Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kutyaugatás

Ugyvedvalaszol.com # e-mail 2019.08.28. 22:54

Meli54

Lehet vásárolni olyan eszközt, amely ultrahangot bocsát ki, amely a kutyát az ugatása közben zavarja (a kutya hangjával a hangfrekvencia a kutya fejében zavart kelt).
Megoszlanak a vélemények, de mi ezt ajánlanánk.

Volt egy ügyfelünk, aki a megafonnak a kutya ugatását felvette, és azt játszotta át a szomszédnak. Érdekes megoldás, lényegében visszhangot keltett, csak fél órával később, amikor épp nem ugatott a kutya :)

AZ ÜGYVÉD VÁLASZOL
Jogorvoslat Azonnal
https://ugyvedvalaszol.com

Meli54 # e-mail 2019.08.28. 22:10

Kedves lajcsó! Köszönöm a választ, már gondoltunk több megoldásra. A kutyaugatás gátlót a kutyára kellene feltenni, mert egy nyakörv segítségével kap impulzust a kutya. Az ultrahangossal meg az a baj, hogy növényzet van közöttük, így az ultrahang nem jut a kutyákhoz. Amúgy a macskái is átjárnak hozzánk, megeszik a mi cicánk elől az ételt, és mindent megjelölnek. Számukra már vettünk majdnem 20 ezer forintért ultrahangos riasztót, amelyik villog is, de a macskák szó szerint kinevetik...

lajcsó # e-mail 2019.08.27. 19:10

Megafon helyett használjatok kutyaugatás gátlót vagy ultrahangos riasztót. Hazai vagy külföldi web áruházakban lehet kapni.
A kutyaugatás gátló használata miatt nem is reklamálhat a szomszéd.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Meli54 # e-mail 2019.08.27. 17:45

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, hogy otthon használt megafon szirénája miatt felelősségre vonható-e a férjem? Az előzmény az, hogy tőlünk balra két szomszédos udvaron kutyák ugatnak. A közvetlen mellettünk lévő udvarán kennelben van tartva egy kutya napi 24 órában, szegény megtűrt állat, senki nem szól hozzá, enni-inni kap, és ennyi. Ki nem engedik, mert rossz a kerítés, és elszökik. Mellettük egy másik házaspár lakik, akik kutyákat fogadtak be, nem tudom hány élhet náluk, de mikor rákezdik, akkor alig lehet a házunkban megmaradni. A férjem többször szólt már nekik, hogy a kutyákat meg kell nevelni, ne ugassanak ész nélkül mindenre, de azt mondják, a kutya azért van, hogy ugasson. A férjem hajnal kettőkor kel, délután ér haza, és alig tud pihenni, mert állandóan ugat valamelyik kutya, vagy legtöbbször mindegyik, mert egy elkezdi, a többi megy utána. Erre találta ki a férjem, hogy vesz egy megafont, és mikor nagyon hangosak, akkor szirénázik nekik. Most ott tartunk, hogy tegnap a rendőrséget hívták ki, hogy a férjem szirénázik éjjel-nappal, és nem tudnak tőle pihenni, és hogy a mellettünk lévő szomszéd közel 20 éves, vagy még idősebb fia már depressziós a sziréna hangtól. Mindketten dolgozunk, tehát egész nap nem szirénázhat a férjem. Hiába próbáltunk észérveket felhozni, nem hat. Büntethető ezért a férjem? A rendőr azt mondta, ha zavarja a kutyaugatás, akkor jelentse fel a polgármesteri hivatalban. Azonban akkor elvehetnék tőlük a kutyákat, mert a helyi rendeletben 3 db kutya tartható ingatlanonként, és mi nem akarunk a kutyáknak rosszat, csak annyit, hogy a gazdája figyeljen rájuk, és szóljon rájuk, ha elkezdenek ugatni. Mi ebben az esetben a teendő?

selarpi # e-mail 2019.04.27. 14:08

Tisztelt Jogászok!
Abban kérem segítségüket, hogy van-e olyan jogszabály, ami korlátozza a kutyasétáltatást időben?
A probléma a következő, családiházas csendes környéken lakunk, de van néhány lakó a környéken, aki este 10 után, vagy akár éjfélkor indul sétára kutyáival. Természetesen ilyenkor a környék összes kutyája hangos csaholásba kezd, pihenni főleg nyáron nem lehet! Kisgyerekes , és idős emberek is laknak az utcában, de gyakorlatilag minden korosztályt zavar.
Tehát a kérdésem, hogy ilyen esetben mit lehet tenni?

