Kötelező kémény és fűtőberendezés használat


wers # 2018.10.13. 17:31

Harminc éve ugyan úgy van,

Na ez az. Minden épület, készülék az idő múlásával romlik. Különös tekintettel a kéményre, aminek egy rész ki van téve nem csak a használatnak belülről, hanem az időjárásnak is. A gázkészülékek is használódnak.

Nehezen érthető, miért nem érted, mit nem értesz.

De nekem mindegy. Ne engedd be őket.

Én normálisan felhívtam őket, és egyeztettünk időpontot. Már évről évre. És volt, hogy találtak hibát, javíttattuk is. Nem így szeretnék meghalni, és még annyira nem is sürgős.

Szomorú örökös # 2018.10.13. 20:50

Károsult01

Nem fog felrobbanni semmi. Igen, szerintem ez szórakozás. Harminc éve ugyan úgy van, s mindig rendben találják.....Ha bármit változtatok, azt pedig engedélyeztetnem kell, úgyhogy akkor érthető, hogy ellenőrzik is. De ismétlem, semmilyen változás nem történt tavalyhoz képest, sőt, már vagy 30 év.

Ezt ők nem tudhatják, hogy 30 éve mindig minden ugyanúgy van. Egyébként egyet tudok csak érteni wers fórumtárssal! A gáz miatt soha nem ugyanúgy van, hanem egy normál kémény állapota csak romlik az évek alatt. Ha a legújabb technikával bélelt a kémény, akkor talán nem, de anno a westernform csövekkel bélelt kémény is bizony igen keményen korrodált a gázüzemű berendezések égéstermékeitől. Szóval egyáltalán nem szórakozás, sőt a te érdeked, hiszen ha ők leellenőrizték, akkor onnan kezdve az ő felelősségük, ha valami mégsincs rendben.

Szomorú örökös # 2018.10.14. 05:59

F.Laca

az elvégzett faiskolámat kifelejtetted

Jaja, de abból legalább 8 osztályt kijártál, hogy ekkora tuskó lett belőled. ;-)

A konvektor - ha működik, felette a levegő max. 50-60 C fokos lehet

Te viszont 100 fokot is elérheted, vagy még többet is, ha kigyullad a lakásod a mekkmester-munka miatt. :-)

wers

A még nagyobb szerencse, hogy előtte szakember újította, karbantartotta a konvektort, tömítések stb, így az nem robbant.

Ebből is jól látszik, hogy még a felelősen elvégzett karbantartás után is történhet baj. Nemhogy akkor, ha egy igazi mekkmester lakik a házban, aki úgy gondolja, hogy neki mindenhez hozzá szabad nyúlnia javítás címszó alatt. Az a baj, hogy amit ezzel megspórol, azt többnyire el is költi italra.
A beírásainak stílusa árulkodik rendesen. :-)

Károsult01 # 2018.10.14. 08:08

wers

"Nehezen érthető, miért nem érted, mit nem értesz."

Ezt kérdem én is tőled. Mit nem értesz ezen a kérdésen: Társasházi lakásba idén nem tudjuk beengedni a kéményseprőt, annak milyen büntetőjogi következménye lehet? (bírság ilyesmi,?)

  • Nem azt kívánom ragozni, hogy mi hogy van, miért nem tudjuk megoldani a beengedést stb. - meg hogy egyébként nem is igen lakott a lakás stb. Ha nem azt kérdezem, hogy annak, hogy nem tudjuk most beengedi milyen következményei lehetnek? Ha erre tudsz érdemi választ adni, azt köszönném szépen.
Károsult01 # 2018.10.14. 08:16

Szomorú örökös

Köszönöm a válaszod!

Nem akarok most ezen vitázni. A kérdésem: Társasházi lakásba idén nem tudjuk beengedni a kéményseprőt, annak milyen büntetőjogi következménye lehet? (bírság ilyesmi,?)

Kiegészítésként. Azt értsétek meg, hogy mindig, beengedtük őket! Tehát azt is tudniuk kell az előző évi jegyzőkönyveik alapján, amit aláíratnak velünk minden évben, ellenőrzés után, hogy mi hogy van a lakásban fűtés és kémény ügyileg. De, nem ilyesmiről kívánok vitázni, azt szeretném megtudni, hogy mi van akkor, mire számíthatunk akkor, ha most idén nem tudjuk őket beengedni? Ebben kérem a segítségeteket. Köszönm!

