Kötelező kémény és fűtőberendezés használat


wers # 2016.11.09. 11:36

De igen. Láss csodát, na persze nekem alapból sem hiszel. Ha nagyon nekiállok bányászni, talán még a kötelezést is megtalálom. Egy konkrét eset kb. 6-8 éve volt, bővítették a házat építési engedéllyel, új szobában új kéménnyel. Kéményseprőék csak úgy adták meg a használatbavételhez a hozzájárulást, ha a meglévő, átépítéssel nem érintett kéményt is bélelik. Hatósággal nem vitázik az ember, többe kerül.

nanemaaa # 2016.11.09. 13:52

wers
Mert a hatóság (vagy a kéményseprő?) a hivatása magaslatán állt. Bővítéssel, átalakítással nem érintett épületrészre mi a fenének használatbavételi engedélyt adni? Természetesen azon egyikünk sem fog csodálkozni, ha az új kéményrészben újonnan létesített kémény építését már viszont csak az új szabványnak megfelelő anyagok, bélések beépítésével követelték meg.

21/2016. (VI.9.) BM rendelet a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól

6. § (1) Az újonnan létesített égéstermék-elvezetőnek a használatbavételekor hatályban lévő vonatkozó műszaki követelményeknek kell megfelelnie.
(2) Meglévő égéstermék-elvezető átalakítása, felújítása, valamint ismételt használatbavétele esetén az égéstermék-elvezetőnek az átalakítás, felújítás, valamint ismételt használatbavétel időpontjában hatályos műszaki követelményeknek kell megfelelnie.
(3) Tüzelőberendezés cseréje esetén, ha ehhez nem szükséges az égéstermék-elvezető átalakítása, az égéstermék-elvezetőnek

  1. az (1) bekezdés szerinti használatbavételekor, vagy
  2. - a tüzelőberendezés cseréje előtti átalakítása, felújítása esetén - a (2) bekezdés szerinti használatbavételekor hatályos műszaki követelményeknek kell megfelelnie.

(4) Az (1)-(3) bekezdés szerinti időpontok akkor vehetők figyelembe, ha az ehhez szükséges igazolásokat a megrendelő a kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó részére biztosítja, feltéve, hogy a kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó nyilvántartásában az (1)-(3) bekezdés szerinti időpontok megállapításához szükséges dokumentumok nem állnak rendelkezésre. A kéményseprő-ipari tevékenység ellátásakor hatályos műszaki követelménytől való eltérés indokát és az (1)-(3) bekezdés szerinti időpont figyelembevételét a 2-4. melléklet szerinti dokumentumokban fel kell tüntetni.

Dinnyemano # 2016.12.12. 08:46

Jónapot kívánok!
Mit jelent a kémény le tiltás?
20éve van egy fatüzelésű kémény a házban ami vissza volt bontva cserép alá idén ki lett húzva.
És azt mondta a kedves kéményseprő hogy nem használhatók magyarul letiltja mert nincs bejelentve. Katasztrófa védelem jön letiltani
Ennek mi a menete???
Ilyenkor mi a teendő segítseneek kérem!

nanemaaa # 2016.12.13. 06:49

A felújított kéményt csak akkor veheted használatba, ha előtte a kéményseprővel nyilvántartásba veteted és bevizsgáltatod. A hivatkozott jogszabály pont a kérdésed alatt olvasható.

vaúú # 2017.02.14. 17:36

Tisztelt Jogtudor!

Azt szeretném megtudni, hogy melyik évben volt utoljára állami támogatás társasházak kéményfelújítására?
Már "agyonböngésztem" a netet, de nem találok megbízható választ.

Szíves válaszát köszönöm!

alfateam # 2017.02.14. 18:07

Házfórum.

Honyi # 2017.02.14. 18:19

Vaúú!
Nálunk 2012-ben volt közgyűlés:
"Az egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatása"c. pályázat (kódszám: ÚSZT-2011-KÉMÉNY)
a megőrzött közgyűlési jegyzőkönyv alapján írom ezt.
Hátha sikerült segítenem.

Honyi # 2017.02.14. 18:31

Vaúú!
Ennyit írtam a keresőbe:
2011 egycsatornás gyűjtőkéményre pályázat

Pafi.hu pályzatfigyelő linkjét adta be elsőre: (itt azt hiszem nem jelenik meg a link)
http://www.pafi.hu/…795E00420648

vaúú # 2017.02.14. 20:12

Kedves "HONYI"!

Nagyon köszönöm a válaszát, megtaláltam a honlapot.