Köszönöm válaszukat.

kotkoda13 # e-mail 2019.02.11. 16:18

Mi régen lakótelepen laktunk, mellette családi házas övezet, itt egy kutya gyakorlatilag végig ugatta az éjszakát. A közvetlen szomszédait is zavarta, de nem tettek semmit, mert nem akartak balhét. Mi bejelentettük az önkorinál, ahol kötelezték kutya iskola elvégzésre-ami állítólag meg is történt, de semmi hatása nem volt. Tovább ugatott éjjelente. Költöztünk.
Most a helyzet hasonló : 2 telekkel feljebb van egy kutya , neveletlen,sose szólnak rá, ő is végig ugatja az éjszakát : a holdat, a csillagot, a szúnyogot, stb, mert ez külterület, nem nagyon jár - főleg minden éjjel- erre valaki. Vettünk ultrahangos riasztót, de csak kb. 1 évig használt, utána már mintha meg se hallaná, lehet, hogy öregszik, és a hallása már nem annyira jó...képtelenség aludni. A gazdi nem hajlandó rászólni, mondván ez a dolga.....Bezzeg mikor a férjem szirénát rakott ki, és beindította, mikor ugatott az a dög, megsértődtek ! Mondtuk is : ha mi se alszunk, ti se fogtok. Ismét költözünk, most nem csak emiatt, de hozzájárult. Szóval meddig tűrjünk ?????

Kutyabaráth # e-mail 2019.02.11. 14:16

Szerintem sem! De a kedves szomszéd összeveszett már minden szomszédjával most én vagyok a soron! Fenyegetőzik a feljelentéssel de nem nekem hanem az utcabelieknek! Nem tudom mit tehet? Feljelent annak mi a várható következménye? Szeretném elkerülni és a haragot sem szeretem de tehetetlen vagyok!

wers #   2019.02.11. 12:19

a kutyánk megközelítőleg 10.30 –tol 13.30-ig hangoskodik. Nem összefüggő állandó ugatás csak sűrűn rázendít

Ez nem tűnik extrémnek.

Kutyabaráth # e-mail 2019.02.10. 20:41

Tisztelt fórumozók! Én a másik oldalt képviselem ebben a témakörben és én is némi segítségre szorulok. A felállás ugyanaz mint az eddig itt leirt esetek viszont a másik oldal nézőpontjából. Tehát adott egy vidéki kisváros kertes családi ház nem túl nagy porta és egy nagytestű házörző és egy friss nyudíjas szomszéd. Két műszakban dolgozom a párom egyben, a kamera felvételeket átnézve arra jutottam , hogy a kutyánk megközelítőleg 10.30 –tol 13.30-ig hangoskodik. Nem összefüggő állandó ugatás csak sűrűn rázendít teszi ezt egy héten 4 nap a következő héten délelőtt otthon vagyok délelőtt és délután még ennyit sem ugat. A szomszéd csak fenyegetőzik meg vagdalozik az utcabelieknek , hogy feljelent de velünk még nem volt bátorsága beszélni. Én már szinte mindent elkövettem azért , hogy a zajt csökkentsem , új kerités szigetelve , ugatás gátló éjjszakára beviszen a kutyát. Mit tehetnék még? És mit tehet a szomszéd? Elakadtam nincs több ötletem. A kutyát nem fogom kinozni és nem szándékozom több időre bezárni, valmenyi időt neki is kint kell töltenie. A segiséget előre is köszönöm.

Cabron_ # e-mail 2019.01.29. 11:05

A kutya így (is) kommunikál. Ezt le kell reagálni. Az a baj, hogy miután semmi nem történik a jelzésére, egyre jobban hergeli magát. Nem érzi magát biztonságban.
Hiába mondtam el ezeket neki, süket fülekre talált. Mondtam, hogy ha rendszeresen, következetesen tudatosítja benne azt, hogy ha mondjuk 3 házzal arrébb a kapuban beszélget valaki, és erre ő megőrül, az helytelen viselkedés, rövid idő alatt megszokja. Ez csak egy példa, de kb. ott tart a kutya, hogy ha elrepül egy légy az utcán képes 1-másfél órán keresztül megállás nélkül ugatni, annyira rágerjed mindenre. Annyit elértünk, hogy legalább már éjszakára beviszi a házba.
De könyörgöm, kertes ház, napközben, ha otthon vagyunk, és kint vagyunk, egymás szavát nem értjük az ugatás miatt. Idegőrlő.

