Állandó lakcímbejelentés

Vadsuhanc # 2017.08.26. 20:19

Tessenek már elolvasni az 1992. évi LXVI. törvény 5.§-át és pontosan jelöljék meg, hol van leírva az, hogy állandó és ideiglenes lakcím.....

Nincs ilyen. ( nézzétek meg a lakcímkártyátok )

Van lakóhely és van tartózkodási hely.

A tartózkodási hely a fenti szabályhely (3) bekezdése alapján feltételez egy olyan lakóhelyet, amelyet az állampolgár nem kíván elhagyni véglegesen, de máshol kíván lakni három hónapot meghaladóan.

Ha nincs bejelentett lakóhelye a kérdezőnek akkor a (2) bekezdés alapján a bejelentett tartózkodási hely lakóhelynek minősül és akkor nem tagadható meg tőle az állandó lakóhely meghatározáshoz kötött kedvezmény.

Szerintem.......

drbjozsef # 2017.08.26. 19:42

Elolvastam, értettem. Miből gondolod, hogy nem? Írtam én, hogy nincs oda bejelentkezve?
Az igaz, hogy nem tudom tartózkodásiból hogyan kell átjelentkezni állandóra, ha nem kell hozzá lakcímbejelentő újra, akkor én kérek elnézést, nem ismerem a pontos eljárást. Mindenesetre valamit csak ki kell tölteni és beadni.

Szerintem KBS is arra célzott, hogy a "legfeljebb tartózkodásira jelentkezhetnek be" kitétel semmis a szerződésben. Nem lehet ilyet kikötni, ha életvitelszerűen ott lakik, és nem AKARJA fenntartani az állandó lakcímét egy másik lakcímen. Ez nem engedély kérdése, ha ott lakik, akkor az a lakcíme.

Ingeras :

Mondd meg a bérbeadódnak, hogy ha egyszer kötött veled bérleti szerődést, akkor nem tilthatja meg, hogy oda állandóra bejelentkezz. Már csak azért sem, mert nem kell az engedélye egyáltalán. Ha megnyugtatni akarod, mondd meg neki azt is, hogy a lakcímbejelentés egy nyilvántartási aktus, semmilyen jogot önmagában nem keletkezetet az ingatlannal kapcsolatban. Ha ijesztgetni akarod, akkor azt mondd neki, hogy ami neked jogokat jelent az ingatlannal kapcsolatban az maga a bérleti szerződés. De a lakcímbejelentés még állandóra se jelent semmit. Ha ott laksz, akkor amúgy is jár, és köteles vagy bejelenteni, ha meg nem laksz ott (mármint fizikailag, nem jogcímileg), akkor meg vagy az új címeddel megszűnik a mostani bejelentés, vagy egy sima fiktiválással megszüntetheti a lakcímedet ott.

wers # 2017.08.26. 19:23

Ritka, kedves drbjozsef, hogy nem rendesen olvastad el. Nem az a kérdés, hogy oda bejelentkezhessen, hiszen már be van (ami egyezik a szerződéssel), csak most már más jogcímen akarja. De amikor szerződést aláírta, még nem azt akarta.
De a legfőbb, hogy az is kizárt, hogy ott, az az ügyintéző kapásból döntést hozzon. Hacsak nem jogosult arra a kiadmányozási szintre. (De akkor meg van annyi esze, hogy kérelemként befogadja, és még van rá xx napja)

De engem inkább az érdekelne, hogy a parkolási társaság miért nem fogadja el a tartózkodási hely lakcímet, hisz ugyanúgy azt jelenti, hogy életvitelszrűen ott lakik.

És az már csak eltörpül, hogy a helyzet melyik magas fokán volt az ügyvéd, aki ezt megfogalmazta, és hol volt a közjegyző, aki ezt szentesítette. Azt nem tudom, hogy nekik erre mennyi idejük volt, de az biztos, hogy az ügyintézőnek max öt perce van ott kapásból dönteni.

drbjozsef # 2017.08.26. 17:02

Kb. ugyanolyan lerágott csont ez, mint a "feljelenthetem-e csalásért a barátom mert nem fizeti vissza a kölcsönt" kérdés.

Ott lakik, jogcímmel, érvényes bérleti szerződéssel, még a bejelentőlapot sem kell a tulajdonosnak aláírnia, ily módon az engedélye sem kell.

