel vettünk egy házat. Ezt a férj megtudta, nyilván...
2015 októberében szólt aszomszéd, hog 2 teherautó áll a ház előtt, menjek ki. Férj mindent elvitt a házból (szó szerint, a szappantartót is leszerelte a csempéről, radiátort, összes csillárt, gyerekek és az én személyes holmimat is, mindent... kb a csempét nem szedte fel, de a belső net hálózatot kihúzkodta a falból). Hívtam a rendőrséget, felvették a jegyzőkönyvet, majd kb gratuláltak férjnek, hogy ő volt a gyorsabb.
Ezután ott álltam egy lecsupaszított házzal, amiben padlófűtés van, ergo rezsit fizetni kell. Egy ismerős beköltözött, fizette a rezsit, ezt-azt helyreállított.
Ügyvéd írt az ő ügyvédjének, hogy mit képzel, elvitt mindent, több százezres közüzemi tartozást halmozott fel (időközben törlesztettem ezeket) ... Válasz, én vittem el a dolgokat (??) Ott volt a rendőrség, jegyzőkönyv, velem 3 független tanú.
Férj birtokvédelmet kért közben a jegyzőtől, hogy én kizártam. Elutasították, másodfokon is.
Erre pert indított, hogy albérleti díjat kér (~2MFT ) és vissza kíván kerülni a birtokon belülre .
Ezt a tárgyalást 2016 májusra tűzték ki, de elhalasztották.
Közben a válóper ezen része végett ért, azzal az indoklással, hogy én megoldottam a lakhatásomat, ő meg albérletben lakik, megkapta a kizárólagos lakáshasználatot.
És itt jön a csavar.
Ismerős kiköltözött a házból, én augusztus elején ügyvédi letétbe helyeztema kulcsot, amit nem hajlandó átvenni.
Közben volt a tárgyalás az őálta índított perben, amit a bíró tanácsára felfüggesztettek. Ott is át akartuk adni a kulcsot, nem volt hajlandó átvenni.
Bejárást akar.
Eddig 2 időpontban egyezttünk meg, egyikre sem jött el. Nem hajlandó átvenni a birtokot, mindenféle kifogást hoz fel, nagyon változatosan.
A rezsit ugye továbbra is fizetni kell - nyilván nekem,mert ha szétfagy a ház, az nekem nem érdekem. (Ismét csavar: az ő nevén van pl a gáz, a tavalyi 60.000 túlfizetést szívfájdalom nélkül átvette. Bediktálósra nem tudom tenni, mert az ő nevén van) 4 gyereket nevelek, egyedül. Nem tudom évekig fizetni a 2 ház rezsiét.
Szóval várok tanácsot, hogy lehetne ezt megoldani?
Neki nem kell a ház, csak azért kérte, hogy ne legyen az enyém... (50-50 % papíron, ténylegesen olyan 73-27% az én javamra, öröklés-hiteltörlesztés, előző lakás, miegymás) , így egyre romlik az állaga. Nekem nincs jogom odamenni, hiszen őkapta akizárólagos használatot, de ez így nem maradhat.
Vagyonper beadva, de mivel nem csak a ház van, hanem cégek is, röpke 4-6 évet jósolnak..
Egyáltalán, hallott már valaki ilyet, van rá precedens, hogy kéri a birtokot és nem hajlandó átvenni?
Érdekes eset ( baj2016 ) !
„ volt férjemnek van -e joga barátnőjét a házba hozni, ahol az nem megoldható, hogy csak az ő kizárólagos használatában lévő szobában tartózkodjon, illetve lényeges sérelem -e , ha kiskorú gyermekem előtt engem a barátnő bántalmazott mivel ezt megpróbáltam megakadályozni.”
Ad 1 igen van joga,
ad 2 nem megoldható, hogy csak a kizárólagos használatban lévő helyiségben tartózkodjon,
ad 3 így természetesen használhatja a közös használatú helyiségeket,
ad 4 vajon mit jelent az ,hogy "próbáltam megakadályozni" valószinű rátámadtam
ezért így jártam.
Ha van nyoma a bántalmazásnak futás az orvoshoz, látlelettel pedig a rendőrségre.Persze csak akkor ha tudod bizonyítani , hogy Ő tette.
Azt ne-felejtsd el megemlíteni a rendőrségen, hogy mindez a kiskorú gyermeked előtt történt.
Tisztelt Fórumozók !
Volt férjemmel válás óta közös tulajdonban lévő házunkban élünk, korábbi közös megegyezésünk alapján kiskorú gyermekem és én 1,5, volt férjem 1 szoba kizárólagos használója, közös helységek (konyha, fürdő, stb.) közösen használjuk. A kérdésem a következő: volt férjemnek van -e joga barátnőjét a házba hozni, ahol az nem megoldható, hogy csak az ő kizárólagos használatában lévő szobában tartózkodjon, illetve lényeges sérelem -e , ha kiskorú gyermekem előtt engem a barátnő bántalmazott mivel ezt megpróbáltam megakadályozni.
