Vadkempingezés engedélyezett?


gerbera317 # 2014.05.05. 15:13

az aktuális önkormányzatnál fogok érdeklődni

Azt fogják mondani, hogy legalább az IFÁ-t meg kell fizetned, de talán még rosszabbat is mondanak. Szerintem ne hívd fel magadra a figyelmet!

Túlspilázod ezt az egészet. Az északi parton végig megvan a lehetőség arra, hogy napnyugtakor felmenj a falu fölötti domboldalra, és az erdő mellett sátrat verj. Éjjel nem jár ott a kutya sem. Talán Tihany az egyetlen, ahol éjszaka is ellenőrzik, nincs-e illegális sátrazó. A víz mellett sehol nem fogják megengedni a vadsátrazást.

A déli part más, mivel ott a település víztől távolabbi széle eléggé kint van, ráadásul az orrodig sem látsz a dzsindzsban a szúnyogfelhőtől. A parton úgyszintén nem tudsz letáborozni.

A Balatont 1 nap alatt kerülik meg a versenyek. Ezek országúton mennek, és tulajdonképpen akárhol is tekerhetnének, olyan keveset látnak a Balatonból. Kerékpárúton nem lehet egyetlen nap alatt megkerülni a tavat, ahhoz legalább 2 nap (1 éjszakai szállás) kell.
A 4 nap (3 éjszaka) az ideális, esetleg 5 nap. Ami ezen felül van, már túlzás, ami ennél rövidebb, rohanás. A déli parton érdemes inkább rendes kempingbe menni, semmint vadsátrazni a dzsindzsásban.

Egyébként el sem hiszed, manapság milyen olcsó a kemping, és még reggelit is kapsz. Gondold meg.

Patriot92 # 2014.05.05. 12:56

Köszönöm szépen a válaszokat!
Akkor az aktuális önkormányzatnál fogok érdeklődni.
Elég sokan csinálnak ilyet nyáron, nem arról van szó, hogy keressük a bajt, de semmi sem ér fel azzal, hogy a szabadban sátrazol. Még a kempinghelyen történő sátrazás sem. Igyekszünk olyan helyet találni, amit nem jutna eszébe senkinek éjszaka felkeresni, de mivel sosem lehet tudni, lesz nálunk önvédelmi eszköz, és addigra ki is váltom a riasztófegyveremre a viselési engedélyt.
De nem fogunk olyan helyen megállni, amelynek elég rossz a híre közbiztonság szempontjából. Nekünk Kenesén van nyaralónk, és eltekintve a téli betörésektől, a közbiztonság viszonylag jó. És tapasztalatom szerint a térségben levő településeken is hasonló.

lajcsó # 2014.05.05. 12:18

Miért keresed magadnak a bajt?
Ahol vadkempingezni akarsz, az a terület valószínűleg magánterület. A tulajdonos nem fog lelkesedni a területének jogtalan használatáért.
A jelenlegi közbiztonság mellett, a kevésbé forgalmas, kieső területen könnyen válhatsz bűncselekmény áldozatává.

monalisa1 # 2014.05.05. 10:20

Több okból tiltva lehet., kérdezd előre azon önkormányzatok jegyzőjét ahol tervezhetően sátort vertek.

A fizetős kempingek 2 fő/kerékpár +sátorhely +melegvíz +WC használat kulturált és bizonyára pénztárcabarát megoldás, ezen kívül biztonságosnak mondható.

Továbbá a Balaton körül szinte minden helyen be lehet kéredzkedni a kertbe 1-2 éjszakára, jó esetben még fizetni sem fog kelleni.

Jó túrázást.

Angelicasol # 2014.05.05. 10:15

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról 2009. évi 37. tv 93. § (1) a) alapján 24 órát nem meghaladóan lehet sátorozni. Annál tovább tartó időtartamra az erdőgazdálkodó engedélye kell. A sátorozás viszont egyes esetekben kizárt, mint pl. a védett területek és a tűzgyújtásra, szemetelére is külön szabályok vonatkoznak.

A Balaton környékén a parkolókban, közterületen, parkokban, Balaton-parton az illetékes önkormányzatok helyi rendeletben szabályozhatják, azaz engedélyezhetik vagy tilthatják ezt. Ha jól tudom Zamárdiban biztos, hogy tilos még a lakókocsival való "megszállás" is (mivel a fizetős szállások, kempingek után a vendégéjszakákért ifa jár az önkorinak).

Patriot92 # 2014.05.05. 09:25

Kedves Fórumozók!

A nyáron tervezek másodmagammal egy Balaton körüli kerékpártúrát, sátorral. Azt szeretném kérdezni, hogy a vadkempingezés engedélyezett-e, mert nem találok erre egyértelmű információt.

Köszönöm előre is a választ!