Szerintem az ügyintézőnek el sem kell jutni addig a passzusig a szerződésben. Elég, ha az első oldalt, a személyes adatokat, esetleg az utolsót, a dátumot megnézi.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.26. 06:33

Pedig pont az a feltétel érvénytelen. :)
Hozzon az ügyintéző egy elutasító végzést, lehet vele szemben fellebbezni. Ha a másodfok se hiszi, akkor pedig perelni.

wers # 2017.08.26. 06:17

Szinte kizárt, hogy az okmányiroda ügyintézője ne azt vegye figyelembe, amit a két fél aláírt, főleg közjegyző előtt. Hogy ez a rész egyáltalán érvényes-e, nem az ügyintéző fogja eldönteni (na még az kéne)

Ingeras # 2017.08.25. 22:00

De abban az esetben is ha az okiratban az van hogy csakis és kizárólagosan ideiglenesen lehet bejelentkezni?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.25. 19:48

Nem kell a hozzájárulásuk, a szerződés elég. (Ha viszont ténylegesen nem ez a lakóhelyed, akkor a bejelentése közokirat-hamisítás.)

Ingeras # 2017.08.25. 18:47

Sziasztok!

2017.04.01-jén költöztem, párommal és az ő édesanyjával a XIII. kerületbe. Közjegyző által van hitelesítve a bérlet szerződésünk amiben az áll, hogy ideiglenesen bejelentkezhetünk, időközben autót vásároltam, így kértem az engedélyüket arra hogy a parkolás miatt állandóra jelentkezhessek a lakásba, ők ezt elutasították. Meg tehetik-e ezt ha a törvény szerint én jogosult vagyok állandóra bejelentkezni a lakásba csak az okiratot kellene vinnem magammal az okmányirodába.

Beryl21 # 2017.05.29. 15:29

Wers, koszonom! Tehat - ha jol ertem - ha a szulok nem valtak el, akkor a jogszabalyi eloiras szerint a kk. gyermek lakcimenek valamelyik szulo allando lakcimevel azonosnak kell lennie. Esetleg tudnal segiteni, hogy ez melyik jogszabalyhely? Sokat segitenel az ugyben.

wers # 2017.05.29. 15:15

Ha a gyerek ténylegesen a nagyszülőknél lakik, akkor természetesen jogszerű

Nem. Valamelyik szülővel azonosnak kell lenie. (ameddig nem váltak el) Csodálkozom, hogy bejegyezték. Ráadásul szerintem mindkét szülő hozzájárulását kérik, ha a másik szülőnek más a lakcime.

Beryl21 # 2017.05.29. 14:17

Pazs, koszonom a valaszod, ertheto, amit irsz.
Ugyanakkor: a lakcimkartyan szereplo cimnek az ovodai elhelyezes szempontjabol van most jelentosege, mivel eszerint veszik fel a gyermeket az ovodaba. Tehat erdekel a jogszablyi oldal IS!

pazs # 2017.05.29. 13:19

Ez nekem olyan ismerős...

Ha a gyerek ténylegesen a nagyszülőknél lakik, akkor természetesen jogszerű, hogy a lakcímkártyáján is az a cím szerepel lakóhelyként. A gyerek lakóhelyének megválasztása viszont a szülők közös döntését igényli, ha nincs köztük egyetértés, a gyámhatóság dönt.
Mivel válófélben vannak, én az apa helyében nem azon aggódnék, hogy mi van a lakcímkártyán, hanem hogy hol van a gyerek. Az anya helyében meg azon, hogy nehogy a terhemre róják fel ezt az akciót (mármint a gyerek lakóhelyének önkényes megválasztását) a gyerekelhelyezésnél.

Beryl21 # 2017.05.29. 12:51

Anya a kiskoru gyermeket sajat szulei lakcimere jelentette be, tehat a nagyszulok cime szerepel a gyermek lakcimkartyajan. Az anya bejelentett lakcime masik keruletben van, azonos telepulesen belul. Jogszeru ez igy, vagy utkozik ez valamilyen jogszabalyba? Szulok valofelben vannak, targyalas meg nem volt.

Zoltanuss # 2017.05.29. 01:56

Más . megoldódott a bejelentkezési problem. Előkerült az adásvételi.