Egyébként nem titkolt célja, hogy lehetetlen helyzetbe hozzon, és akár albérletbe üldözzön saját ingatlanomból.
Válaszokat köszönöm
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. 3 éve elváltam. A ház közös tulajdonban van. 3 szoba van, a bíróság 1 szobát a volt férjemnek ítélt. Volt férjemmel szóban megegyeztünk, hogy használhatom az ő számára megítélt szobát, mivel 2 gyereket nevelek, és ő egyébként sem akar velünk együtt élni. Azóta újra nősült, a házban évek óta nem járt, még a kapun sem lépett be. A nyáron megjelent, és követelt egy lakáskulcsot, melyet én rendőr jelenlétében át is adtam. A rendőrnek kijelentette, hogy ő semmilyen körülmények között nem akar a házba beköltözni, még a kapun sem akar belépni. (hogy mi értelme volt akkor a kulcsot elkérni, nem tudom) Most viszont jegyzői hatáskörbe tartozó birtokvédelmet jelentett be, és azt állítja hogy én nem engedem be a lakásba, ill. a lakásba jutást is meggátolom. Hogy ezt mire alapozza nem tudom, számomra ugyanis semmilyen formában nem jelezte, hogy be szeretne jutni a házba valamilyen oknál fogva. A házban neki semmilyen ingó tárgya nincs. Minden számlát én fizetek, és mivel az ő számára megítélt szobában a fiam van, ennek a szobának a fűtéséről is én gondoskodom. (megérzésem szerint csupán arra megy ki a játék, hogy rúgjon rajtam egyet, mivel volt egy "csekélyke" gyerektartásdíj elmaradása - 160 ezer -) Én viszont szeretnék pontot tenni a dolog végére.
Kérdésem: Érdemes-e beadnom a kizárólagos lakáshasználatra az igényt úgy, hogy meggyőződésem, hogy a volt férjem nem egyezik bele, és igényt tart a szobára? Nem akarok feleslegesen bíróságra járni, viszont kezd elfogyni a türelmem. Várom a javaslatokat. Előre is köszönöm!
Ja és még egy, a birtokvédelem megilleti ugyan a volt férjet is, csak az nem a jegyzői, hanem a bírósági birtokvédelem (petitorius), mert - ha jól értem - a tulajdonjogra alapozza az igényét és nem arra a tényre, hogy az ingatlant birtokolta és abban megzavarták.
üdv.
Igazából én onnan közelíteném meg a kérdést, hogy melyik birtokvédelemben akarsz eljárni: jegyzői vagy bírósági?
Gondolom, ha ebben a témakörben tetted fel a kérdést, akkor a jegyzőire gondolsz, nos ebben az esetben mindenféle jogcímet hagyj figyelmen kívül, teljesen irreleváns.
Annyi a releváns kérdés, hogy ténylegesen ki lakik az ingatlanban (possessorius birtokvédelem) és ki az aki a ténykérdésen alapuló birtoklást (még a jogalap nélkülit is) akadályozza, zavarja. Ha v.ki ezt teszi, el kell tiltani tőle.
Ha v.ki is jogkérdésre alapozza a birtokvédelmi kérelmét, és nem a birtoklás tényére akkor utasítsd el, mert bíróságra tartozik az ügy.
Üdv.
Csak annyiban illeti meg a birtokvédelem a kizárólagos használóval szemben, amennyiben abban akadályozzák, hogy mint tulajdonos ellenőrizze a használat rendeltetésszerűségét. [Ptk. 161. §] Ez az ellenőrzési jog távolról sem jelenti, hogy tetszőleges időpontban és időtartamban jogosult bejutni az ingatlanba és ott tartózkodni.
Sziasztok!
Megerősítést szeretnék kérni. Adott egy elvált házaspár, ahol az ingatlan közös tulajdonban van.
A válás után a felek megegyezését a bíróság jóváhagyta, mely szerint a volt feleséget kizárólagos lakáshasználati jog illeti meg.
Vagyonmegosztás még nem történt. A volt férjet azonban a volt feleség nem engedi be a közös tulajdonú lakásba a kizárólagos használatra hivatkozva.
Az ügyvédje javasolta neki, hogy adjon be birtokvédelmi kérelmet, mert a volt feleség köteles beengedni.
Szerintetek eltilthatom a volt feleséget a további birtoksértéstől? A volt feleség ügyvédje arra hivatkozik, hogy a kizárólagos lakáshasználat a feleségé, így a volt férjet birtokvédelem sem illeti meg.
Szerintem megilleti, csak a gyakorlatban nem megy vele semmire. Jól gondolom?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02