"Ezt ők nem tudhatják, hogy 30 éve mindig minden ugyanúgy van. Egyébként egyet tudok csak érteni wers fórumtárssal! A gáz miatt soha nem ugyanúgy van, hanem egy normál kémény állapota csak romlik az évek alatt. Ha a legújabb technikával bélelt a kémény, akkor talán nem, de anno a westernform csövekkel bélelt kémény is bizony igen keményen korrodált a gázüzemű berendezések égéstermékeitől. Szóval egyáltalán nem szórakozás, sőt a te érdeked, hiszen ha ők leellenőrizték, akkor onnan kezdve az ő felelősségük, ha valami mégsincs rendben."

drbjozsef # 2018.10.14. 09:16

Károsult,

ha nem rendelet meg a szolgáltatást, a katasztrófavédelem 20.000.- Ft-os tűzvédelmi bírságot szabhat ki (általában elsőre csak felszólít, utána büntet), és kötelez az ellenőrzés megrendelésére, amit már FIZETNED kell (akár 30.000.- Ft).
ld : 2015. évi CCXI. törvény

Károsult01 # 2018.10.14. 09:29

drbjozsef

Köszönöm szépen!

  • Még egy kérdés. Akkor azt miért mondtadták a telefonban, hogy most is fizetni kell? Már mint, ha most egyeztetünk külön időpontot, azért. Esetleg mondhatjuk azt, hogy ha sikerül időpontot egyeztetni és ki akarják fizettetni, hogy azért nem kell fizetnünk?
wers # 2018.10.14. 14:47

drbjozsef, hol olvasod a kötelezőt?

https://www.alon.hu/…-ellenorzese

Nem tudom megnyílik-e, el szoktam bénázni

wers # 2018.10.14. 14:57

hmm.. na ja, igen drbjozsef, ez minta mégsem változott volna. Na ennyit a rádióban, újságoknak nyilatkozó szakemberekről

Szomorú örökös # 2018.10.14. 15:30

Károsult01

Társasházi lakásba továbbra is kötelező az ellenőrzés. Hogy miért csak ott és a magánházban miért nem? Ne feledd, társasházban egy kéményt több lakás is általában használ erre a célra, így az jóval nagyobb igénybevételnek van kitéve. Szóval valahogy oldjátok meg azt, hogy a kéményseprő bejusson a kötelező ellenőrzést elvégezni, elvégre ráadásul ingyé is van. Valakit nem lehet addig megbízni, hogy ott legyen, amikor a kéményseprő jön? :-O

Szomorú örökös # 2018.10.14. 15:34

Károsult01

Azt értsétek meg, hogy mindig, beengedtük őket! Tehát azt is tudniuk kell az előző évi jegyzőkönyveik alapján, amit aláíratnak velünk minden évben, ellenőrzés után, hogy mi hogy van a lakásban fűtés és kémény ügyileg.

Egy évenkénti kötelező ellenőrzésnek nem az a feladata, hogy kívülről tudják, mi van egy lakásban. Te évközben változtathattál is rajta és arról, már megbocsáss, de nekik miért is kellene tudniuk? No pont ezért mennek ki minden évben. Te egyébként is a változtatást a gázszolgáltatónál jelented, oda nyújtod be a változás engedélyezéséhez a kérelmet is, nem a kéményseprőknél. Mellesleg hozzájuk csak akkor kell menned, ha a változáshoz szükség van a kémény hatósági vizsgájára is.

Károsult01 # 2018.10.15. 00:25

Szomorú örökös

"Valakit nem lehet addig megbízni, hogy ott legyen, amikor a kéményseprő jön?" - Sajnos nem. ( Megbízni megtudnánk kit, de nem tudunk neki kulcsot adni, mivel nem vagyunk nem hogy a városban, de a kontinensen sem. )

"Te év közben változtathattál is rajta és arról, már megbocsáss, de nekik miért is kellene tudniuk?" Azért kellene tudniuk róla, mert - tudomásom szerint - nem találnék olyan gázkészülék szerelőt, amelyik ne jelenté azt feléjük, azaz csak akkor szerelnek be bármi nemű új készüléket, amely működési engedélyt kaphat, ha azt a kémyényseperők ellenőrzik is.

"egy kéményt több lakás is általában használ" ez egyedi kémény, más lakás nem használja. ( egyébként meg, ha másik lakás is használná, akkor azt másik lakásból miért is nem tudják ellenőrizni... ? )

"ráadásul ingyé is van" nem, nincs ingyé. a kéményseperők nem jótékonysági szervezet, nem ingyé jönnek ki. az adóinkból kapják a fizut.