Zoltanuss # 2017.05.29. 01:55

Probléma-e, illetve milyen jogoktól esek el, ha nem vagyok a lakásba bejelentve?
Kérdezi z. gekko

pl. ha valami miatt - mondjuk bomba miatt lezárja a rendőrség azt a helyett ahol ez a lakás van nem engednek be. Csak lakcím kártyával !

pazs # 2017.05.24. 12:50

Zoltanuss: akkor ez sima ügy, nem kell csatolni semmit a nyomtatványon kívül.

pazs # 2017.05.24. 12:50

Nem :) Azt kell lakóhelynek megjelölni, ahol laksz és azt tartózkodási helynek, ahol a lakóhelyed elhagyásának szándéka nélkül huzamosabb ideig (3 hónapot meghaladóan) tartózkodni kívánsz. Nem is biztos, hogy van tartózkodási helyed. (Szerinted mi van azokkal, akiknek kettőnél több ingatlana van és/vagy közben máshol laknak? Na ugye.)

A lakcímkártyán bejegyzett adatokhoz nem fűződnek jogok (csak vélelmezik, hogy ott elérhető vagy, ez akkor probléma, ha nem igaz, ellenben a hivatalos szervek ott leveleznek veled). Éppen ezért nem célszerű amúgy sem olyan adatokat feltüntettetni rajta, amik nem igazak. A lakcímkártya nem a tulajdonodban lévő ingatlanok felsorolásának helye.

zoldgekko # 2017.05.24. 12:14

Üdvözletem!
Kérdésem a következő lenne:
Van a tulajdonomban egy budapesti lakás, jelenleg ott van az állandó lakhelyem is.
Hamarosan veszünk a párommal közösen egy házat egy másik budapesti kerületben, amit természetesen állandó lakóhelyként be is fogok jelenteni. Amennyiben két ingatlan van a tulajdonomban, kötelező-e tartózkodási helynek is megjelölni a tulajdonomban lévő lakást? Probléma-e, illetve milyen jogoktól esek el, ha nem vagyok a lakásba bejelentve? (a kiköltözés után egy felújítást követően albérletnek szeretném majd kiadni).

Zoltanuss # 2017.05.21. 12:48

Köszönöm az előző válaszokat .

A helyzet az hogy a tulaj maga a bejelentkező !!

Sherlock # 2017.05.20. 06:03

Semmilyen. Ki kell tölteni a nyomtatványt, tulajdonosoknak alá kell írni. A hivatalban lekérik az adatokat ellenőrzésként.

Zoltanuss # 2017.05.20. 05:40

Üdv !

Állandó lakás bejelentkezéshez milyen tulajdoni lap kell ? Az egyszerűbb, olcsóbb vagy a drágább ?
Vagy elég az adásvételi szerződés ? Igaz azt már elkallódott.
Majd 6 éve történt az ügylet ideje lenne bejelentkezni.
Előre is köszönöm az infót
Z.

maczi0 # 2017.03.21. 20:09

Kedves nonolet!
Különben meg sz...ok a véleményedre.Nem is tudom hogy miért írkálok itt neked.Olyan mint ha egy megrögzött kommcsival vitatkoznék.Pfujj.

maczi0 # 2017.03.21. 18:54

Kedves nonelet!
Belőled a rosszindulat beszél és nem a segíteni akarás.Bárhogy csűröd-csavarod a dolgot igen is az én nevemen van a biztosítás.Lehet hogy a kedvezményezett szót nem jól használtam és tényleg nem vagyok egy biztosító fan,de az biztos hogy a feleségem,a két gyermekem és édesanyám belefoglaltatott az életbiztosításba.És ha nincs ez a lakcím átjelentés procedúra,a pénz zokszó nélkül kifizette volna a biztosító.Szerintem Te szerintem azt sem tudod hogy milyen rendezvényen vagy!Csak a dolgok rossz oldalát nézed és röhögsz magadba más baján.

maczi0 # 2017.03.20. 20:46

Kedves nonolet!
A biztosítás az én nevemen volt.Édesanyám csak mint családtag úgy szerepelt a szerződésben.Mivel ez egy lakásbiztosítás+csoportos családi biztosítás,ő csak kedvezményezett volt.Én mint örökös meg kaptam volna a biztosítótól az utána járó összeget ezt mondták a biztosítónál.