Szóval, a lényeg, hogy egyszerűen lusta, nem érdekli az egész. Szarik bele. A jegyzőnek már bejelentettük, ha semmi nem változik, jöhet a bíróság.

wers #   2019.01.29. 10:50

Igazad van, de ha önként nem foglakozik a kutyájával rá kell kényszeríteni.
Hihetetlen, mi mindenre taníthatóak a kutyák. Ráadásuk a szeretett gazdinak meg is csinálják, örömmel.

Rendszeresség és következetesség.

Cabron_ # e-mail 2019.01.29. 10:38

A fia, aki nem lakik ott, és kb. kéthetente jön az anyjához, ha éppen van ideje, akkor elviszi kutyasuliba a kutyát. Szóval nagyon ritkán és ezt kb. 2-3 hónapja. Szóval a kutya eddig 2-3 x volt kutyasuliban, de nem azzal, aki vele van.
Azt hiszik, hogy a kutyasuliban majd jó kutya lesz belőle. Nem fogják fel, hogy annak a gazdával együtt van értelme. Ez max. arra jó, hogy a kutya legalább akkor kicsit el van foglalva. A gazda semmit nem hajlandó tenni. Feljelentett zaklatásért. Mármint szerinte zaklatás, hogy elég sűrűn szólunk neki, hogy halgattassa már el a kutyát.
Szerinte neki joga van kutyát tartani, és a következő alternatívákat vázolta nekünk, hogy mi mit tegyünk.

  1. hangosítsuk fel a tv-t, ha zavar, ő is ezt teszi
  2. használjunk éjszakára füldugót
  3. költözzünk el

Az idióta ügyvédje megkérdezte tőlem, hogy miért akarjuk rákényszeríteni, hogy foglalkozzon a kutyával. :)
Mondtam az ügyvédnek, hogy ha nem akar/nem tud foglalkozni a kutyával, akkor ne tartson, valamint azt, az egyén szabadsága addig tart, ahol a másiké elkezdődik...

wers #   2019.01.29. 10:25

A jegyzővel kellene beszélni. Sok mindenre kötelezheti. Akár még zajvédő falra is, vagy, hogy vigye a kutyát "kutyasuliba". Vagy ami szükséges.

nagyjából halottnak a csók...

Lehetne több is. Ha ő nem, majd a bíróság. Amit hoztam példát, ott a teljes költség volt 600 eFt, pl. meg kellett térítenie a szomszéd zajvédő ablakainak cseréjét. Mivel a kutyatartó maga önként nem térítette meg, így némiképp többe fájt utána neki perköltségestől stb. Nem bírság volt. A birtokvédelmet kérő maga cserélte ki az ablakokat, mert nem bírta tovább.

Ha az ugatás mindennapos, akkor tényleg szakemberhez kell a kutyát vinni. Hamár a kutyagazdi nem tudja nevelni. Mert a kutyusokat is ugyanúgy tanítani, nevelni kell, mint az embereket.

Cabron_ # e-mail 2019.01.29. 10:01

wers:

Mivel pontosan ilyen helyzetben vagyunk, a szomszédaink német juhásza nonstop ugatása miatt már ki vagyunk idegileg, és semmit nem tudunk tenni ellene, mert a szomszédok szerint ez így van jól, a kutyának az a dolga, hogy ugasson, őrjöngjön a kapuban, mert akkor nem megy be a betörő. És ennyi. Évek óta tűrjük, már mindenhogy megpróbáltunk a szomszéddal kommunikálni, hasztalan. Szóval, most már ment a bejelentés a jegyzőnek. De, csak, hogy érezzék a törődést, nagyjából halottnak a csók...
Nem tudjuk mi lesz, szeretjük a kutyákat, nekünk is van kettő, de nem bírjuk már elviselni.

wers #   2019.01.29. 09:42

jejo 2019.01.29. 03:19
:) gyanítom ma is kialvatlanul indultál dolgozni

jejo # e-mail 2019.01.29. 03:23

@wers

"a kínzások egyik fajtája"

Az szerinted nem kínzás, ha minden reggel kialvatlanul mész munkába az ugató kutya miatt?

jejo # e-mail 2019.01.29. 03:19

@wers

"Nem kívánom egyetlen kutyának sem, hogy te legyél a gazdája.

De azért a „muszály” is irritál. Legalább a helyesírás ellenőrzőt bekacsolhatnád, ha már badarságellenőrző nincs.

Az én kutyusaim köszönik jól vannak."