Üdvözlet!

vaúú # 2017.02.14. 20:27

Újabb, számomra bonyolult kérdés valakihez, aki ért hozzá:
a társasházunk a 60-as években épült. 2000.körül beépítették a tetőteret, egyedi fűtést kialakítva, termo kéményekkel ellátva. 2012-ben a társasház pénzügyi beszámolójából /nemrég kértük ki a másolatot/értesültünk egy termo kémény felújításáról, ami "szükségessé vált". Nincs napirendi pont, nincs határozat, a k.k. 3-4 sorban említést tett a tényről a beszámolójában. A kiadások között szerepel a kifizetett összeg. A társasház gyűjtőkéményekkel épült, az a társasház tulajdona. A gyakorlatban a gyűjtőkéményt béleltette ki. A tetőtérben a számvizsgáló bizottság elnöke a tulajdonos, aki kandallóval fűt. Tudomásunk szerint a régi kémények jó állapotban vannak /a tavalyi ellenőrzés során is ilyen szakvéleményt kaptunk/. A kérdésem: kinek a költsége a termo kémény felújítása? Termo kémény = gyűjtőkémény??? Megköszönöm a választ.

quamatel # 2017.02.16. 20:53

Tisztelt Fórumtagok!
Társasházunkban egycsatornás gyűjtőkémény van, amely az előírásoknak megfelelően ki lett béleltetve, és ide csak átfolyós gázvízmelegítő van bekötve, ennek cseréjekor kötelezhetik-e a társasházat még ventilátor beszerelésére is a kéménybe, illetve a készülék cseréjének engedélyezéséhez ezt a feltételt előírhatják-e?
Válaszukat előre is köszönöm!

nanemaaa # 2017.02.17. 06:38

Nem. Kéménybe egyébként sem szoktak ventilátort tenni. Ahol "kilövi" az égésterméket, ott ezt nem ventilátor oldja meg, hanem maga a kazán olyan rendszerű.

quamatel # 2017.02.17. 09:54

Nagyon köszönöm a választ.

Zoltanuss # 2017.02.19. 08:28

nanemaaa, akkor miért kérik sok esetben mégis?

kérdezte wers kb. 2 hete
azért mert a kéménybélelés egy nagyon jó üzlet és némi összefonódás van a kéményseprők és a kéménybélelők között !!

Úgy általában néha hasznos, de csak olyan megvilágításban, hogy növeli a kémény élettartalmát bizonyos esetekben.

Nekem pl 85 éves kéményeim vannak és kítünőek. Nem béleltek !!

nanemaaa # 2017.02.20. 06:43

Zoltanuss
Szerintem szilárd tüzelésű kémény bélelését nem kéri és nem is követeli meg a kéményseprő. A gázkéményét viszont muszáj, mert a gáz égéstermék agresszív és szétmarja a habarcsot és a tégla pórusain is keresztül tud szivárogni.

tulaj13 # 2017.02.21. 15:52

Problémám a következő lenne. 2015 októberben megszűntek a gázvízmelegítők, mert elektromos felújítás történt a társasházunkban és villany bojlerek lettek felszerelve.
A gyűjtő kémények használaton kívül kerültek, a Közös képviselő kilátásba helyezte a megszüntetésüket 8 db, és költséget is elő irányzott erre a célra. 2016 során nem történt semmi. Most 2017. február 02 közgyűlésen közölte a KK, hogy ugyan szabálytalan, de a háznak kiadás csökkenést okoz, egyenlőre leveszi napirendről a kémények megszüntetését kb 400 EFt.
Ugyanakkor a gázvízmelegítők leállásai sem lettek tavaly sem levágva, csak ledugózva. Ezek szabványosítására a háznak először 1,2 MFt majd idén már 1,9 MFt tervezetet nyújtott be. Összesen 32 lakás van a házban, ebből 5 cirkós fűtésű és egy még ráadásul a régi kéménybe béleléssel lett bekötve.

Kérdésem, hogy milyen jogi következmények elé nézünk, mert március 07-én a FÖKÉTÜSZ kémény ellenőrzést fog tartani. Az SZB szerint őt nem zavarja, ha a házat kizárják a gázszolgáltatásból, mert Ő villany fűtéssel is rendelkezik. Ez megtörténhet-e? Mindezt közgyűlésen 3 lakás tulajdonosai előtt nyiletkozta, de a jegyzőkönyvbe, persze nem került bele.

nanemaaa # 2017.02.22. 10:07

bermuda háromszög
Gondolom biztos, ami biztos alapon. De jogszabályt szerintem nem találna rá. Az mozgathatja, hogy mi van akkor, ha áttérsz gázfűtésre?

skary # 2017.02.24. 19:14

Tisztelt Publikum,

szeretném megkérdezni pontosan hogyan kell lezárni egy kéményt, hogy megszűnjön ill. használaton kívülivé váljon.
Fizikai és jogi részletek is érdekelnének. Mivel lehet lezárni, egyszerűen olcsón. A tisztító nyílást illetve a tetőn a kémény kivezető nyílását is le kell zárni, vagy elég csak ott ahol a tüzelő berendezés csatlakozik? Ki végezheti el a munkát, kell-e számla, igazolás róla, ki ellenőrzi. A gázkészüléket is le kell szereltetni vagy maradhat?