"hozzájuk csak akkor, kell menned, ha a változáshoz szükség van a kémény hatósági vizsgájára is." NA, hát ez az.
( Nyilván, ha bármi olyasmi átalakítás, beavatkozás történt volna, ami érinti a kéményt is, akkor nyilván engedélyeztetjük a kéményseprőkkel is. ( ha kötelező, ha nem) )

Köszönöm a válaszod!

Szomorú örökös # 2018.10.15. 04:06

Károsult01

Megbízni megtudnánk kit, de nem tudunk neki kulcsot adni, mivel nem vagyunk nem hogy a városban, de a kontinensen sem.

És erről tájékoztattátok már az ellenőrző közeget?

Azért kellene tudniuk róla, mert - tudomásom szerint - nem találnék olyan gázkészülék szerelőt, amelyik ne jelenté azt feléjük, azaz csak akkor szerelnek be bármi nemű új készüléket, amely működési engedélyt kaphat, ha azt a kémyényseperők ellenőrzik is.

Van az a pénz, hidd el! ;-)

nem, nincs ingyé. a kéményseperők nem jótékonysági szervezet, nem ingyé jönnek ki. az adóinkból kapják a fizut.

Számodra ingyé van, mert nem kell fizetned érte. Mellesleg ha nem is vagy a kontinensen,
akkor nagy valószínűséggel nem is itt adózol, tehát nem a te adódból vannak fizetve. További kérdés még?

drbjozsef # 2018.10.15. 07:26

károsult,

Akkor azt miért mondtadták a telefonban, hogy most is fizetni kell? Már mint, ha most egyeztetünk külön időpontot, azért. Esetleg mondhatjuk azt, hogy ha sikerül időpontot egyeztetni és ki akarják fizettetni, hogy azért nem kell fizetnünk?

Jól mondták, és én is ezt írtam, olvasd el.
két időpont van, a harmadik már fizetős.
ÉS emelett már büntethet a katasztrófavédelem IS.

A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a társasházi ingatlanban lakó ügyfeleknek a kéményseprő által meghirdetett két időpont valamelyikében biztosítaniuk kell az ingatlanba történő bejutást, és az ellenőrzés teljes körű elvégzésének lehetőségét. Amennyiben ez nem történik meg, úgy az ügyfélnek kell kezdeményezni az elmaradt ellenőrzés pótlását. Az ellenőrzés pótlása már minden esetben díjfizetési kötelezettséggel jár.

Károsult01 # 2018.10.15. 16:43

Szomorú örökös

"És erről tájékoztattátok már az ellenőrző közeget?" Szerinted? :)

"Számodra ingyé van, mert nem kell fizetned érte." ??? Már bocsi, de fizetünk adót.

"Mellesleg ha nem is vagy a kontinensen,
akkor nagy valószínűséggel nem is itt adózol." De itt adózunk. - két hónapos ideiglenes távollétről van szó... ( S nem is áll szándékunkban külföldön maradni.)

"Van az a pénz, hidd el! ;-)" - Mendemondákat hallottam én is, sőt, olyat is hogy a kéményseprőknek is fizetni kellett. S azok az irodában, úgy hogy kis sem jöttek a beszerelést ellenőrizni, ráütötték, a pöcsétet a papírra, hogy az szerintük is megfelel minden előírásnak. De nyilván ezek csak kitalált mendemondák...

Egyébként úgy néz ki, hogy megoldódni látszik a dolog. A harmadik(!) ügyfélszolgálatos megértette a helyzetet és segítő kész volt - az első kettő esélyt sem nagyon adott, a katasztrófavédelemmel riogattak. Most úgy álla dolog, hogy valszeg sikerült időpontot egyeztetni és még csak az összeg sem lesz egetrengető - max. 1-2 ezer, nem is akartuk elhinni. Reméljük, hogy valóban összejön így. Majd kiderül.

Köszönjük a válaszaitokat, a segítségeteket!

Szomorú örökös # 2018.10.15. 17:52

Károsult01

De nyilván ezek csak kitalált mendemondák...

Nehogy azt gondold! Inkább higgy nekem, hogy van az a pénz...

Szomorú örökös # 2018.10.15. 17:56

F.Laca

a havi jövedelmem felét se költöm el (kajára, piára, ruhára, rezsire, stb.)