Lehet meglep, de volt már jópár kutyánk. Az a különbség köztem és a kőkori szomszédaim közt, hogy mi estére beengedtünk a kutyát, így nem zavart senkit abban,hogy pihenhessen, és másnap kipihenten tudjon munkába állni, amiért fizetést kap és amiből családot tart fenn és nevel. Mert ugye nekem nem az ugató kutya meg a gazdája osztja a pénzt havonta.

Az a probléma tudod, hogy bármennyire is vagyok egyébként állatszerető, miután egymás után 3 éjszaka ugat végig éjszaka a szomszédban a kutya, eljutok arra a pontra, hogy már nem érdekel, csak történjen valami.

És hogy miért nem beszélem meg a szomszéddal? Szóltam neki régebben még az előző kutyájánál, az volt a reakciója, hogy: "Minden kutya ugat, ez normális". Aztán részéről ez le volt zárva. A másik szomszéd akinél ez volt, meg nem is mondott semmit válaszkép, csak fogta magát, megfordult bement a házba. Egyébként ilyen szomszédi viselkedés Magyaroszágon teljesen általános. Ezért is tartom felesleges ötletnek, hogy a szomszéddal intézzen ilyet valaki, kivéve, ha biztos benne, hogy a szomszéddal el lehet ilyen intézni. De akivel általában el lehet, az amúgy sem hagyja, hogy a kutyája napest kinn ugasson.

A birtokvédelem is szóbajöhet persze, de miután voltam már 5 ízben fogyasztóvédelemnél ügyekben, és mind az 5x az volt a válasz, hogy mi ebben nem vagyunk illetékesek, megszokván a magyar "hivatalok" odaadó munkáját, inkább köszönöm nem. Ráadásul hiába büntetné a szomszédot a bíróság 600.000 forintra, sokat érek vele, ha addig (évekig) nem alszok. Teljesen nonszensz.

Egyébként pofon egyszerűen megoldható lenne ez a helyzet: hozni kell egy olyan törvényt, hogy városban, lakóövezetben este nem lehet kültérben kutya. Vannak országok ahol van ilyen, és mindenki teljesen magától értetődőnek veszi. Ameddig ez nincs, bár szánom az ugatós ebeket, de ha már több napja nem alszok miattuk, sajnos nem tudom figyelembe venni az ő érdekeiket, mert ilyenkor már úgymond vérre megy a dolog. Egy ponton túl nekem a saját egzisztenciám többet ér mint az ugatós ebé.

drbjozsef #   2019.01.25. 20:35

Ez szuper. Biztosan Tomi is örülne, ha te lennél a szomszédja.

A baj az, hogy nem te vagy.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2019.01.25. 16:03

Ezt megtehetjük a saját kutyánkkal, de a máséval aligha.

Igen. Ha magától nem teszi, majd a jogi eljárás kényszeríti, hogy foglalkozzon a kutyájával, ha már tartja. Ez az etetéssel-itatással nem merül ki.

A kutyák tudnak az emberrel beszélni, csak az ember nem érti őket.

Még egyszer hangsúlyozom, nem az aludni nem tudó szomszéd jogaival nem értek egyet, csak a módszert kifogásoltam.

Továbbá elég sok kutyus fordult meg a házam táján, még mindegyikkel szót értettem. Azt nem mondom, hogy első szóra, de folyamatos neveléssel nincs gond velük.

lajcsó # e-mail 2019.01.25. 13:32

Ok, keressük meg az ugatás okát és kezeljük! Ezt megtehetjük a saját kutyánkkal, de a máséval aligha.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

wers #   2019.01.25. 12:00
wers #   2019.01.25. 11:10

drbjozsef, szerintem félreértetek, nem a birtokvédelmi eljárást ellenzem, csak az állatkínzást.

Nemrég olvastam, ahol négy évig tartott a pereskedés, végül 600 ezerbe fájt a kutyatartónak. Jobb lett volna önként.

wers #   2019.01.25. 11:03

Látott már valaki olyan birtokvédelmi határozatot, amiben a gazdát ilyen eszközre, vagy xanx-ra vagy kábítószer adására kötelezte volna?

jejo 2019.01.22. 03:25

drbjozsef #   2019.01.25. 10:49

Nem vagyok egyedül, aki nem így véli. Gyanítom elsősorban az ugató társasházi kutyák körül lakó kéttucat lakótárs. De őket a gazdik nem kérdezik.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2019.01.25. 08:48

Nem vagyok egyedül, aki nem így véli. Gyanítom elsősorban a kutyák. De őket a gyártók nem kérdezik.