Parkolóhely bérbeadása közterületen?


Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.15. 08:28

Miért kellett ezt a fake-rovatot felhúzni?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.15. 08:27

Tudtommal Dunaújvárosban ingyenes a parkolás. Miről is beszélünk?

drbjozsef # 2017.05.15. 07:45

Pláne hat évvel ezelőtti áron......

zuluka71 # 2017.05.15. 06:55

Ausztriában Grácban,havi 66 euróért parkolok parkolóházban, saját rendszámmal fenntartott helyemen !Az évi kb. 800 euró,vagyis 240 ezer forint, de fedett parkolóházban ! Ez a lehetőség itt egy nem fedett parkolásért irreálisan magas !

KEndre # 2011.12.01. 13:26

A KRESZ-ben a következő a szabály, az nincs benne, hogy felfestenek egy rendszámot évi 240 000 forintért, oszt annyi:

15/A. §

(4) A várakozási díj mértékét a helyi önkormányzat (fővárosban a fővárosi önkormányzat) rendeletében egy órára vonatkozó várakozási díjként határozza meg. A várakozási díj mértékének meghatározása során figyelemmel kell lenni a szolgáltatás és ellenszolgáltatás egyenértékűségére. A várakozási díjat úgy kell megállapítani, hogy legalább a ráfordításokra és a működéshez szükséges kiadásokra fedezetet biztosítson. A várakozási díj mértékét a várakozási terület jellemzői, így különösen: a várakozási terület településen belüli adottságai, infrastruktúra, különböző fizetési lehetőségek biztosítása, figyelembevételével kell meghatározni.

(5) Az egy órára vonatkozó várakozási díj személygépkocsi, három- vagy négykerekű motorkerékpár, valamint három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár várakozása esetén - a tárgyév január 1. napjától tárgyév december 31. napjáig terjedő időszakban - nem haladhatja meg az állami adóhatóság által az előző naptári év szeptemberében és az azt megelőző tizenegy hónapban egy liter ESZ 95-ös ólmozatlan benzin üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható áraként havonta közzétett ár egyszerű számtani átlagának a kétszeresét. ----------------------
  • Az hol lehet szabályozva, hogy úgy zárhatnak le a forgalom elől közterületet, hogy felfestenek egy rendszámot? Előre is köszönöm, ha valaki ad egy kiindulási jogszabályi helyet...

üdv:
KEndre

KEndre # 2011.11.29. 21:09

Ez egy éves díj, s bérletről van szó.

Szóval Alkotmánybíróság? No akkor odamegyünk. Nincs valami egyszerűbb megoldás?

Ebből egyébként az lesz - nem nehéz megjósolni -, hogy néhány volt vasmunkás (most nyugdíjas) kalapáccsal fogja szétverni az így parkoló luxusautókat... :(

Kedves C a s a b l a n c a! Köszönöm a tájékoztatásodat, de nem hinném, hogy ami törvénytelen, még ha a magasságos hivatal is a törvényhozó, nem lehetne bíróságon megtámadni. Abban igazad van, megválasztották a testületet, de az esküjükben az van, hogy a népet, a választóit, a közösséget szolgálják, itt pedig még a vak is látja: esküszegés esete forog fenn... Azt is büntethetné talán a jogrendszer, ugyanúgy, ahogy a lopást.

üdv:
KEndre

C a s a b l a n c a # 2011.11.29. 13:09

A település parkolási rendjét, a fizetős parkolóhelyek elosztását az illetékes önkormányzat képviselő-testülete rendeletben szabályozza. (A Te T. helyi képviselőd is közte van, Te szavaztad meg, nem emlékszel?...)

Hol itt a diszkrimináció?

Az önkormányzat bizonyára a többi hely után is szed majd díjat. De lehet, hogy ezzel a megoldással a frekventáltabb helyekre egyösszegben szedi be előre a díjat. Ez éves díj? Esetleg 5 éves bérbeadás/használati szerződést kötnek rá? Nyilván az igénybenyújtás időpontja dönti el a sorrendet. A rendeletnek mindezt tartalmaznia kellene.

A saját képviselőd döntése ellen nincs mit tenni. Az önkormányzati rendelettel szemben nincs jogorvoslat, azt kizárólag az alkotmánybírósági eljárásban lehet megsemmisíteni.

Legfeljebb 4 év múlva másra szavazol...

KEndre # 2011.11.28. 21:04

Városunk önkormányzata 240 ezer forint ellenében kizárólagos (rendszám felfestve, parkolóhely külön kijelölve) parkolási jogot biztosít néhány gazdagabb polgárnak. Hangsúlyozom: KÖZTERÜLET és egyébként ingyenes a parkolás. A gazdagok megrohanták a hivatalt, viszik a parkolóhelyeket, mint a cukrot. A kisnyugdíjasok meg csak pislognak...

Jogvégzett polgártársak, segítsetek megérteni ezt az esetet:

  • Milyen törvény engedhet meg ilyen diszkriminációt?
  • Lehet-e törvényesen fellépni az ügyben, ha minden párt megszavazta a helyi rendeletet?
  • Belátom, hogy ez egy bevétel az önkormányzatnak, de akkor miért nem szed parkolási díjat? Elméletileg elképzelhető, hogy mondjuk van egy helyen 10 parkolóhely, de 12-en akarnak fizetni. Ezt úgy rendezték, hogy a polgármester dönt. Létezik ilyen jogkör? Meghatározhatja, hogy személy szerint ki parkolhat, illetve hogy ki nem?

Mindez Dunaújvárosban, 2011. november havában...