Történt ugyanis, hogy a 1906-ban épült belvárosi gázfűtéses társasházban a kéményseprők évek óta ráírják a papirosra, hogy a kémény bélelése szükséges. Azonban nem történt eddig szankció. Most viszont 30 napos határidő, majd bünti van kilátásban. A dolog engem is érint egy kémény erejéig viszont a szomszédom 83 éves egyedüli özvegyasszonynál három kémény is használatban van. Ebből 1-2-t le lehetne zárni és áttérni villamos fűtésre. (villanybojler, konyhai hősugárzó) 110eFt/hó a nyugdíja, ebből olyan 60e az ápolónő. Ilyenkor mi van?

Köszönettel: skary

Harper # 2017.04.12. 09:11

Kedves Mindenki,

A problémám a következő lenne. Családi házat vásároltunk, amelyben 1994 óta gázkazán üzemel. A ház tetőtér beépítéses, a kazán pedig a pincében található.
A ház 1990-ben épült így a kémény a '94-es szabályoknak megfelelően bélelve van.
A kéményen viszont egyetlen tisztító/kémlelő nyílás található lent a pincében (gondolom ez megfelelhet a '94-es előírásoknak, különben nem kapott volna engedélyt).
A kéményseprőnk viszont azt mondta, hogy a tetőtérben nyittassunk egy tisztítónyílást egy éven belül. Ennek elmulasztása esetén bűntetés kiszabását helyezte kilátásba.
Mi egyrészt félünk megnyitni a zárt rendszert, mert ki tudja, mekkora gondot okoz egy utólag odavágott nyílás, másrészt nem vagyok biztos benne, hogy a jelenlegi jogszabály értelmezhető egy 1994-ben épült rendszerre (a kémény betétezése sem korszerű, ezen logika szerint bármilyen jogszabálymódosításkor betétezhetnénk át a 10m kéményt)
Sajnos nem találtam ezzel kapcsolatban semmilyen előírást, így, ha legalább az erre vonatkozó rendelkezést/jogszabályt/előírást vagy annak a helyét megmutatná valaki, azt nagyon megköszönném.
Üdv,
Harper

nanemaaa # 2017.04.13. 08:35

Az MSZ-04-82/1-85 számú magyar szabványban is benne van, így a kéményed létesítésekor is kellett volna. Kivéve, ha a kémény kitorkollásánál van tetőkibuvó és a tetőn kívül kéményseprő járda.

Davcell # 2017.04.16. 06:33

Kedves fórumozók.

1-2 hónapon belül a nevemre kerül egy ingatlan. Jelenleg egy birtokbavételi szerződés keretein belül engedélyt kaptam a jelenlegi tulajdonostól az átalakításra. Egy válaszfalat szertnék mozgatni, viszont a padláson járva észrevettem, hogy a kémény jelenleg pont azon a válaszfalon "ül". Ha arréb viszem a válaszfalat, rám ömlik a mennyezet és vele együtt a kémény. Így hát el kéne bontanom a kéményt. Jelenleg nem használom, egy turbós fali kazán szolgáltatja a meleget, aminek a fém kéményzete a ház oldalfalán vezet ki. A kérdésem az lenne, hogy lebonthatom e az egyetlen kéményt a házról, vagy kötelező legalább egynek ott lennie. És ha igen, elég e az a fém kemény amibe a kazán van bele kötve? Továbbá milyen engedélyek kellenek ehhez, és kinek a feladata ezt megkérni? Papíron még nem az enyém az ingatlan.

Válaszukat előre is köszönöm, kellemes húsvéti ünnepeket kívánok. :)

Immaculata # 2017.04.16. 06:39

Igen, lebontható, engedély nem kell hozzá, csak a tulajdonosé.

matthiasi # 2017.04.16. 07:07

Papíron még nem az enyém az ingatlan.

Nem ártana várni azzal a bontással !

Immaculata # 2017.04.16. 07:19

skary

Nem lehet kéményt ideiglenesen lezárni. Vagy kéményként kell karbantartani, vagy meg kell szüntetni.

alfateam # 2017.04.16. 07:43

Nem lehet kéményt ideiglenesen lezárni. Vagy kéményként kell karbantartani, vagy meg kell szüntetni.

2015 évi CCXI. törvény 1§ 5.