Nálam az ilyeneket igénytelennek szokták nevezni.
Sőt a lottózóban nyomják is a levegőbe a citromillatot, miután az ilyen kimegy. :-D

most is szopogatok egy 3 decis belga Piraat nevű sört (10,5%), és lekisérem egy 3 decis Dreher-rel (5,2%).
Aztán 9 körül kortyolok majd még a TV előtt egy fél deci meggyet (vagy karibi rumot)

Inkább arról mesélj - vagy inkább ne - hogy előző este mennyi volt?
Hogy elérd azt a delírium állapotot, ahhoz ennyi bőven elég. :-)

a minden reggeli 4 órai ébredést azt többynire mindig ki kell pihennem

Azért tök felesleges felkelni olyan korán, hogy ide írogasd a marhaságaidat. :-)

Cagai # 2019.03.22. 14:40

Látom sok itt a kérdés, kevés a válasz.
Lehet, hogy a válaszok egy másik helyen vannak?

drbjozsef # 2019.03.22. 15:55

Minden lehet.
De nem valószínű.

Kompliant # 2020.01.02. 08:26

T. Jogértők!

Egy társasházi öröklakásban egy nyílt égésterű kombinált kazán üzemel - ezt még az előző tulajdonos szereltette be x évvel ezelőtt.

Részben a Főkétüsz jelzése nyomán ki szeretnénk béleltetni a kéményt, de a bélelésre felkért szakember véleménye szerint a Főkétüsz Műszaki csoportja nem venné át a furánflex bélelést, mert a berendezés kimenete nagyobb átmérőjű, mint a vonatkozó kéménnylyuk - ezért nem hajlandó kibélelni.

A berendezés kifogástalanul üzemel, az elvezetés egy könyökcső átalakítóval van megoldva és zökkenőmentes X éve.
Korábban a Főkétüsz is többször - éves érvényesítő cimkével - hitelesítette a megoldást és szemre laikus meg nem mondja, hogy a kimeneti átmérő nem azonos a bemeneti átmérővel és időközben az is kiderült, hogy a berendezés nem a maximális, hanem egy csökkentett teljesítményen üzemel.

Amennyiben a furánflex bélelés, mint megoldás kiesik, akkor a bélelés már csak a fűtőberendezés cseréjével oldható meg és ~250 ezer helyett 1 millió feletti költséget kostálna - ráadásul a kifogástalanul működő berendezést idő előtt ki kellene dobni.

Mi lehet itt a megoldás?

Köszönöm!

Kompliant # 2020.09.07. 12:23

T. Jogértők!

El lehet-e 'birtokolni' egy kéményt 15 év kizárólagos használattal?
Szükséges-e a kéményhasználatról szóló lemondó nyilatkozat
15-20 év kizárólagos használat után is?

Köszönöm!

Sherlock # 2020.09.07. 12:27

Nem.

Kompliant # 2020.09.07. 12:59

Gondolom az első kérdésre válaszoltál, ha mégsem bitte um Info.

Tehát a lemondó nyilatkozat továbbra is szükséges.
Ksz

nanemaaa # 2020.09.08. 06:51

A kémény a társasház osztatlan közös tulajdonának része, függetlenül attól, hogy az csak egyetlen lakás fűtőberendezésének füstelvezetését szolgálja. Akárcsak a tetőn a cserép, még akkor is, ha az leginkább a legfelső lakással van közvetlen kapcsolatban. Ergo, ha a kémény életveszélyessé (szabálytalanná) válik, a hatóság a társasházat fogja a szabályossá tételre kötelezni. Megjegyzem, ha az új fűtőberendezés miatt kell bélelni, átalakítani, akkor felmerül a kérdés, hogy a magasabb igényszintű berendezés rákötésére vajon adott-e hozzájárulást a társasház, és milyen feltételekkel?

csexo # 2020.10.04. 17:21

Kedves Fórumozók!

Van egy 3 szintes gazdasági épület, mely tervek alapján készült el 2007ben. A kémény kapcsán a 2004es tervegyeztetési emlékeztető egy 14*14es kéményt írt elő 8kw-os kályhához(fatüzelés). Akkor még nem kellett bélelni.
Az épület és a kémény nem volt használatba vételezve akkor.
Most, ahhoz hogy használatbavételit kérjek az épületre,a kémény vállalat megköveteli a jelenlegi szabályozás értelmében a kémény bélelést, ami kb. 300e Ft, de inkább több.
Hajlok az elektromos fűtésre (klíma pl...a fenti árba beleférne ). Elvileg át lehetne terveztetni a kéményt szellőzőre, de ez újabb terv, és nem tudom mennyi idő, mennyi pénz.
Kérdésem: Használatbavételi kapcsán nem lehet egyszerűen nyilatkozni az elektromos fűtésről? Természetesen a kályha csatlakozó lyukat befalaznám, sőt esetlegesen a kéményt vissza is bontanám az emelet födémig, így az emeleten helyet nyerek.